Tiskové zprávy
Centrum pro životní prostředí a zdraví: Pozor na nádobí z melaminu, varují němečtí experti
25. května 2011 | Centrum pro životní prostředí a zdraví
Autor: Miroslav Šuta
Autor: Miroslav Šuta
Při zahřátí uvolňuje melamin i rakovinotvorný formaldehyd.
Experti německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik varují spotřebitele, že talíře, mísy a další kuchyňské vybavení vyrobené z melaminové pryskyřice může po zahřátí na vyšší teploty uvolňovat značné množství melaminu i rakovinotvorného formaldehydu. Při teplotách, kterých je dosahováno během vaření, může do potravin migrovat škodlivé množství těchto látek (1).
„Studie německého federálního ústavu pro hodnocení rizik a kontrolních orgánů spolkových zemí ukazují, že při vyšších teplotách jsou překračovány mezní hodnoty, které platí pro migraci melaminu a rakovinotvorného formaldehydu do potravin. Formaldehyd je navíc těkavá látka, a tak zdravotní riziko nepředstavuje jen konzumace kontaminovaných potravin, ale i vdechování formaldehydu. Němečtí experti proto varují, že spotřebitelé by neměli nádobí a kuchyňské náčiní vyrobené z melaminové pryskyřice používat při smažení, vaření ani pro ohřívání potravin v mikrovlnné troubě“, uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) (2).
Evropská regulace týkající se materiálů přicházejících do styku s potravinami stanovuje specifický limit pro migraci melaminu do potravin ve výši 30 mg/kg. Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2010 v rámci přehodnocení rizik melaminu snížila tolerovatelný denní příjem pro tuto látku (3). Zatím ale nebyla upravena hodnota specifického migračního limitu pro melamin. Pro formaldehyd činí aktuální migrační limit pro potraviny 15 mg/kg (4).
„Teploty, kterých je dosahováno při vaření a pečení nebo při ohřevu jídla v mikrovlnné troubě, mohou vést k degradaci melaminové pryskyřice , a to zejména při jejím kontaktu s kyselými potravinami. Výsledek degradace může být viditelný i pouhým okem, neboť povrch výrobků ztrácí lesk. A poškozený povrch následně urychluje proces další dezintegrace pryskyřice.“, uvedl Šuta a dodal: „Při teplotách do 70° C, což odpovídá například nalévání horkých nápojů do šálků, jsou podle německých testů platné migrační limity dodržovány. Pokud je však při vyšš&iacu te;ch teplotách kontakt melaminové pryskyřice s horkými potravinami dlouhodobý, mohou být hodnoty migračních limitů překračovány.“
---
Poznámky:
(1) Bundesinstitut für Risikobewertung: Cooking spoons and crockery made of melamine resin are not suited for microwaves and cooking, 11/2011
(2) Centrum pro životní prostředí a zdraví vzniklo koncem roku 2009 jako občanské sdružení, jehož aktivity se zaměřují zejména na oblast nebezpečných chemických látek a znečištění ovzduší z hlediska jejich vlivu na životní prostředí a lidské zdraví.
(3) Melamin (2,4,6-triamino-1,3,5-triazin) je dusíkatá heterocyklická sloučenina se širokým průmyslovým použitím. Vyrábí se ve velkých kvantech zejména pro průmyslovou syntézu plastických hmot. Do širšího povědomí veřejnosti se látka dostala zejména v roce 2008, kdy byly v Číně u tisíců dětí zaznamenány zdravotní potíže v důsledku záměrné kontaminace mléka a mléčných výrobku melaminem. Ten byl přidáván do ředěného mléka záměrně, aby zvýšeným obsahem dusíku byl při testech kvality zamaskován nízký obsah mléčných bílkovin.
(4) Formaldehyd je těkavá organická látka, která je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) klasifikována jako prokázaný karcinogen pro člověka (skupina 1).
Experti německého Spolkového institutu pro hodnocení rizik varují spotřebitele, že talíře, mísy a další kuchyňské vybavení vyrobené z melaminové pryskyřice může po zahřátí na vyšší teploty uvolňovat značné množství melaminu i rakovinotvorného formaldehydu. Při teplotách, kterých je dosahováno během vaření, může do potravin migrovat škodlivé množství těchto látek (1).
„Studie německého federálního ústavu pro hodnocení rizik a kontrolních orgánů spolkových zemí ukazují, že při vyšších teplotách jsou překračovány mezní hodnoty, které platí pro migraci melaminu a rakovinotvorného formaldehydu do potravin. Formaldehyd je navíc těkavá látka, a tak zdravotní riziko nepředstavuje jen konzumace kontaminovaných potravin, ale i vdechování formaldehydu. Němečtí experti proto varují, že spotřebitelé by neměli nádobí a kuchyňské náčiní vyrobené z melaminové pryskyřice používat při smažení, vaření ani pro ohřívání potravin v mikrovlnné troubě“, uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) (2).
Evropská regulace týkající se materiálů přicházejících do styku s potravinami stanovuje specifický limit pro migraci melaminu do potravin ve výši 30 mg/kg. Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2010 v rámci přehodnocení rizik melaminu snížila tolerovatelný denní příjem pro tuto látku (3). Zatím ale nebyla upravena hodnota specifického migračního limitu pro melamin. Pro formaldehyd činí aktuální migrační limit pro potraviny 15 mg/kg (4).
„Teploty, kterých je dosahováno při vaření a pečení nebo při ohřevu jídla v mikrovlnné troubě, mohou vést k degradaci melaminové pryskyřice , a to zejména při jejím kontaktu s kyselými potravinami. Výsledek degradace může být viditelný i pouhým okem, neboť povrch výrobků ztrácí lesk. A poškozený povrch následně urychluje proces další dezintegrace pryskyřice.“, uvedl Šuta a dodal: „Při teplotách do 70° C, což odpovídá například nalévání horkých nápojů do šálků, jsou podle německých testů platné migrační limity dodržovány. Pokud je však při vyšš&iacu te;ch teplotách kontakt melaminové pryskyřice s horkými potravinami dlouhodobý, mohou být hodnoty migračních limitů překračovány.“
---
Poznámky:
(1) Bundesinstitut für Risikobewertung: Cooking spoons and crockery made of melamine resin are not suited for microwaves and cooking, 11/2011
(2) Centrum pro životní prostředí a zdraví vzniklo koncem roku 2009 jako občanské sdružení, jehož aktivity se zaměřují zejména na oblast nebezpečných chemických látek a znečištění ovzduší z hlediska jejich vlivu na životní prostředí a lidské zdraví.
(3) Melamin (2,4,6-triamino-1,3,5-triazin) je dusíkatá heterocyklická sloučenina se širokým průmyslovým použitím. Vyrábí se ve velkých kvantech zejména pro průmyslovou syntézu plastických hmot. Do širšího povědomí veřejnosti se látka dostala zejména v roce 2008, kdy byly v Číně u tisíců dětí zaznamenány zdravotní potíže v důsledku záměrné kontaminace mléka a mléčných výrobku melaminem. Ten byl přidáván do ředěného mléka záměrně, aby zvýšeným obsahem dusíku byl při testech kvality zamaskován nízký obsah mléčných bílkovin.
(4) Formaldehyd je těkavá organická látka, která je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) klasifikována jako prokázaný karcinogen pro člověka (skupina 1).
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk