Děti Země: Spalovna Chotíkov: Proč o skutečnou diskuzi nestojí politici?

8. března 2011 | Děti Země
Proč se veřejnost ani ekologické organizace nedostavily na úterní debatu o komunálních odpadech?

V několika médiích se objevila kritika, že veřejnost ani ekologické organizace, které upozorňují na rizika a nezákonnosti záměru výstavby spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně, se nedostavily na úterní veřejnou debatu, kde mělo být toto téma projednáváno. Ti se ale brání: o setkání na plzeňské radnici nikdo nevěděl.

„V posledních týdnech jsem se zúčastnil osobních jednání s vrcholnými představiteli města Plzně a Plzeňského kraje, včetně primátora, hejtmana a zodpovědných radních. Nikdo z nich nás na údajnou veřejnou debatu o spalovně nepozval,“ uvedl Martin Hyťha z organizace Děti Země.

„Patrně se jedná o politický alibismus. Místo řádného posouzení plánu na miliardovou investici a jejího zákonného projednání s veřejností v procesu EIA byla svolaná debata, na kterou nejsou kritici vůbec pozváni. Navíc neformální debata je v tomto případě jen hrou, aby se politici mohli tvářit, že záměr projednali s veřejností, jejíž připomínky by ve skutečnosti hodili do koše. Jako se to stalo se sliby obyvatelům Chotíkova, že v procesu EIA budou řádně posouzeny různé technologie a že se sem bude svážet maximálně 60 tisíc tun odpadů ročně. Nic z toho nebylo dodrženo,“ dodává Hyťha.

Plán postavit spalovnu na návětrné straně města, která má likvidovat 100.000 tun odpadu ročně, kritizují i další občanská sdružení. „Plzeň dlouhodobě vykazuje nejvyšší procento nádorových onemocnění v České republice. To se zvýšením emisí může ještě výrazně zhoršit,“ říká Markéta Balcarová, členka sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov. Ani ta se o debatě na radnici nedozvěděla.

„Představitelé města Plzně, kraje i teplárny si zřejmě pozdě uvědomili, jak hazardní politickou hru rozehráli, když projekt spalovny nebyl řádně posouzen z hlediska dopadů vlivů na životní prostředí. Když nebyly posouzeny varianty z hlediska technologie a kapacity zařízení. Když byly ignorovány připomínky zhruba tisícovky občanů, několika nevládních organizací, ba dokonce České inspekce životní prostředí a hygienické služby. Potěmkinova vesnice v podobě nezávazné diskuse, na kterou notabene nebyli pozváni oponenti, problém vyřešit nemůže,“ konstatoval MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik.

(vyšlo jako společná tisková zpráva Dětí Země – Plzeň a sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov)