Romana Šonková "> S drtivou podporou veřejnosti v zádech zvažuje výbor evropské občanské iniciativy Konec doby klecové právní kroky k dosažení slibovaného zákazu klecí v EU - Ekolist.cz

Compassion in World Farming Česko: S drtivou podporou veřejnosti v zádech zvažuje výbor evropské občanské iniciativy Konec doby klecové právní kroky k dosažení slibovaného zákazu klecí v EU

19. října 2023 | Compassion in World Farming Česko
Autor: Romana Šonková, tel: 778 000 288
Již v roce 2018 zahájilo sedm občanů z celé Evropy (Česka, Francie, Itálie, Německa, Nizozemska, Polska a Řecka) evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové. Tento demokratický nástroj umožňuje občanům aktivně se zapojit do tvorby politiky EU. Během jediného roku iniciativa získala téměř 1,4 milionu ověřených podpisů občanů z celé EU a provázela ji kampaň 170 evropských nevládních organizací koordinovaná Compassion in World Farming. Díky tomu se Evropská komise zavázala, že ukončí používání veškerých klecí v chovech hospodářských zvířat. Tento závazek se nyní stává lakmusovým papírkem důvěryhodnosti demokracie EU.
Slíbená legislativa o ukončení klecových chovů měla být předložena v září jako součást přelomového legislativního balíčku týkajícího se welfare hospodářských zvířat. V úterý, po mnoha nevyužitých příležitostech v posledních týdnech, Komise při oznámení svého plánovaného pracovního programu na rok 2024 slíbený návrh opět nepředložila.
Výbor sedmi občanů nyní s podporou Compassion in World Farming připraví právní kroky k řešení nečinnosti Komise.
Romana Šonková, členka výboru EOI a vedoucí CIWF Česko uvedla: „Velmi vítáme zveřejnění nejnovějšího oficiálního průzkumu EU o životní pohodě zvířat, protože dokazuje to, co je všeobecně známo – Evropanům na zvířatech opravdu hodně záleží a devět z deseti z nich podporuje zákaz klecí. I v Česku tento zákaz podporuje drtivá většina - 84 % lidí.
Komise dala slib 1,4 milionu občanů, kteří podepsali naši inciativu. Zdá se ovšem, že předsedkyně von der Leyenová naslouchá spíš lobby velkého agrobyznysu, než aby plnila přání občanů EU. Jsme přesvědčeni, že přelomový návrh na zákaz klecí je vypracován a připraven k realizaci a neexistuje žádný rozumný důvod pro další odklady. Proto jako výbor evropské občanské iniciativy zvažujeme nyní své právní možnosti. Komise musí urychleně dostát svému závazku občanům EU!"
Průzkum Eurobarometr, který vychází z 26 376 rozhovorů ve všech zemích EU provedených mezi 2. a 26. březnem 2023, rovněž ukázal, že:
• 94 % Evropanů se domnívá, že zvířata potřebují přizpůsobené prostředí uspokojující jejich základní potřeby. Tento názor podpořilo 91 % dotázaných v Česku.
• 89 % Evropanů (85 % dotázaných v Česku) si myslí, že EU musí ukončit mrzačení zvířat, jako je zkracování ocasů, či kastrace.
• Více než polovina dotázaných Evropanů (60 %) je také ochotna platit více za výrobky ze šetrných chovů zvířat. V Česku byl tento výsledek 58 %.
V EU stráví každý rok přibližně 300 milionů hospodářských zvířat celý svůj život nebo jeho část v přeplněných klecích nebo těsných kotcích, což jim způsobuje velké utrpení. Například nosnice a králíci jsou zavřeni v klecích, kde má každé zvířat životní plochu o velikosti listu papíru A4. Dospělé prasnice musí téměř polovinu každého roku trávit v klecích a kotcích, kde se nemohou ani otočit.