Tiskové zprávy
Skutečně zdravá škola: Za pět měsíců dokázaly některé školy zlepšit své stravování víc než většina ostatních za celé roky - stačila vůle a informace
27. října 2015 | Skutečně zdravá škola
V sobotu 24. října se na konferenci občanské iniciativy Skutečně zdravá škola předávala ocenění školám zapojeným ve stejnojmenném programu. Přihlášené školy plnily podle vzoru britského programu Food for Life kritéria, která směřují k ozdravění školní jídelny a k rozvoji vzdělávání o jídle. V rámci konference školy prezentovaly své úspěchy a proběhlo i nezávislé hodnocení programu Skutečně zdravá škola.
Za pouhých pět měsíců zvládlo 15 pilotních škol zlepšit své školní stravování víc než za dlouhá léta předtím. Stačilo několik ne tak složitých kroků a hned šest škol dosáhlo ve stravování takového pokroku, že dokonce získaly bronzový certifikát programu Skutečně zdravá škola. Bronzový certifikát získává škola, která:
* nabízí ve školní jídelně sezónní pokrmy vyrobené minimálně ze 75 % z čerstvých surovin,
* zapojuje rodiče a žáky do zlepšování školního stravování a prožitku v jídelně,
* poskytuje žákům možnost vzdělávacích aktivit v oblasti přípravy pokrmů, zahájila kroky k vytvoření školní zelinářské zahrady a organizuje pro žáky návštěvy farem v okolí,
* respektuje potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim umožní ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu.
Co konkrétně školy stihly změnit za jedno pololetí fungování programu?
* V některých školních jídelnách se zabydlely salátové bary. Školy se shodly, že je děti přijaly s nadšením a zvýšila se díky nim konzumace čerstvého ovoce a zeleniny.
* Školní jídelny omezily nebo úplně vyřadily slazené nápoje. Skokové zrušení slazených čajů se u dětí neosvědčilo, a školy proto přistoupily k variantě postupného snižování množství cukru.
* Vaří v maximální míře z čerstvých surovin a vyřadily polotovary a náhražky. Ukázalo se, že kuchařky někdy vařily z těchto potravin v dobré víře, že jsou pro děti vhodné, protože jsou doporučené státem. Po vysvětlení zdravotního přínosu čerstvých surovin většinou neměly problém na ně přejít.
* Zapojují vzdělávání o jídle do výuky. Školy zařadily do rozvrhu hodiny vaření, obnovily školní zahradu, kde se děti učí o pěstování jídla, organizují speciální akce a soutěže týkající se potravin (soutěže o zdravé svačiny, food festivaly na školách, kurzy zdravé výživy pro děti i rodiče…).
* Vyřadily nezdravé potraviny z automatů a bufetů, a kde to bylo možné, tam nově nabízejí zdravé svačinky a neslazené nápoje.
* Upravují prostředí školních jídelen, zlepšily komunikaci (více informací o jídlech, o menu, komunikace s rodiči...). Kuchařky se usmívají (a děti děkují), zpestřily se interiéry jídelen.
Každá škola si ke splnění kritérií programu vybrala jinou cestu, všechny se ale shodují, že program Skutečně zdravá škola jim dodal inspiraci a potřebné informace, na co se mají zaměřit. Školní jídelny si někdy totiž ani neuvědomovaly, že to, co dětem v dobré víře nabízejí, je často nezdravé. Kromě dobrého pocitu, že studenti lépe jedí, školy vidí přínos i v tom, že jim účast v programu zajistila pozitivní publicitu.
Pilotního ročníku programu se zúčastnilo 15 škol a šest dosáhlo na bronzový certifikát už v prvním roce, tedy 5 měsíců po odstartování programu. Všechny školy v programu pokračují. Aktuálně je v programu zařazeno celkem více než 70 škol a další se mohou hlásit v průběhu celého roku.
Školy, které získaly bronzový certifikát:
* Akademie hotelnictví a cestovního ruchu – střední škola s.r.o, Plzeň
* MŠ Děvčátko MOMO, Slatiňany
* ZŠ a MŠ Angel - Modřany, Praha 12
* ZŠ Školní, Vrchlabí
* ZŠ Vizovice
* ZŠ a MŠ Rudná pod Pradědem
Za pouhých pět měsíců zvládlo 15 pilotních škol zlepšit své školní stravování víc než za dlouhá léta předtím. Stačilo několik ne tak složitých kroků a hned šest škol dosáhlo ve stravování takového pokroku, že dokonce získaly bronzový certifikát programu Skutečně zdravá škola. Bronzový certifikát získává škola, která:
* nabízí ve školní jídelně sezónní pokrmy vyrobené minimálně ze 75 % z čerstvých surovin,
* zapojuje rodiče a žáky do zlepšování školního stravování a prožitku v jídelně,
* poskytuje žákům možnost vzdělávacích aktivit v oblasti přípravy pokrmů, zahájila kroky k vytvoření školní zelinářské zahrady a organizuje pro žáky návštěvy farem v okolí,
* respektuje potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim umožní ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu.
Co konkrétně školy stihly změnit za jedno pololetí fungování programu?
* V některých školních jídelnách se zabydlely salátové bary. Školy se shodly, že je děti přijaly s nadšením a zvýšila se díky nim konzumace čerstvého ovoce a zeleniny.
* Školní jídelny omezily nebo úplně vyřadily slazené nápoje. Skokové zrušení slazených čajů se u dětí neosvědčilo, a školy proto přistoupily k variantě postupného snižování množství cukru.
* Vaří v maximální míře z čerstvých surovin a vyřadily polotovary a náhražky. Ukázalo se, že kuchařky někdy vařily z těchto potravin v dobré víře, že jsou pro děti vhodné, protože jsou doporučené státem. Po vysvětlení zdravotního přínosu čerstvých surovin většinou neměly problém na ně přejít.
* Zapojují vzdělávání o jídle do výuky. Školy zařadily do rozvrhu hodiny vaření, obnovily školní zahradu, kde se děti učí o pěstování jídla, organizují speciální akce a soutěže týkající se potravin (soutěže o zdravé svačiny, food festivaly na školách, kurzy zdravé výživy pro děti i rodiče…).
* Vyřadily nezdravé potraviny z automatů a bufetů, a kde to bylo možné, tam nově nabízejí zdravé svačinky a neslazené nápoje.
* Upravují prostředí školních jídelen, zlepšily komunikaci (více informací o jídlech, o menu, komunikace s rodiči...). Kuchařky se usmívají (a děti děkují), zpestřily se interiéry jídelen.
Každá škola si ke splnění kritérií programu vybrala jinou cestu, všechny se ale shodují, že program Skutečně zdravá škola jim dodal inspiraci a potřebné informace, na co se mají zaměřit. Školní jídelny si někdy totiž ani neuvědomovaly, že to, co dětem v dobré víře nabízejí, je často nezdravé. Kromě dobrého pocitu, že studenti lépe jedí, školy vidí přínos i v tom, že jim účast v programu zajistila pozitivní publicitu.
Pilotního ročníku programu se zúčastnilo 15 škol a šest dosáhlo na bronzový certifikát už v prvním roce, tedy 5 měsíců po odstartování programu. Všechny školy v programu pokračují. Aktuálně je v programu zařazeno celkem více než 70 škol a další se mohou hlásit v průběhu celého roku.
Školy, které získaly bronzový certifikát:
* Akademie hotelnictví a cestovního ruchu – střední škola s.r.o, Plzeň
* MŠ Děvčátko MOMO, Slatiňany
* ZŠ a MŠ Angel - Modřany, Praha 12
* ZŠ Školní, Vrchlabí
* ZŠ Vizovice
* ZŠ a MŠ Rudná pod Pradědem
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk