Šárka Swiderová "> Smogová situace na Ostravsku a Karvinsku trvá, zhoršilo se ovzduší i v jiných částech kraje, zlepšení snad na konci týdne - Ekolist.cz

Moravskoslezský kraj: Smogová situace na Ostravsku a Karvinsku trvá, zhoršilo se ovzduší i v jiných částech kraje, zlepšení snad na konci týdne

Už nejen na Ostravsku a Karvinsku trápí lidi smog – koncentrace polétavého prachu v ovzduší se v noci na dnešek zvýšily také na dalších místech regionu - na Opavsku nebo Novojičínsku.

Denní limit prašného aerosolu v ovzduší je 50 ug.m-3, dnes dosahuje na některých stanicích až 12x vyšších hodnot – např. v Bohumíně, Orlové, ve Věřňovicích brzy ráno vystoupily hodnoty polétavého prachu až na 14násobek limitu, v Opavě osminásobek. Vysoké hodnoty ukazují i stanice v Českém Těšíně (9x), Havířově (8x), Karviné (10x), ve Studénce to je cca šestinásobek limitu, v samotné Ostravě od 2násobku po šestinásobek ( lepší je situace například v Zábřehu nebo na Fifejdách, horší v Přívoze). Během dne mrazy polevují a situace se zlepšuje, horší je vždy v noci a nad ránem.

„Smogovou situaci vyvolává kombinace několika skutečností - velký význam má tzv. inverze. To znamená, že se vymění teplá a studená vrstva vzduchu nad povrchem země, vznikne jakási vzduchová poklička, která zabraňuje proudění vzduchu a tím odvětrávání znečištění z města nebo údolí. Při normálním stavu proudí teplý vzduch nahoru do chladnějších vrstev, při inverzi je to obráceně. Jinými slovy na horách je tepleji než v údolích (i horských),“ vysvětlil Milan Machač z odboru životního prostředí moravskoslezského krajského úřadu.

Jak už jsme včera informovali, smogová situace nastala s příchodem mrazů na konci víkendu – to naměřily monitorovací stanice ve čtyřech lokalitách kraje až šestinásobné překročení limitu (Ostrava - Přívoz, Bohumín, Karviná, Český Těšín), v Orlové pak dokonce přes 400 mikrogramů na metr krychlový, na ostatních stanicích byla také čísla vyšší než limit. V Orlové to včera bylo 8x více. Během dnešní noci se tedy situace ještě mírně zhoršila, potíže mají i v dalších místech regionu.

Stav ovzduší výrazně zhoršuje topení tuhými palivy (zejména černouhelné kaly a hnědé uhlí ). Spalování méně kvalitních paliv v lokálních topeništích mohou obce a města zakázat svou vyhláškou. Není ale přehled za celý kraj – je třeba ptát se přímo na radnicích.

Během pracovního týdne se neočekává výrazná změna k lepšímu, situaci sledujeme spolu s meteorology. Hlavně lidem starším, dětem a nemocným se doporučuje omezit pobyty venku, není vhodné venku sportovat, větrat by se mělo jen krátce a intenzívně. Smog může vyvolat především dýchací obtíže.

Další info Milan Machač z odboru ŽP krajského úřadu (telefon 595 622 385). Aktuální údaje o stavu ovzduší jsou na stránkách hydrometeorologů http://www.chmi.cz/uoco/act/aim/aregion/CZ081/c_CZ081.html, popř. telefonním čísle 596900265 nebo na teletextu České televize (strana 180).