Tiskové zprávy
Královéhradecký kraj: Úspěšní zemědělci a chovatelé si v Mžanech převzali ocenění
3. prosince 2024 | Královéhradecký kraj
Mžany na Královéhradecku dnes hostily manažerské setkání zemědělců a potravinářů z regionu, které pořádala Regionální agrární komora Královéhradeckého kraje s podporou kraje. Zúčastnili se ho i hejtman Petr Koleta a radní pro zemědělství Rostislav Jireš.
"Věřím, že lidé postupně přijdou na chuť produktům od místních producentů a začnou jim dávat přednost před nabídkou supermarketů. Zemědělství a potravinářství má moji podporu, byť kraj v této oblasti nemá mnoho pravomocí. Chci se s vámi scházet a chci vám naslouchat,“ řekl hejtman Petr Koleta během úvodu setkání.
„Zemědělství je integrální součástí našich životů. Bez něj bychom neměli potraviny, neměli bychom udržovanou krajinu a žilo by se nám tu velmi špatně,“ doplnil radní pro zemědělství Rostislav Jireš.
Ústředním bodem setkání bylo zhodnocení letošního roku z pohledu rostlinné a živočišné výroby, které přednesl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Archeologové Jan Mařík a Jiří Unger poté přednášeli na téma možné synergie mezi archeologií a zemědělství. Profesor Zdeněk Opatrné poté odbornou část setkání zakončil přednáškou o hmyzích opylovačích a genovém inženýrství.
Během setkání došlo na předání cen vítězům soutěže Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje, oceněným studentům středních odborných škol se zaměřením na zemědělství a také úspěšným zemědělcům za rok 2024. Tyto ceny se obvykle předávají během zářijových dožínkových oslav, ale ty letošní se nekonaly kvůli povodním. Proto pořadatelé předali ceny až nyní.
Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
Soutěž Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje slouží především k propagaci místních zemědělských a potravinářských výrobků. Pomáhá udržení tradic, podpoře zaměstnanosti, ekonomickému růstu a zvýšení povědomí místních spotřebitelů i turistů o regionálních výrobcích. Letos ocenění získali:
Kategorie pivovary – pivovar Ovipistán (President 12°světlý ležák)
Původně humorný nápad na založení vlastní republiky se přetvořil v roce 2009 na vlastní domácí pivovar. Zlatavý mok zde vaří především z českých surovin, a to z žateckého chmele a vody z prameniště Litá ve východních Čechách.
Kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje – Alice Sušková – Babiččiny sirupy (sirup Ostružina)
Alice Sušková dlouho vymýšlela, následně testovala a upravovala každý ze svých sirupů k dokonalosti. Jejich originalita spočívá v tom, že je vyrábí za studena a pořádně je maceruje, aby se z bylin uvolnilo maximum přirozených látek včetně vitamínů bez poškození. V současnosti společnost vyrábí 50 různých sirupů.
Kategorie maso a masné výrobky – Chovservis, a. s. (tlačenka světlá)
Společnost Chovservis poskytuje zákazníkům komplexní služby, a to od „spermie až po biftek“. Kromě výroby pořádá a spolupořádá řadu chovatelských akcí, které podporují propagaci českého zemědělství.
Kategorie mléko a mléčné výrobky – František Kejklíček (selský sýr Krakonošovo koření)
Firma se zabývá rostlinnou i živočišnou výrobou. Mléko od krav z vlastního chovu zpracovává v rodinné minimlékárně na tvarohy, sýry, kefíry i jogurty. Řada z nich již získala cenu v soutěži Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje.
Kategorie Ostatní výrobky – Včelí farma Rokytník (Rokytnický med lesní květový)
Včelí farma Rokytník hospodaří se 300 včelstvy, která jsou umístěná převážně na lesních stanovištích unikátních území CHKO Broumovsko v nadmořské výšce 600 metrů nad mořem. Med od včel získávají z oblasti nezatížené průmyslem.
Kategorie Ovoce, zelenina a výrobky z nich – Fabio Produkt spol. s r. o. (švestková povidla)
Společnost Fabio Produkt lisuje rostlinné oleje a vyrábí řadu ovocných náplní a zeleninových omáček pro malo i velkoodběr. Z jejich produkce lze ochutnat například jablka ve skořici, malinový džem nebo i kečup. Švestková povidla patří mezi nejoblíbenější cukrářskou náplň do buchet a koláčů.
Kategorie Pekárenské a cukrářské výrobky – Pink Roses Original, s. r. o. (makronky)
Makronky od společnosti Pink Roses jsou stálicí této soutěže a po loňském úspěchu vítězí i letos. Firma přitom otevírala v roce 2020, kdy byly obchody zavřené a povolený byl pouze okénkový prodej.
Kategorie Suroviny – Vejce Kosičky, s. r. o. (bílá podestýlková vejce)
Drůbežárna v Kosičkách patří mezi významné producenty konzumních vajec nejen v Královéhradeckém kraji, která se může pochlubit už více než padesátiletou tradicí. Vejce Kosičky se staly také absolutním vítězem soutěže.
Ocenění žáci
Tradičně bývají během dožínek ocenění také žáci středních škol se zaměřením na zemědělství, kteří během studia dosahují vynikajících výsledků, reprezentují školu na oborových soutěžích a sami se aktivně věnují řemeslu i mimo rámek školy. Letos si ocenění převzali:
Tomáš Vojtěch – Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov
Alexandra Šponarová – Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové
Milan Mrázek – Česká lesnická akademie Trutnov
Pavel Hejzlar – Střední škola řemeslná Jaroměř
Matěj Prouza – Střední zemědělská škola a Střední odborné učiliště chladící a klimatizační techniky Kostelec nad Orlicí
Michaela Biemannová – Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice
Marie Mrázová – Střední odborná škola veterinární Hradec Králové-Kukleny
Lucie Pokorná – Střední škola zahradnická, Kopidlno
Ocenění nejlepší zemědělci v rostlinné výrobě v jednotlivých okresech:
Zemědělská akciová společnost Mžany, a. s.
Společnost vznikla v roce 1996, nyní hospodaří na ploše cca 1 800 ha a zabývá se živočišnou i rostlinnou výrobou. Specializují se například na chov národního plemene – Český strakatý skot, jehož potomstvo chovají v Kazachstánu, Turecku, Polsku či Tunisu. Od roku 2018 se zde věnují tako chovu akvarijních ryb se zaměřením na sumečka afrického, jehož filety prodávají ve vlastním potravinářském provozu.
Vratislav Kříž
Vratislav Kříž hospodaří na 239 hektarech původy okolo Jičína. Kromě obilovin úspěšně pěstuje také vinnou révu v největším registrovaném vinohradu v kraji, který čítá osm tisíc sazenic. Loni sklidil 16 tun hroznů.
Zemědělské družstvo Trutnov se sídlem ve Volanově
Zemědělské družstvo Trutnov se specializuje na pěstování osiva jetele a obilovin, dbá na udržení úrodnosti půdy aplikací organických hnojiv, zařazováním meziplodin a jako medonosnou plodinu pěstuje svazenku.
Zemědělské družstvo Štědrý potok
Družstvo hospodaří na více než 1 000 hektarech půdy nejen na Rychnovsku. Pěstují zde různorodé plodiny, jako řepku, kukuřici, mák, sóju, nebo řepu cukrovku. Kvalitní a šetrné obdělání půdy zajišťují moderní a výkonnou mechanizací.
Ocenění nejlepší zemědělci v živočišné výrobě v jednotlivých okresech:
Rolnická, a. s., Králíky
Chovné stádo společnosti čítá 670 jalovic a 770 dojnic holštýnského plemene, které se pravidelně umísťují na prvních místech v hodnocení užitkovosti v rámci okresu.
AGRO Chomutice, a. s.
AGRO Chomutice hospodaří na 3 000 hektarech na Jičínsku a při pěstování řepy, řepky, kukuřice, pšenice a dalších plodin dosahuje společnost špičkových výnosů. Udrželi zde také chov 300 prasnic a jatečních prasat a jejich holštýnské dojnice produkují průměrně 1 100 litrů mléka denně.
Náhořanská, a. s.
Podnik hospodaří u vodní nádrže Rozkoš a chovají zde přes 400 kusů krav plemene české strakaté s průměrnou mléčnou užitkovostí na úrovni devět tisíc litrů mléka. Stádo je také zdrojem kvalitního plemenného materiálu a o náhořanské býky mají zájem i v zahraničí.
Na hranici, s. r. o.
Jiří Diviš hospodaří v podhůří Jestřebích hor a chová kromě masného skotu také teplokrevníky a chladnokrevné koně plemene Českomoravských Belgik.
Zemědělské družstvo Dobruška
Dobrušské družstvo chová 550 dojnic s průměrnou užitkovostí 13 273 litrů mléka na krávu za rok. Hospodaří na 2000 hektarech a v rostlinné výrobě se zaměřují na pěstování krmiva pro vlastní skot a provoz bioplynové stanice.
Zvláštní ocenění:
Zvláštní ocenění za významný přínos pro rozvoj zemědělství v Královéhradeckém kraji získal Otakar Ruml. Ten zasvětil celý svůj život práci v zemědělství a pro zemědělce. Působil jako učitel odborného výcviku na Zemědělském učilišti v Lázních Bělohrad, následně 19 let řídil společnost Agrochov Stará Paka. Po vzniku krajů dvacet let působil jako krajský zastupitel a v letech 2016–2020 jako náměstek hejtmana. Během své politické kariéry pomáhal rozvoji nejen zemědělství v celém regionu.
"Věřím, že lidé postupně přijdou na chuť produktům od místních producentů a začnou jim dávat přednost před nabídkou supermarketů. Zemědělství a potravinářství má moji podporu, byť kraj v této oblasti nemá mnoho pravomocí. Chci se s vámi scházet a chci vám naslouchat,“ řekl hejtman Petr Koleta během úvodu setkání.
„Zemědělství je integrální součástí našich životů. Bez něj bychom neměli potraviny, neměli bychom udržovanou krajinu a žilo by se nám tu velmi špatně,“ doplnil radní pro zemědělství Rostislav Jireš.
Ústředním bodem setkání bylo zhodnocení letošního roku z pohledu rostlinné a živočišné výroby, které přednesl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Archeologové Jan Mařík a Jiří Unger poté přednášeli na téma možné synergie mezi archeologií a zemědělství. Profesor Zdeněk Opatrné poté odbornou část setkání zakončil přednáškou o hmyzích opylovačích a genovém inženýrství.
Během setkání došlo na předání cen vítězům soutěže Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje, oceněným studentům středních odborných škol se zaměřením na zemědělství a také úspěšným zemědělcům za rok 2024. Tyto ceny se obvykle předávají během zářijových dožínkových oslav, ale ty letošní se nekonaly kvůli povodním. Proto pořadatelé předali ceny až nyní.
Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
Soutěž Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje slouží především k propagaci místních zemědělských a potravinářských výrobků. Pomáhá udržení tradic, podpoře zaměstnanosti, ekonomickému růstu a zvýšení povědomí místních spotřebitelů i turistů o regionálních výrobcích. Letos ocenění získali:
Kategorie pivovary – pivovar Ovipistán (President 12°světlý ležák)
Původně humorný nápad na založení vlastní republiky se přetvořil v roce 2009 na vlastní domácí pivovar. Zlatavý mok zde vaří především z českých surovin, a to z žateckého chmele a vody z prameniště Litá ve východních Čechách.
Kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje – Alice Sušková – Babiččiny sirupy (sirup Ostružina)
Alice Sušková dlouho vymýšlela, následně testovala a upravovala každý ze svých sirupů k dokonalosti. Jejich originalita spočívá v tom, že je vyrábí za studena a pořádně je maceruje, aby se z bylin uvolnilo maximum přirozených látek včetně vitamínů bez poškození. V současnosti společnost vyrábí 50 různých sirupů.
Kategorie maso a masné výrobky – Chovservis, a. s. (tlačenka světlá)
Společnost Chovservis poskytuje zákazníkům komplexní služby, a to od „spermie až po biftek“. Kromě výroby pořádá a spolupořádá řadu chovatelských akcí, které podporují propagaci českého zemědělství.
Kategorie mléko a mléčné výrobky – František Kejklíček (selský sýr Krakonošovo koření)
Firma se zabývá rostlinnou i živočišnou výrobou. Mléko od krav z vlastního chovu zpracovává v rodinné minimlékárně na tvarohy, sýry, kefíry i jogurty. Řada z nich již získala cenu v soutěži Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje.
Kategorie Ostatní výrobky – Včelí farma Rokytník (Rokytnický med lesní květový)
Včelí farma Rokytník hospodaří se 300 včelstvy, která jsou umístěná převážně na lesních stanovištích unikátních území CHKO Broumovsko v nadmořské výšce 600 metrů nad mořem. Med od včel získávají z oblasti nezatížené průmyslem.
Kategorie Ovoce, zelenina a výrobky z nich – Fabio Produkt spol. s r. o. (švestková povidla)
Společnost Fabio Produkt lisuje rostlinné oleje a vyrábí řadu ovocných náplní a zeleninových omáček pro malo i velkoodběr. Z jejich produkce lze ochutnat například jablka ve skořici, malinový džem nebo i kečup. Švestková povidla patří mezi nejoblíbenější cukrářskou náplň do buchet a koláčů.
Kategorie Pekárenské a cukrářské výrobky – Pink Roses Original, s. r. o. (makronky)
Makronky od společnosti Pink Roses jsou stálicí této soutěže a po loňském úspěchu vítězí i letos. Firma přitom otevírala v roce 2020, kdy byly obchody zavřené a povolený byl pouze okénkový prodej.
Kategorie Suroviny – Vejce Kosičky, s. r. o. (bílá podestýlková vejce)
Drůbežárna v Kosičkách patří mezi významné producenty konzumních vajec nejen v Královéhradeckém kraji, která se může pochlubit už více než padesátiletou tradicí. Vejce Kosičky se staly také absolutním vítězem soutěže.
