Tiskové zprávy
Správa KRNAP: Pomozte zároveň krkonošské zvěři i lesům!
Čtvrtý říjen je Světovým dnem zvířat, protože na něj připadá svátek Sv. Františka z Assissi, ochránce a patrona zvířat a živé přírody vůbec. Každý rok na podzim pořádá Správa Krkonošského národního parku sbírku plodů, které poslouží právě k přikrmování zvěře v zimě. Milovníci přírody mohou přinést jablka, usušené kaštany a žaludy nebo tvrdé pečivo na naše informační centra.
"Stále je řada lidí, kterým záleží na přírodě, na zvířatech a zajímá je, jak přežijí zimu. Vždy na podzim nás kontaktovaly různé školy, ale i jednotlivci, zda máme zájem o plody, které nasbírali. Proto jsme v posledních letech začali organizovat tuto sbírku," říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Nasbírané krmivo uloží lesníci na lesních správách a použijí je k zimnímu přikrmování zvěře v přezimovacích obůrkách i ve volné přírodě.
Jelení zvěř se v průběhu zimních měsíců, kdy je nedostatek potravy, soustřeďuje do tzv. přezimovacích obůrek. Na celém území Krkonošského národního parku je jich v současné době 18 a slouží k tomu, aby zvěř mohla v relativním klidu přežít zimu a nepůsobila okusem či ohryzem škody na lese. Právě v těchto obůrkách ji lesníci přikrmují i plody, které přinese veřejnost. "Lidé pomohou nejen zvířatům přežít často krutou zimu, ale zároveň také lesu - protože zvěř potom není nucena okusovat především malé stromky a přikrmování tak umožní snazší přirozenou obnovu lesa," dodává Jan Hřebačka.
"Potravu pro zvěř mohou lidé přinášet na informační centra Správy KRNAP v Harrachově, Peci pod Sněžkou a Špindlerově Mlýně denně od 9 do 15 hodin. Pro větší množství si samozřejmě rádi přijedeme. Za odměnu dárci získají časopis Krkonoše - Jizerské hory, budou si moci prohlédnout vrchlabskou Stanici pro hendikepovaná zvířata a případně skupinám zajistíme přednášku. Sbírka potrvá až do 15. března," doplnila organizátorka akce Alena Tondrová.
Aktuální informace z Krkonošského národního parku sledujte na našem facebookovém profilu na www.facebook.com/spravakrnap
"Stále je řada lidí, kterým záleží na přírodě, na zvířatech a zajímá je, jak přežijí zimu. Vždy na podzim nás kontaktovaly různé školy, ale i jednotlivci, zda máme zájem o plody, které nasbírali. Proto jsme v posledních letech začali organizovat tuto sbírku," říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Nasbírané krmivo uloží lesníci na lesních správách a použijí je k zimnímu přikrmování zvěře v přezimovacích obůrkách i ve volné přírodě.
Jelení zvěř se v průběhu zimních měsíců, kdy je nedostatek potravy, soustřeďuje do tzv. přezimovacích obůrek. Na celém území Krkonošského národního parku je jich v současné době 18 a slouží k tomu, aby zvěř mohla v relativním klidu přežít zimu a nepůsobila okusem či ohryzem škody na lese. Právě v těchto obůrkách ji lesníci přikrmují i plody, které přinese veřejnost. "Lidé pomohou nejen zvířatům přežít často krutou zimu, ale zároveň také lesu - protože zvěř potom není nucena okusovat především malé stromky a přikrmování tak umožní snazší přirozenou obnovu lesa," dodává Jan Hřebačka.
"Potravu pro zvěř mohou lidé přinášet na informační centra Správy KRNAP v Harrachově, Peci pod Sněžkou a Špindlerově Mlýně denně od 9 do 15 hodin. Pro větší množství si samozřejmě rádi přijedeme. Za odměnu dárci získají časopis Krkonoše - Jizerské hory, budou si moci prohlédnout vrchlabskou Stanici pro hendikepovaná zvířata a případně skupinám zajistíme přednášku. Sbírka potrvá až do 15. března," doplnila organizátorka akce Alena Tondrová.
Aktuální informace z Krkonošského národního parku sledujte na našem facebookovém profilu na www.facebook.com/spravakrnap
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk