Radek Drahný "> Vítání ptačího zpěvu - Ekolist.cz

Správa KRNAP: Vítání ptačího zpěvu

27. dubna 2006 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný
V sobotu 29. 4. a 6. 5. se na tradičním místě v okolí rybníka u letiště ve Vrchlabí uskuteční Vítání ptačího zpěvu. Letos bude program této veřejností velice oblíbené akce ovlivněn rizikem ptačí chřipky. Kroužkovací stanice Národního muzea v Praze totiž vydala v této souvislosti zákaz odchytu a kroužkování ptáků při veřejných akcích. I přesto však na návštěvníky čeká spousta zajímavých věcí.

Po oba víkendy bude připravena standardní procházka spojená s pozorování ptáků a poslechem jejich hlasů, odpadne však tradiční odchyt do sítí a ukázka kroužkování. Přesto budou představeny různé druhy odchytových zařízení a různé možnosti značení ptáků, aby se s nimi zájemci mohli seznámit. Zpestřením budou telemetrické vysílačky, používané při sledování tetřeva hlušce. RNDR. Jiří Flousek, hlavní organizátor celé akce, k této situaci poznamenal: „Věřím, že i přes problémy, které nám riziko ptačí chřipky způsobilo, bude letošní Vítání ptačího zpěvu opět zajímavé. Zvláštností je, že se na ptáky budeme moci pouze dívat dalekohledy a ne je odchytávat jako v minulých letech. Jsem však přesvědčen, že se návštěvníci nudit nebudou.“

Součástí povídání bude také poučení návštěvníků, jak se chovat k ptáčatům, která v přírodě naleznou. V minulých letech se často opakovaly případy, kdy lidé na zemi našli ptačí mládě, a v domnění, že potřebuje pomoc, jej odnesli do útulku. Postarat se o takové ptáče bývá občas za hranicí lidských možností. Přitom nejlepším řešením je pouze zvednout mládě ze země a posadit je na nejbližší větev stromu, aby bylo v bezpečí před toulavými kočkami. V blízkosti většiny takto nacházených ptáčat se totiž pohybují rodiče s potravou a ti se o své potomky postarají zdaleka nejlépe.

Sraz účastníků je na stejném místě jako v minulých letech a to u rybníka u vrchlabského letiště. Pro zájemce jsou připraveny tři vycházky s odborníkem. První z nich začne v 7.30 hod., další budou navazovat s 90 minutovým odstupem, tedy v 9.00 a 10.30 hodin.

Tradice Vítání ptačího zpěvu (Dawn Chorus Day) se zrodila v roce 1983 v Birminghamu ve Velké Británii, která je ornitologickou velmocí se širokou základnou amatérských ornitologů. Od té doby se vždy první květnový týden scházejí v mnoha zemích světa ornitologové a laická veřejnost, aby společně pozorovali ptáky ve volné přírodě. Za doprovodu odborníka se účastníci zaposlouchávají do hlasů jednotlivých ptáků, pozorují a určují je, seznamují se s jejich kroužkováním. V České republice je hlavním organizátorem těchto setkání Česká společnost ornitologická. V našem regionu je pořadatelem Ornitologická sekce při Správě KRNAP.