Petra Schnitzerová "> Staňte se netopýřími výzkumníky! Batůžek s vybavením pro večerní pozorování je nově k zapůjčení v Třeboňské záchranné stanici. - Ekolist.cz

Společná tisková zpráva České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON) a Třeboňské záchranné stanice: Staňte se netopýřími výzkumníky! Batůžek s vybavením pro večerní pozorování je nově k zapůjčení v Třeboňské záchranné stanici.

Program Netopýří výzkumníci přináší jedinečnou příležitost seznámit se blíže se světem tajuplných nočních savců při večerních vycházkách do přírody. Připravila jej Česká společnost pro ochranu netopýrů a jeden z výzkumnických batůžků s ultrazvukovými detektory a dalšími pomůckami si nyní školní třídy i jiné dětské skupiny mohou zdarma zapůjčit v Třeboňské záchranné stanici. Další batohy jsou zájemcům k dispozici v Praze, v přípravě jsou výpůjční místa v Olomouci, Brně a Českých Budějovicích. Všichni, kteří se vydají za netopýřím dobrodružstvím, se mohou zapojit do aktuálně probíhající soutěže o nejlepší blogový příspěvek.
Program Netopýří výzkumníci umožňuje školním třídám, zájmovým kroužkům, oddílům i dalším dětským skupinám nahlédnout zblízka do fascinujícího světa netopýrů s pomocí moderní techniky. „Každý z výzkumnických batůžků, jež jsou pro kolektivy zdarma k zapůjčení, obsahuje tři ultrazvukové detektory, silnější baterku, příručku k práci s detektorem a klíčem k určování netopýrů podle hlasů, knihu „Poznáváme naše savce“ a tipy na vycházky v okolí daného města. Jedna ze sad je nyní nově k dispozici na jihu Čech, a to ve spolupráci s  Třeboňskou záchrannou stanicí“, vysvětluje Petra Schnitzerová z ČESON a doplňuje: „Další dva batůžky máme ve Stanici přírodovědců při DDM Praha, během září přibydou výpůjční místa v Brně a Olomouci a na jaře 2023 v Českých Budějovicích“. Veškeré informace k projektu  Netopýří výzkumníci lze nalézt na webu napude.sousednetopyr.cz. Batůžek označený logem programu, které mimochodem pochází z dílny třeboňského kreslíře a přírodovědce Václava Bartušky, si lze v Třeboni po předchozí domluvě a složení vratné zálohy zapůjčit až na 14 dní. „Pro skupiny, které se budou chtít o letounech dozvědět více, nabízíme v rámci jihočeského kraje výukové programy a přednášky doprovázené ukázkou našich trvale handicapovaných ochočených netopýrů rezavých, Růženy a Ocáska,“ doplňuje ještě Zuzana Chabadová z Třeboňské záchranné stanice, která zde má agendu netopýřích batůžků na starosti.
„Všechny dětské kolektivy, které se vypraví na večerní vycházku za netopýry, ať už s našimi batůžky, nebo se svým vlastním vybavením či v rámci některé z vycházek pořádaných ČESON i dalšími organizacemi, se mohou zapojit do soutěže o nejlepší blog. První kolo má uzávěrku již koncem října, tak neváhejte a zašlete nám příspěvek o tom, co jste prožili na vaší vycházce! Výherce zveřejníme a odměníme věcnými cenami“, vyzývá na závěr Schnitzerová.

Podrobnější informace: Petra Schnitzerová (ČESON), tel. 605 870 323, netopyr@ceson.org, Olga Růžičková (ČESON a ZS Třeboň), tel. 777 750 110, vydry@vydry.org
Petra Schnitzerová, tel: 605 870 323