Tiskové zprávy
Správa KRNAP: Slavíme Evropský den chráněných území - jídlem
Správa Krkonošského národního parku se připojuje k celoevropským oslavám Evropského dne chráněných území, které připadají na úterý 24. května. Podtitulem letošního ročníku je Chuť přírody. Akce, probíhající ve 22 evropských zemích, v jejich národních, přírodních a regionálních parcích, má za cíl zvýšit povědomí o spojení chráněných území a udržitelného zemědělství a hodnotě zdravé přírody pro evropskou potravinovou bezpečnost.
"Oslavou jídla slavíme i bohatství přírody, práci lidí a úlohu chráněných území. Po tisíciletí lidská zemědělská činnost formovala krajinu. Je důležitá ochrana semen, rostlin, zvířat a potravin pro zachování různorodosti, zemědělských zkušeností a kulturního prostředí," říká Ignace Schops, prezident Europarc. Náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar, který je zároveň prezidentem Europarc Střední a Východní Evropa, k tomu dodal: "Krkonoše jsou po několik století obydleny lidmi. Ti zde žili, pracovali a obhospodařovali zdejší krajinu. Získávali z ní takové pochoutky jako třeba tradiční kyselo, sejkory nebo různé sýry, třeba oslizlák. Jsem rád, že i dnes jsou na horách ekofarmy, které se snaží šetrným způsobem využívat krajinu a přitom nabízet návštěvníkům to pravé krkonošské."
Akce, které k letošním oslavám organizujeme, jsou například sobotní botanická procházka Rozkvetlým podhůřím, kdy se od našich botaniků dozvíte, zajímavosti nejen o orchidejích, ale i o jiných kvetoucích a nekvetoucích rostlinách. Vydat se s námi můžete také na fotovycházku do málo známých koutů hor. Dnes také můžete ochutnat Chuť přírody na farmářských trzích v Jilemnici a příští pátek ve Vrchlabí, nebo hned teď zhlédnout instruktážní video o tom, jak uvařit pravé krkonošské kyselo a připravit skvělý hubník (https://www.youtube.com/watch?v=TmLMgR4phlc&feature=youtu.be). Video najdete také v povedené hornobranské expozici Život pod horami. Poslední akcí, kterou pořádáme v sobotu 28. května od 15 hodin v Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou je beseda Kyselo a kaše, to je strava naše s etnologem Danielem Dědovským na téma tradiční krkonošské kuchyně. Dozvíte se, ba i ochutnáte, co se vařívalo a peklo na Pasecku a Vysocku. Nabídku našich ukázek můžete rozmnožit i o své vlastní výrobky.
Další informace o Federaci Europarc najdete na http://www.europarc.org.
Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap
Poznámka:
První evropský národní park byl založen ve Švédsku 24. května 1909. Evropský den zvláště chráněných území vyhlásila Europarc Federation právě na tento den. Každý rok jej slaví na stovkách chráněných území po celé Evropě. Evropský den chráněných území si klade za cíl přivést lidi blíže k přírodě a zvednou povědomí veřejnosti o důležitosti ochrany přírodních krás v chráněných územích a důležitost ochrany přírody ve spojení s udržitelným rozvojem.
Europarc Střední a Východní Evropa je jednou z regionálních sekcí Federace Europarc. Sdružuje členy federace z Bosny a Hercegoviny, Česka, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska. Od založení v březnu 2015 sekci předsedá Česko, jehož roli zaujme v březnu 2018 Maďarsko.
"Oslavou jídla slavíme i bohatství přírody, práci lidí a úlohu chráněných území. Po tisíciletí lidská zemědělská činnost formovala krajinu. Je důležitá ochrana semen, rostlin, zvířat a potravin pro zachování různorodosti, zemědělských zkušeností a kulturního prostředí," říká Ignace Schops, prezident Europarc. Náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar, který je zároveň prezidentem Europarc Střední a Východní Evropa, k tomu dodal: "Krkonoše jsou po několik století obydleny lidmi. Ti zde žili, pracovali a obhospodařovali zdejší krajinu. Získávali z ní takové pochoutky jako třeba tradiční kyselo, sejkory nebo různé sýry, třeba oslizlák. Jsem rád, že i dnes jsou na horách ekofarmy, které se snaží šetrným způsobem využívat krajinu a přitom nabízet návštěvníkům to pravé krkonošské."
Akce, které k letošním oslavám organizujeme, jsou například sobotní botanická procházka Rozkvetlým podhůřím, kdy se od našich botaniků dozvíte, zajímavosti nejen o orchidejích, ale i o jiných kvetoucích a nekvetoucích rostlinách. Vydat se s námi můžete také na fotovycházku do málo známých koutů hor. Dnes také můžete ochutnat Chuť přírody na farmářských trzích v Jilemnici a příští pátek ve Vrchlabí, nebo hned teď zhlédnout instruktážní video o tom, jak uvařit pravé krkonošské kyselo a připravit skvělý hubník (https://www.youtube.com/watch?v=TmLMgR4phlc&feature=youtu.be). Video najdete také v povedené hornobranské expozici Život pod horami. Poslední akcí, kterou pořádáme v sobotu 28. května od 15 hodin v Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou je beseda Kyselo a kaše, to je strava naše s etnologem Danielem Dědovským na téma tradiční krkonošské kuchyně. Dozvíte se, ba i ochutnáte, co se vařívalo a peklo na Pasecku a Vysocku. Nabídku našich ukázek můžete rozmnožit i o své vlastní výrobky.
Další informace o Federaci Europarc najdete na http://www.europarc.org.
Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap
Poznámka:
První evropský národní park byl založen ve Švédsku 24. května 1909. Evropský den zvláště chráněných území vyhlásila Europarc Federation právě na tento den. Každý rok jej slaví na stovkách chráněných území po celé Evropě. Evropský den chráněných území si klade za cíl přivést lidi blíže k přírodě a zvednou povědomí veřejnosti o důležitosti ochrany přírodních krás v chráněných územích a důležitost ochrany přírody ve spojení s udržitelným rozvojem.
Europarc Střední a Východní Evropa je jednou z regionálních sekcí Federace Europarc. Sdružuje členy federace z Bosny a Hercegoviny, Česka, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska. Od založení v březnu 2015 sekci předsedá Česko, jehož roli zaujme v březnu 2018 Maďarsko.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk