https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/stanovisko-k-tiskove-konferenci-spcr-ze-dne-2592008
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Pravda Capital: Stanovisko k tiskové konferenci SPČR ze dne 25.9.2008

26. září 2008 | Pravda Capital
Carbon Warehouse Ltd. a Pravda Capital s.r.o. považují za nezbytné se vyjádřit k závěrům o obchodování s emisemi po roce 2013 zveřejněným dnes Svazem průmyslu a dopravy.

1. Tvrzení, že „aukce jako nástroj distribuce emisních povolenek je neověřená a způsobí nekonkurenceschopnost průmyslových odvětví včetně energetiky“ je zkreslující a odvádí pozornost od jádra problému. Jádrem je, že v systému neparticipují USA, Čína, Indie a další ekonomiky. Elektronická aukce je prověřená v mnoha oblastech od distribuce státních dluhopisů centrálními bankami přes emise akcií na burzách až po prodej elektřiny v České republice.

2. Tvrzení, že „aukce vyvolá zvýšení cen elektřiny je zavádějící“ neboť elektrárenské společnosti již léta náklady na povolenky přičítají k ceně uhlí a tak je přenáší na zákazníky ve vyšší ceně elektřiny i přesto, že je dostanou zdarma. Aukce eliminuje tento nezasloužený zisk („windfall profit“), což však
nezabrání dalšímu možnému zvyšování cen elektřiny.

3. Souhlasíme s názorem, že „je třeba chránit podniky jako cementárny, chemičky, cihelny, papírny a další před konkurencí ze zemí, které nebudou součástí obchodování po roce 2013“ a to ať implementací tarifů nebo alokací povolenek. Považujeme za nutné zdůraznit, že nikoliv aukce, ale to že v systému neparticipují USA, Čína, Indie a další velké ekonomiky by mělo být předmětem kritiky ambicí EU.

Stanoviska popsaná v 1. a 2. hraničí s tmářstvím a proto pro nás nejsou přijatelná ani v profesionální ani lidské rovině. Domníváme se, že problém globálního oteplování je příliš komplikovaný na to, aby se takto veřejně zatemňoval. Žádáme proto svaz, aby vynechal pomýlenou kritiku aukcí a soustředil se na ochranu těch středoevropských podniků, jež se netěší výhodě přirozeného monopolu. Doufáme, že Svaz dokáže pracovat ruku v ruce s EU na problému neúčasti USA, Číny, Indie a dalších v dohodách po roce 2013.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist