ČEZ, a.s.: Polská elektrárna Elcho ze Skupiny ČEZ získala ocenění za ekologii

9. listopadu 2006 | ČEZ, a.s.
Elektrárna Elcho Skupiny ČEZ tento týden získala ocenění "Lídr Polské Ekologie 2006" udělované již od roku 1996 polským ministerstvem životního prostředí. Ocenění je udělováno společnostem, obcím a spolkům obcí, které se přičinily o zachování, ochranu či nápravu stavu životního prostředí a zlepšení kvality života.

V 9. ročníku ankety ocenilo ministerstvo minimální negativní působení elektrárny Elcho na své okolí, zvláště co se týče emisí oxidů dusíku, síry, oxidu uhličitého, prachu, ale i minimální hlučnost provozu elektrárny. Emisní limity elektrárny jsou na takové úrovni, že bez problémů splní implementaci západoevropských limitů v Polsku v roce 2008 i další zostření požadavků na emise v roce 2015, které budou muset splňovat všechny členské státy Evropské unie.

Elektrárna Elcho v jižním Polsku, kterou ČEZ koupil v letošním květnu je nejmladší a také nejmodernější elektrárnou nejen ve Skupině ČEZ, ale i v celé střední Evropě. Elektrárna byla uvedena do komerčního provozu po tříleté výstavbě v listopadu roku 2003. Elektřinu a teplo vyrábí ve dvou tepelně-kondenzačních blocích o celkovém výkonu 238 MW.

„Technologii, která je použitá v elektrárně Elcho, v Čechách nenajdete. Fluidní kotle jsou ještě o generaci výš než ty, které Skupina ČEZ jako ve své době nejmodernější v 90. letech postavila ve svých elektrárnách Hodonín, Poříčí, Ledvice, Tisová či Teplárna Dvůr Králové,“ říká Jan Mikulka, ředitel pro strategii elektrárny Elcho, a dodává: „I když o svůj statut nejmodernější elektrárny Elcho do několika let přijde v rámci výstavby nové elektrárny Skupiny ČEZ v Ledvicích, již teď je možné čerstvých zkušeností nabytých při výstavbě Elcha využít v rámci programu obnovy zdrojů v České republice.“

Elektrárna Elcho v jižním Polsku leží v severovýchodní části města Chorzów a rozkládá se ploše o rozloze 12.4 hektarů. Vyrábí elektřinu a teplo ve 2 fluidních kotlích firmy Foster Wheeler a dvou tepelně – kondenzačních turbínách. Technologie byla zvolena tak, aby Elcho mohlo pružně reagovat na spotřebu tepla a teplé vody, jímž zásobuje západní část aglomerace okolo průmyslových Katovic. Elektrárna je tak schopná vyrábět pouze elektřinu, přizpůsobit se nízkému odběru tepla v létě či jet v zimním období naplno na tepelný výkon.

Účinnost kotle je 93,26 %, čistá účinnost bloku při výrobě elektřiny dosahuje úrovně 35 %, je tedy o několik procent vyšší než u předchozí generace elektráren, při maximální dodávce tepla se čistá účinnost bloku zvyšuje na 78,6 %.

Elektrárna Elcho odebírá černé uhlí v 50 km vzdálených dolech Nadwiślańskiej Spółki Węglowej Janina a Ziemowit v rámci dlouhodobého dvacetiletého kontraktu. Skládka uhlí v objektu elektrárny je schopná pojmout 100 000 tun.

Elektrárna Elcho má i jednu zvláštnost. Voda totiž není čerpána z přírodního zdroje, ale přímo z vodovodního řadu, a cirkuluje v uzavřeném cyklu tak, aby byla maximálně zužitkována. Do systému je tak přičerpáváno pouze minimální potřebné množství vody.

Elcho byla vůbec první elektrárna v Polsku, která obdržela licenci Integrované prevence znečištění. To, že je zdejší technologie opravdu na výši, potvrzuje i skutečnost, že fluidní kotle jsou schopny pálit kvalitativně horší paliva až do 2% obsahu síry a plnit přitom přísné emisní limity. Palivo se spaluje za teplot dosahujících 850 – 900˚ C. Elcho je přímo připojena do lokální 110 kV distribuční soustavy společnosti GZE (Górnoslaski Zaklad Elektroenergetyczny S.A.).

Uhelné zdroje Skupiny ČEZ čeká v příštích patnácti letech rozsáhlá obnova, která počítá i s výstavbou nových bloků. Ve Skupině ČEZ byl jako optimální vybrán blok o instalovaném výkonu 660 MW. S instalací 660MW bloků se počítá v elektrárnách Ledvice a Počerady. Půjde o nejmodernější bloky nejen v rámci ČEZ, ale i v rámci České republiky. Projekt využije tzv. nadkritických parametrů, a tak dojde k dalšímu skokovému zvýšení účinnosti. Hrubá účinnost nového bloku dosáhne cca 47 %, přičemž současné bloky mají účinnost 37 %. Spotřeba uhlí na MWh se oproti původním blokům sníží u nového bloku 660 MW o 26 %. Stejné snížení zaznamenají emise CO2. Výstavba prvního z nich se uskuteční v ledvické elektrárně v následujících čtyřech letech.