Ocenění žáci
Tradičně bývají během dožínek ocenění také žáci středních škol se zaměřením na zemědělství, kteří během studia dosahují vynikajících výsledků, reprezentují školu na oborových soutěžích a sami se aktivně věnují řemeslu i mimo rámek školy. Letos si ocenění převzali:
Tomáš Vojtěch – Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov
Alexandra Šponarová – Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové
Milan Mrázek – Česká lesnická akademie Trutnov
Pavel Hejzlar – Střední škola řemeslná Jaroměř
Matěj Prouza – Střední zemědělská škola a Střední odborné učiliště chladící a klimatizační techniky Kostelec nad Orlicí
Michaela Biemannová – Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice
Marie Mrázová – Střední odborná škola veterinární Hradec Králové-Kukleny
Lucie Pokorná – Střední škola zahradnická, Kopidlno
Ocenění nejlepší zemědělci v rostlinné výrobě v jednotlivých okresech:
Zemědělská akciová společnost Mžany, a. s.
Společnost vznikla v roce 1996, nyní hospodaří na ploše cca 1 800 ha a zabývá se živočišnou i rostlinnou výrobou. Specializují se například na chov národního plemene – Český strakatý skot, jehož potomstvo chovají v Kazachstánu, Turecku, Polsku či Tunisu. Od roku 2018 se zde věnují tako chovu akvarijních ryb se zaměřením na sumečka afrického, jehož filety prodávají ve vlastním potravinářském provozu.
Vratislav Kříž
Vratislav Kříž hospodaří na 239 hektarech původy okolo Jičína. Kromě obilovin úspěšně pěstuje také vinnou révu v největším registrovaném vinohradu v kraji, který čítá osm tisíc sazenic. Loni sklidil 16 tun hroznů.
Zemědělské družstvo Trutnov se sídlem ve Volanově
Zemědělské družstvo Trutnov se specializuje na pěstování osiva jetele a obilovin, dbá na udržení úrodnosti půdy aplikací organických hnojiv, zařazováním meziplodin a jako medonosnou plodinu pěstuje svazenku.
Zemědělské družstvo Štědrý potok
Družstvo hospodaří na více než 1 000 hektarech půdy nejen na Rychnovsku. Pěstují zde různorodé plodiny, jako řepku, kukuřici, mák, sóju, nebo řepu cukrovku. Kvalitní a šetrné obdělání půdy zajišťují moderní a výkonnou mechanizací.
Ocenění nejlepší zemědělci v živočišné výrobě v jednotlivých okresech:
Rolnická, a. s., Králíky
Chovné stádo společnosti čítá 670 jalovic a 770 dojnic holštýnského plemene, které se pravidelně umísťují na prvních místech v hodnocení užitkovosti v rámci okresu.
AGRO Chomutice, a. s.
AGRO Chomutice hospodaří na 3 000 hektarech na Jičínsku a při pěstování řepy, řepky, kukuřice, pšenice a dalších plodin dosahuje společnost špičkových výnosů. Udrželi zde také chov 300 prasnic a jatečních prasat a jejich holštýnské dojnice produkují průměrně 1 100 litrů mléka denně.
Náhořanská, a. s.
Podnik hospodaří u vodní nádrže Rozkoš a chovají zde přes 400 kusů krav plemene české strakaté s průměrnou mléčnou užitkovostí na úrovni devět tisíc litrů mléka. Stádo je také zdrojem kvalitního plemenného materiálu a o náhořanské býky mají zájem i v zahraničí.
Na hranici, s. r. o.
Jiří Diviš hospodaří v podhůří Jestřebích hor a chová kromě masného skotu také teplokrevníky a chladnokrevné koně plemene Českomoravských Belgik.
Zemědělské družstvo Dobruška
Dobrušské družstvo chová 550 dojnic s průměrnou užitkovostí 13 273 litrů mléka na krávu za rok. Hospodaří na 2000 hektarech a v rostlinné výrobě se zaměřují na pěstování krmiva pro vlastní skot a provoz bioplynové stanice.
Zvláštní ocenění:
Zvláštní ocenění za významný přínos pro rozvoj zemědělství v Královéhradeckém kraji získal Otakar Ruml. Ten zasvětil celý svůj život práci v zemědělství a pro zemědělce. Působil jako učitel odborného výcviku na Zemědělském učilišti v Lázních Bělohrad, následně 19 let řídil společnost Agrochov Stará Paka. Po vzniku krajů dvacet let působil jako krajský zastupitel a v letech 2016–2020 jako náměstek hejtmana. Během své politické kariéry pomáhal rozvoji nejen zemědělství v celém regionu.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk