Hana Kuncová "> Spolchemie má soustavné problémy s bezpečností svých provozů - Ekolist.cz

Arnika: Spolchemie má soustavné problémy s bezpečností svých provozů

3. listopadu 2004 | Arnika
Autor: Hana Kuncová, tel: 728 369 597
Spolchemie v Ústí nad Labem má neustálé problémy s bezpečností svých provozů a své okolí nedokáže ochránit před úniky toxických látek. Ze zprávy České inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyplývá, že k nedávným únikům oxidu sírového a chlorovodíku došlo při plánovaných údržbách a ze zcela banálních důvodů, kterým bylo možné snadno předejít. Při jedné havárii (30.9.2004) uniklo do ovzduší zhruba 60 kg oxidu sírového (1), podruhé (11.10.2004) cca 50 – 70 kg chlorovodíku (2).

„Příčinou obou havárií byla lidská nedůslednost a lajdáctví. Rozbor obou případů ukazuje, že Spolchemie není schopna zajistit základní bezpečnost svých provozů, svých pracovníků i svého okolí. Od továrny, která pracuje s toxickými látkami uprostřed stotisícového města, by člověk očekával poněkud jiný přístup,“ okomentovala výsledky šetření ČIŽP Mgr. Hana Kuncová z programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

Česká inspekce životního prostředí přišla na to, že 60 kilo chlorovodíku uniklo z továrny poté, co dělníci odešli domů od rozdělané práce. Tou byla komplikovaná výměna těsnění na potrubí olea (roztok oxidu sírového a kyseliny sírové). Když těsnění vyměnili a snažili se potrubí profouknout vzduchem, zjistili, že je neprůchodné. Nechali tedy další práce na druhý den a v 16.00 hodin odešli. O dvě a půl hodiny později byl ohlášen masivní únik bílé mlhy – oxidu sírového. Ze špatně vyměněného těsnění pod kohoutem vytékalo oleum, dělníci totiž nechali kohout otevřený.

Rovněž k úniku chlorovodíku došlo během plánované údržby – tentokrát při výměně části potrubí. Pracovníci externí společnosti DÍZA totiž začali na potrubí pracovat ještě v době, kdy se z něj vypouštěla koncentrovaná kyselina chlorovodíková (3). Po povolení příruby vyměňovaného kolena již nebylo možné její únik zastavit a do ovzduší se tak dostalo 50 až 70 kilogramů chlorovodíku.

„Je neuvěřitelné, že k únikům toxických látek dochází ve Spolchemii i při naprosto banálních opravách. Požadujeme proto, aby Spolchemie přepracovala bezpečnostní zprávu se zaměřením na veškeré nebezpečné látky a pravděpodobnost jejich úniku. Z toho by vyplynula přísnější kontrola a monitoring toxických látek a také jejich bezpečnější uskladnění. Rovněž požadujeme lepší informovanost obyvatel o všech únicích nebezpečných látek ze Spolchemie,“ dodala Kuncová.

Přílohy:
(1) Oxid sírový (SO3) – je to látka, která se v horních cestách dýchacích přemění na kyselinu sírovou, která způsobuje poleptání /Popálení sliznic v horních cestách dýchacích. Lidé, kteří byli vystaveni SO3 či kyselině sírové, mají problémy s dýcháním (důsledek poleptání sliznic) a hůře jsou odstraňovány mikroskopicky jemné vdechnuté částečky v jejich horních cestách dýchacích.
(2) Chlorovodík (plynný) – látka, která vzniká např. i během hoření některých plastů, zejména PVC. S vodou vytváří kyselinu chlorovodíkovou. Vystavení chlorovodíku způsobuje zrychlený dech, zúžení průdušinek, zmodrání kůže, hromadění tekutin v plicích a při extrémním vystavení může způsobit až smrt.
(3) Kyselina chlorovodíková (HCl) – způsobuje při styku s pokožkou či vdechnutí poleptání /Popálení kůže a sliznic dýchacího ústrojí./
Hana Kuncová, tel: 728 369 597