Jakub Kašpar "> Vláda musí stáhnout žalobu na Evropskou komisi, jinak riskujeme zbytečně ostudu - Ekolist.cz

MŽP ČR: Vláda musí stáhnout žalobu na Evropskou komisi, jinak riskujeme zbytečně ostudu

15. prosince 2008 | MŽP ČR
Autor: Jakub Kašpar, tel: 267 122 040, 724 175 927
Stažení žaloby na Evropskou komisi kvůli Národnímu alokačnímu plánu pro přidělování povolenek k obchodování s emisemi skleníkových plynů navrhne zítra vládě již podruhé ministr životního prostředí Martin Bursík. „Stažení žaloby je logický krok poté, co Evropská rada schválila klimaticko-energetický balíček, který zásadně mění evropský systém emisního obchodování. Zároveň je to holá nutnost, nechceme-li si uříznou v Evropě ostudu, když se budeme soudit s Evropskou komisí jako předsedající země,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

Pokračování sporu v průběhu českého předsednictví by zároveň zpochybňovalo roli České republiky jako reprezentanta Unie v jednáních s dalšími partnery o nové klimatické dohodě, která po roce 2012 nahradí Kjótský protokol. „Na nás bude vedení těchto jednání jménem Unie. Když se zároveň budeme soudit o povolení vypouštět více skleníkových emisí, snižuje to pozici naší země, ale i Evropské unie. Navíc zcela zbytečně, protože žaloba je odsouzena k neúspěchu,“ dodává ministr Bursík. „Je naprosto absurdní žalovat Komisi za to, že nám seškrtala nadhodnocený alokační plán na základě férového přístupu, uplatňovaného na všechny členské státy,“ vysvětluje Martin Bursík. S podáním žaloby proto MŽP nesouhlasilo od samého počátku.

Česká republika může plně pokrýt své emisní potřeby ze schválené alokace povolenek. Zařízení v České republice emitovala v roce 2005 82,5 milionu tun emisí a v roce 2006 83,5 milionu tun, zatímco během období 2008 – 2012 mohou vypustit přibližně o 4 miliony tun emisí ročně více. Lze očekávat, že celkové množství vypuštěných emisí českých provozovatelů v letech 2008 – 2012 bude přibližně na úrovni Komisí schváleného Národního alokačního plánu.
Jakub Kašpar, tel: 267 122 040, 724 175 927