Radek Drahný "> Rok 2022: Návštěvníci se po covidové pauze vrátili do hor a Krkonoše mají nový rekord - Ekolist.cz

Správa KRNAP: Rok 2022: Návštěvníci se po covidové pauze vrátili do hor a Krkonoše mají nový rekord

16. května 2023 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný, tel: 737 209 900
Z analýzy velkých dat mobilních operátorů za rok 2022 vyplývá, že návštěvnost Krkonoš se po poklesu vlivem pandemie covid-19 a souvisejících opatřeních v roce 2022 vrátila zase na stále se zvyšující trajektorii a v roce 2022 dosáhla nového rekordu.

Správa KRNAP opět po několikaleté pauze získala data o návštěvnosti, vyplývající z analýzy tzv. „velkých dat“ – anonymizovaných údajů o pohybu uživatelů služeb mobilních operátorů. Z nich (a kombinace údajů ze sčítačů na hranicích klidových území národního parku) vyplývá, že po dočasném částečném poklesu návštěvnosti v letech 2020 a 2021, způsobeném pandemií covid-19 a souvisejícími omezeními, se počty lidí přijíždějících do Krkonoš a Krkonošského národního parku dostaly opět na předcovidovou úroveň, a dokonce překonaly dosavadní rekord roku 2018.

Z analýzy vyplývá, že Krkonoše zaznamenaly v roce 2022 celkem 12 111 212 návštěv, tedy o cca 250 000 víc, než v roce 2018. Samotný Krkonošský národní park pak v roce 2022 zaznamenal 5 763 996 návštěv [1], bezmála o milion (!) víc, než v roce 2018.

Rok 2021, kdy ještě částečně platila některá protiepidemická opatření, byl v Krkonoších klidnější. Celé pohoří navštívilo 8 888 416 lidí (návštěvodny), tedy tu proběhlo o 3,5 milionu návštěv méně, než v roce 2022. A v samotném KRNAP to bylo 4 073 944 návštěv, tedy o cca 1,75 milionu méně než loni.

Nejvyšší počty návštěvníků zaznamenaly Krkonoše jako celek i KRNAP samotný v sobotu 12. února, kdy se míjely dva turnusy jarních prázdnin a v pátek 28. října, ve sváteční den vzniku Československa a počáteční den prodlouženého víkendu, kdy vládlo příznivé počasí.

Oproti předchozím analýzám za léta 2017 a 2018 obsahuje aktuální zpráva o návštěvnosti Krkonoš za rok 2022 [2] i několik novinek. První z nich je analýza návštěvnosti jednotlivých horských středisek a také vybraných konkrétních turistických cílů, jako je oblast vrcholu Sněžky, pramene Labe, či pro srovnání třeba rozhledny Štěpánka a vrcholu Hvězda nad Příchovicemi. K dispozici jsou také údaje o tzv. „křížové návštěvnosti“. Je tak možné zjistit, například jaká místa nejčastěji v roce 2022 navštívili třeba lidé, kteří primárně směřovali na Benecko či do Janských Lázní.

Analýza, zpracovaná společností CE Traffic, poskytuje i údaje o tom, odkud nejčastěji přijíždějí lidé do Krkonoš – jednodenní návštěvníci (v analýze označovaní jako výletníci) i ti, kdo tu zůstávají více dnů (v analýze označovaní jako turisté). K dispozici jsou díky analýze také údaje o tom, jak velký podíl návštěvníků tvoří obyvatelé Česka (82 %) a jaké cizinci (18 %). V roce 2022 statistiky pozměnila v tomto bodě také ruská agrese vůči Ukrajině – předpokládáme, že většina „výletníků“ i „turistů“ se SIM kartami, registrovanými na Ukrajině jsou spíše uprchlíci, kteří do Krkonoš spíše než za volným časem přijížděli za příležitostnou prací, či tu dočasně nouzově přebývali.

Analytická zpráva je kompletně k dispozici veřejnosti [2] a také partnerům v regionu, kteří s ní byli stručně seznámeni také na zasedání Rady KRNAP ve čtvrtek 11. května.

Analýza je součástí projektu Usměrnění návštěvnosti vzhledem k zájmům ochrany přírody Krkonošského národního parku – VII. etapa, který podpořila Evropská unie z Evropského fondu pro rozvoj venkova v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Poznámky:
[1] Návštěva (návštěvoden) je den, kdy se na daném území vyskytoval uživatel zaznamenané SIM karty. Jeden individuální návštěvník tak v průběhu roku může provést několik návštěvodnů – buď při několikadenním pobytu, nebo při opakované návštěvě. V tabulkách v analytické zprávě najdete proto vždy řádek, udávající počet (individuálních) návštěvníků a řádek s počtem návštěvodnů, tedy celkovým počtem návštěv.
[2] K dispozici na webových stránkách Správy KRNAP na adrese https://www.krnap.cz/media/migd2min/analyza_navstevnosti_krkonos_rok_2022_31_3_2023-upraveno.pdf (pdf, 10,8 MB)

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap