Aleš Miklík "> Odborníci se shodují: Green Deal je důležitější než kdy dřív - Ekolist.cz

Hnutí DUHA: Odborníci se shodují: Green Deal je důležitější než kdy dřív

8. března 2022 | Hnutí DUHA
Autor: Aleš Miklík, tel: 604 131 131
V souvislosti s válkou na Ukrajině a z toho plynoucími zásadními změnami v energetické strategii EU se často objevují otázky a komentáře k budoucnosti plánu Green Deal. Dovolujeme si Vám proto zaslat výběr stanovisek významných politiků či odborníků k této problematice spolu se stručnou rekapitulací faktů:

* Plán Evropské komise nazvaný European Green Deal byl zveřejněn na konci roku 2019. Jeho cílem je razantní změna evropské ekonomiky s cílem dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050, ale také zastavení úbytku biodiverzity, ochrana zemědělské půdy nebo zrychlení tempa rekonstrukce budov směrem k udržitelnosti. Do celého plánu hodlá Evropská unie investovat stovky miliard eur.
* Problém závislosti Evropské unie na dovozech fosilních paliv z Ruska je dlouhodobě známý, EU má strategii energetické bezpečnosti mířenou tímto směrem již od roku 2014, reálně však EU na své energetické nezávislosti nijak významně nepracovala: v roce 2013 Rusko dodávalo 39 % do EU celkového objemu zemního plynu, dnes je to 40 %.
* Česko je jedna z výrazně závislých zemí v Evropě: podíl ruského plynu na importu plynu už dosahuje 87 % a jen za uplynulý týden jsme režimu Vladimira Putina poslali přes Gazprom cca 2 miliardy korun.

Cesty, jak ve střednědobém horizontu opustit plyn (či jak se zachovat krátkodobě v momentě, pokud by Rusko přerušilo dodávky), obsahuje podrobně analýza Hnutí DUHA.

* Krátkodobé přerušení dodávek a příští zimu lze zvládnout při zavedení evropského managementu zásobníků a distribuce LNG (jak ukazuje naše analýza, omezení se nedotkne domácností, ale některých odvětví průmyslu) - sociální dopady tohoto scénáře budou muset být vykryty kompenzacemi.

* LNG ovšem nemůže pokrýt energetické potřeby EU dlouhodobě, otázkou je zde také cena takto vyrobené energie - EU proto musí sáhnout k rychlé diverzifikaci svých energetických zdrojů - krátkodobě to může znamenat znamenat i udržení uhelných elektráren v rezervě nebo prodloužení provozu jaderných elektráren (jak např. ohlásilo Německo). S ohledem na klimatickou změnu je to ale pouze dočasné řešení - dlouhodobě je tedy třeba hledat cestu tam, kde se potkávají klimatické cíle a cíl energetické bezpečnosti. Takovou cestu nastavuje v energetice právě Green Deal svým důrazem na úspory (na zajištění vytápění a provozu budov připadne v Evropské unii 40 % celkové spotřeby energie) a rozvoj obnovitelných zdrojů.

Toto stanovisko podporuje rostoucí počet hlasů odborníků, analytiků a institucí v ČR i v zahraničí. Z nich vybíráme:

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen: "Musíme se zbavit závislosti na fosilních palivech z Ruska. V Evropské unii právě diskutujeme strategický přístup, plán jak urychlit investice do obnovitelných zdrojů, jak diverzifikovat naše dodávky energie, například s vámi, našimi přáteli v USA s LNG nebo dalšími přáteli různě po světě, jak intenzivně investovat do bioplynu a do vodíku, který bude domácí. Není to jen strategická investice do naší energetické bezpečnosti, ale je to také dobré pro klima." (tisková konference 6.3.2022, Politico)
Německý spolkový ministr hospodářství a klimatickou politiku, Robert Habeck: “V základu je nezávislost a suverenita v energetické politice a klimaticky neutrální produkce energie to samé. Čím více se spolehneme na vlastní zdroje energie a nebudeme závislí na jejich dovozu, tím suverénnější budeme v naší zahraniční politice. To myslíme tím, když říkáme, že obnovitelné zdroje nám vytváří více svobody nebo také volnější prostor pro zahraničně-politické jednání. To také znamená heslo: energetická politika je bezpečnostní politika. Krátkodobě tedy z opatrnosti a abychom se připravili na nejhorší, budeme muset držet uhelné elektrárny v rezervě a možná je dokonce provozovat. V tom musí pragmatismus určit každé politické rozhodnutí. Bezpečnost zásobování musí být zajištěna a to také udělám. Už střednodobě ovšem už nestojí tyto dvě věci proti sobě, ale to jediné, co nikomu nepatří, je vítr a slunce. Proto je rozumné jít touto cestou a dojde na to, že tyto energie pak také budou bezprecedentně výhodné, až budou vystavěné.” (2. 3. 2022 v rozhovoru pro Deutschlandrundfunk)

Ministerstvo živ. prostředí ČR: “Válka pravděpodobně způsobí další růst cen elektřiny, pohonných hmot a zemního plynu. Zelená dohoda pro Evropu je právě součástí řešení, jak se zbavit závislosti na drahých fosilních palivech. Tato řešení musí být zároveň sociálně citlivá a nabízet podporu domácnostem, které by mohly být ohroženy i v důsledku ruské invaze a případně omezených energetických dodávek.” (MŽP reaguje na tvrzení "Kvůli ruské invazi na Ukrajinu je Zelená dohoda pro Evropu mrtvá", 26. 2. 2022)

Marian Jurečka: “Putin posílá na západ tanky, my mu posíláme miliardy euro za zemní plyn týdně. Toto je dost nezdravá závislost. Ideální čas pro vyhlášení programu energetické nezávislosti, toto musí být jednou z priorit vlády, zateplení a soláry na každou střechu, či podpora bioplynu apod.” (Twitter 22. 2. 2022)

Miroslav Lopour, Deloitte ČR: “Rozumnou a akcelerovanou energetickou politikou může Česko realisticky eliminovat více než 14 TWh ruského zemního plynu. To činí přibližně 14 procent dnešní spotřeby České republiky. Při ceně dvaceti EUR/MWh se jedná o úctyhodných 280 milionů eur a při loňské ceně okolo 80 EUR/MWh je to dokonce 1,1 miliardy eur na roční bázi. To vše při posílení vnitřní ekonomiky investicemi, zajištění vlastní energetické bezpečnosti a omezení příjmu ruského státu.” (Nová energetická politika Česka musí posílit bezpečnost a omezit ruské příjmy z plynu, Ekonews.cz, 28. 2. 2022)

Pavel Řežábek, hlavní ekonom, ČEZ: “Málokdo udělal pro solární elektrárny tolik jako Putin v posledních dnech.” (Twitter, 28. 2. 2022)

Mikuláš Bek, ministr pro evropské záležitosti: „Z energetiky se stane imperativ nejen pro českou, ale i evropskou politiku. Nesmí se už stávat, že země, které jsou více závislé na dodávkách plynu z Ruska, jsou najednou v kleštích a obtížně se jim manévruje. I když bývalý premiér Andrej Babiš ve čtvrtek ve sněmovně z aktuálního dění vyvodil závěr, že máme opustit Green Deal, ono to nakonec bude naopak. Každý litr benzinu z ruské ropy, který nahradíme elektřinou v automobilech nebo vodíkem, je dobrý.“ (Respekt, 25. 2. 2022)

Michal Kocůrek, EGÚ Brno: “Příjmy z prodeje ropy a plynu podle ruského ministerstva financí tvoří 36 procent příjmů státního rozpočtu a meziročně vzrostly o více než 70 procent. Je načase tento penězovod přiškrtit.” (Seznam Zprávy, 28. 2. 2022)