Radek Drahný "> Vize Krkonoše 2050 - Ekolist.cz

Správa KRNAP: Vize Krkonoše 2050

30. května 2005 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný
Již v roce 2001 vznikla myšlenka vytvořit dokument, který by nastiňoval, jak chceme, aby Krkonoše vypadaly v daleké budoucnosti. Časovým horizontem byl stanoven rok 2050. Proto se tento dokument pracovně nazývá Vize Krkonoše 2050.

V loňském roce byla Radou KRNAP a sdružením Krkonoše – svazek měst a obcí ustavena devítičlenná pracovní skupina pro přípravu tohoto dokumentu a navržení jeho struktury a obsahu, jejímiž členy jsou odborníci z oblasti ochrany přírody a představitelé místních samospráv. Formálně byla pro vizi navržena forma memoranda, ke kterému by se jednotlivé obce a organizace z regionu Krkonoš přihlašovaly. Přestože vize není právně závazným dokumentem, předpokládá se její dlouhodobé dodržování jako závazku morálního.

Důvodem pro tyto aktivity je absence jasné představy o budoucí podobě Krkonoš. A přitom pracovníci různých organizací každý den řeší řadu záměrů, které se budoucnosti našeho pohoří týkají. Pokud by se významné subjekty shodly na tom, jak by Krkonoše měly vypadat v roce 2050, v mnoha aspektech by se ulehčila práce všech, kteří o podobě Krkonoš rozhodují.

V současné době jsou v našem regionu distribuovány dotazníky, které poslouží jako zdroj informací pro vytvoření vize. Oslovení účastníci ankety – obyvatelé Krkonoš i jejich návštěvníci – mají možnost vyjádřit svůj názor na největší hodnoty a problémy Krkonoš a doplnit své představy na jejich řešení. Dotazníky si kdokoliv může vyzvednout na krkonošských městských či obecních úřadech, v informačních centrech a informačních střediscích Správy KRNAP. Předplatitelé časopisu Krkonoše – Jizerské hory ho naleznou jako přílohu. Formulář lze rovněž stáhnout z internetu na adrese http://brkk.krnap.cz/. Dotazník je určen všem, kterým záleží na budoucnosti Krkonoš.

Informace z dotazníku, doporučení a náměty respondentů budou odborně zpracovány a vyhodnoceny. Na jejich základě bude připraven první návrh vize Krkonoše 2050. Ten bude na podzim letošního roku předložen k veřejné diskusi a následně upraven do konečné podoby. Výsledný dokument, bude-li přijat významnou části dotčených institucí, bude sloužit krkonošským obcím a jejich občanům i Správě KRNAP a dalším institucím jako pomocník při každodenním rozhodování.