Tiskové zprávy
Strana zelených: Zelení proti autorizaci GMO
19. března 2004 | Strana zelených, tel: 724 321 845
Spolupředsedové frakce Zelených v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit a Monica Frassoni dnes zaslali dopisy předsedovi Evropské komise Romanu Prodi a irskému premiérovi Bertie Ahernovi a vyzvali je, aby odmítli autorizovat prodej geneticky modifikované kukuřice Bt11 a potvrdili tak moratorium na vydávání nových licencí pro geneticky modifikované plodiny, které v současné době v Evropské unii platí. V dopise argumentují proti povolení pro geneticky modifikovanou kukuřici. Irské předsednictví oznámilo, že rozhodnutí v této věci bude přijato na zasedání rady pro otázky zemědělství a rybářství v Lucemburku 26. - 27. dubna 2004.
Zelení poukazují na výsledky vědeckých průzkumů provedených ve Francii, Belgii a Rakousku, které ukazují, že tvrzení o bezpečnosti modifikované kukuřice nejsou spolehlivá. „Průzkum veřejného mínění a názory, které zaznívají na veřejnosti ukazují, že Evropané mají silný a trvale odmítavý postoj ke geneticky modifikovaným potravinám. Důvodem jsou nejen obavy z dopadu na lidské zdraví, ale také obavy o vliv pěstování takových plodin na životní prostředí. Lidé v Evropě mají také strach z toho, aby se produkce potravin nedostala zcela pod kontrolu velkých korporací,“ uvádějí ve svém dopise Daniel Cohn-Bendit a Monica Frassoni.
Česká Strana zelených usiluje o úplný zákaz geneticky upravených plodin. Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ a číslo 2 na kandidátce do Evropského parlamentu k tomu říká: „Důvodů je hned několik – nevíme jak mohou geneticky modifikované potraviny ovlivnit naše zdraví, nevíme, co mohou způsobit v přírodě, ale je jisté, že zásadním negativním způsobem poznamenají naše zemědělství. Musíme se rozhodnout čemu dáme přednost – osobně bych si vybrala zdravé a levné potraviny. Strana zelených chce hájit zájem českých spotřebitelů na tom, aby jejich daně nefinancovaly převážení průmyslových potravin po dálnicích Evropou sem a tam, ale aby naopak sloužily k tomu, že se potraviny ekologického zemědělství stanou dostupnými – a to jak cenově, tak množstvím.“
Zelení poukazují na výsledky vědeckých průzkumů provedených ve Francii, Belgii a Rakousku, které ukazují, že tvrzení o bezpečnosti modifikované kukuřice nejsou spolehlivá. „Průzkum veřejného mínění a názory, které zaznívají na veřejnosti ukazují, že Evropané mají silný a trvale odmítavý postoj ke geneticky modifikovaným potravinám. Důvodem jsou nejen obavy z dopadu na lidské zdraví, ale také obavy o vliv pěstování takových plodin na životní prostředí. Lidé v Evropě mají také strach z toho, aby se produkce potravin nedostala zcela pod kontrolu velkých korporací,“ uvádějí ve svém dopise Daniel Cohn-Bendit a Monica Frassoni.
Česká Strana zelených usiluje o úplný zákaz geneticky upravených plodin. Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ a číslo 2 na kandidátce do Evropského parlamentu k tomu říká: „Důvodů je hned několik – nevíme jak mohou geneticky modifikované potraviny ovlivnit naše zdraví, nevíme, co mohou způsobit v přírodě, ale je jisté, že zásadním negativním způsobem poznamenají naše zemědělství. Musíme se rozhodnout čemu dáme přednost – osobně bych si vybrala zdravé a levné potraviny. Strana zelených chce hájit zájem českých spotřebitelů na tom, aby jejich daně nefinancovaly převážení průmyslových potravin po dálnicích Evropou sem a tam, ale aby naopak sloužily k tomu, že se potraviny ekologického zemědělství stanou dostupnými – a to jak cenově, tak množstvím.“
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk