Tiskové zprávy
MZe ČR: Projekt Regionální potravina odpovídá na zájem spotřebitelů
Projektem Regionální potravina ministerstvo zemědělství podporuje malé a střední výrobce a zemědělce a současně vychází vstříc sílícímu zájmu veřejnosti o domácí kvalitní potraviny od malovýrobců. Na tiskové konferenci k výstavám Flora a Olima dnes kampaň Regionální potravina představil zástupce ministerstva zemědělství Ing. Martin Štěpánek.
Odborné poroty v jednotlivých krajích vybírají vždy jeden výrobek v každé z šesti kategorií - mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky, ovoce a zelenina, nápoje, uzeniny a produkty z masa a ostatní potravinářské produkty. Oceněné výrobky získávají certifikát ministerstva a právo užívat značku Regionální potravina na výrobcích a při jejich propagaci po dobu šesti let. Spotřebitelé tak dostávají do rukou výrobek, jehož původ, kvalita i čerstvost je jednoznačná.
„S projektem Regionální potravina počítá rozpočet ministerstva i na příští rok, kdy poroty ocení další desítky výrobců. Jde o dosud nejrozsáhlejší podporu menším výrobcům a pěstitelům v regionech“, říká zástupce ministerstva zemědělství Martin Štěpánek.
V prvním roce projektu dostalo právo používat značku už 64 výrobků. Regionální potraviny Olomouckého kraje budou oceněny ve čtvrtek 7. října v rámci výstavy Olima. Moravskoslezský kraj na vyhlášení svých nejlepších Regionálních potravin ještě čeká.
Projekt přichází v pravou chvíli i podle zájmu spotřebitelů. Ten se projevuje stále vzrůstající oblibou farmářských trhů. Potvrzuje ho i několik čerstvých výzkumů. Agentura DEMA ve své zprávě uvedla, že naprostá většina občanů ČR starších 18 let má za to, že tuzemské potraviny a produkty jsou kvalitativně srovnatelné se zahraničními (97%). Největší zájem kupovat přímo od pěstitelů a zemědělců projevují spotřebitelé o zeleninu (49%), ovoce (37%), maso (41%), mléko (39%) a mléčné výrobky (30%). Každý druhý spotřebitel pak má zájem nakupovat potraviny přímo od výrobců. Podle výzkumu ministerstva zemědělství vznik nové značky Regionální potravina vítá 86% dotazovaných.
Poznámky pro editory:
* Regionální potravina je celostátním projektem ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců ve všech krajích České republiky.
* Projekt osobně podporuje ministr zemědělství Ivan Fuksa (který jednotlivým výrobkům uděluje ocenění na základě doporučení hejtmana příslušného kraje).
* Ocenění výrobci získávají právo šest let využívat marketingovou značku Regionální potravina daného kraje.
* Projekt vychází vstříc zájmu veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny. V Regionálních potravinách dostávají zákazníci čerstvé potraviny s jasným původem.
* Podpora regionálních potravin existuje ve většině zemí Evropské unie.
Odborné poroty v jednotlivých krajích vybírají vždy jeden výrobek v každé z šesti kategorií - mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky, ovoce a zelenina, nápoje, uzeniny a produkty z masa a ostatní potravinářské produkty. Oceněné výrobky získávají certifikát ministerstva a právo užívat značku Regionální potravina na výrobcích a při jejich propagaci po dobu šesti let. Spotřebitelé tak dostávají do rukou výrobek, jehož původ, kvalita i čerstvost je jednoznačná.
„S projektem Regionální potravina počítá rozpočet ministerstva i na příští rok, kdy poroty ocení další desítky výrobců. Jde o dosud nejrozsáhlejší podporu menším výrobcům a pěstitelům v regionech“, říká zástupce ministerstva zemědělství Martin Štěpánek.
V prvním roce projektu dostalo právo používat značku už 64 výrobků. Regionální potraviny Olomouckého kraje budou oceněny ve čtvrtek 7. října v rámci výstavy Olima. Moravskoslezský kraj na vyhlášení svých nejlepších Regionálních potravin ještě čeká.
Projekt přichází v pravou chvíli i podle zájmu spotřebitelů. Ten se projevuje stále vzrůstající oblibou farmářských trhů. Potvrzuje ho i několik čerstvých výzkumů. Agentura DEMA ve své zprávě uvedla, že naprostá většina občanů ČR starších 18 let má za to, že tuzemské potraviny a produkty jsou kvalitativně srovnatelné se zahraničními (97%). Největší zájem kupovat přímo od pěstitelů a zemědělců projevují spotřebitelé o zeleninu (49%), ovoce (37%), maso (41%), mléko (39%) a mléčné výrobky (30%). Každý druhý spotřebitel pak má zájem nakupovat potraviny přímo od výrobců. Podle výzkumu ministerstva zemědělství vznik nové značky Regionální potravina vítá 86% dotazovaných.
Poznámky pro editory:
* Regionální potravina je celostátním projektem ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců ve všech krajích České republiky.
* Projekt osobně podporuje ministr zemědělství Ivan Fuksa (který jednotlivým výrobkům uděluje ocenění na základě doporučení hejtmana příslušného kraje).
* Ocenění výrobci získávají právo šest let využívat marketingovou značku Regionální potravina daného kraje.
* Projekt vychází vstříc zájmu veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny. V Regionálních potravinách dostávají zákazníci čerstvé potraviny s jasným původem.
* Podpora regionálních potravin existuje ve většině zemí Evropské unie.
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.
Tento článek patří do kategorie |
Česká republika, ČR - Středočeský kraj, ČR - Ústecký kraj, ČR - Karlovarský kraj, ČR - Plzeňský kraj, ČR - Jihočeský kraj, ČR - Kraj Vysočina, ČR - Pardubický kraj, ČR - Královéhradecký kraj, ČR - Liberecký kraj, ČR - Moravskoslezský kraj, ČR - Olomoucký kraj, ČR - Zlínský kraj, ČR - Jihomoravský kraj
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk