Tiskové zprávy
Strana zelených: Zelení: Supermarkety ohrožují zdraví spotřebitelů
24. ledna 2006 | Strana zelených
„Supermarkety vážně ohrožují zdraví lidí a zdá se, že to nikomu příliš nevadí“, tvrdí šéf Strany zelených v Libereckém kraji Jan Korytář a dodává: „Mnohá zelenina a ovoce, které můžete nakoupit v super či hypermarketech, jsou zdraví škodlivé.“ Jako příklad uvádí, že minulý týden v supermarketu EDEKA v Liberci nakoupil rajčata, která se druhý den doma pokryla viditelnou černou plísní. V regále byla rajčata hned vedle nahnilých paprik, mandarinek, grapefruitů či salátu.
„ Nešlo přitom o žádnou nahodilost, tento supermarket znám již několik let a je to téměř „normální“ stav“, popisuje Korytář vlastní zkušenosti.
Vyjádření zástupců řetězců v těchto případech jsou si podobná jak vejce vejci – je to výjimečné pochybení, kvalita je u nás na prvním místě, personál má instrukce, okamžitě zjednáme nápravu… Skutečným cílem řetězců je však nakoupit co nejlevněji a pak prodat pokud možno všechno. Rajče nebo párek, vždy jde o to samé. Není to ovšem jen EDEKA, i další prodejci mají s kvalitou ovoce a zeleniny podobné problémy.
Vše začíná často přímo u výrobců, kteří se snaží vydělat co nejvíce a zároveň jsou tlačeni odběrateli ke snižování nákladů a proto maximálně využívají ve sklenících hnojiva a pesticidy. Aby např. rajče přežilo cestu a dlouho vydrželo „čerstvé“, je trháno v nezralém stavu. Výsledkem je pak něco, co sice jako rajské jablko vypadá , ale fakticky má do něj daleko. Přidejte k tomu dopravu na velké vzdálenosti a skladování ve velkoskladech a výsledek budete moci jen těžko označit jako „čerstvé zboží plné vitamínů“.
To, že se rajče nakonec pokryje viditelnou plísní, je již posledním stadiem jeho rozkladu. I před touto konečnou fází se fakticky jedná o biologicky téměř bezcenný materiál, ovšem pozor – plíseň či hniloba může být v plodech dávno před tím, než je na povrchu cokoliv vidět a tak si takovýto výrobek spotřebitel bez obav koupí. Přitom většina plísní produkují toxické látky - mykotoxiny, které se vám s na první pohled bezvadnými plody mohou dostat do těla.
Většina lidí ani neví, na koho se obrátit. Nejčastěji se lidé domnívají, že tuto problematiku řeší hygiena či Česká obchodní inspekce, což je ovšem omyl. Kvalitu potravin má hlídat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která má na řešení podobných případů 30 dnů. Nevládní neziskové organizace na ochranu spotřebitelů jsou v ČR zatím příliš slabé.
Zlepšení ochrany spotřebitelů je jeden z hlavních bodů programu Strany zelených.
Jan Korytář doplňuje: „ Pokud nám na našem zdraví a na zdraví našich dětí opravdu záleží, je třeba zpřísnit kontrolu jakosti potravin. Pokud pořádáte dětský tábor, musíte dodržovat celou řadu mnohdy nesplnitelných hygienických podmínek.. Na druhé straně jsou v českých supermarketech beztrestně prodávány každý den tuny závadných potravin.To chceme změnit.“
„ Nešlo přitom o žádnou nahodilost, tento supermarket znám již několik let a je to téměř „normální“ stav“, popisuje Korytář vlastní zkušenosti.
Vyjádření zástupců řetězců v těchto případech jsou si podobná jak vejce vejci – je to výjimečné pochybení, kvalita je u nás na prvním místě, personál má instrukce, okamžitě zjednáme nápravu… Skutečným cílem řetězců je však nakoupit co nejlevněji a pak prodat pokud možno všechno. Rajče nebo párek, vždy jde o to samé. Není to ovšem jen EDEKA, i další prodejci mají s kvalitou ovoce a zeleniny podobné problémy.
Vše začíná často přímo u výrobců, kteří se snaží vydělat co nejvíce a zároveň jsou tlačeni odběrateli ke snižování nákladů a proto maximálně využívají ve sklenících hnojiva a pesticidy. Aby např. rajče přežilo cestu a dlouho vydrželo „čerstvé“, je trháno v nezralém stavu. Výsledkem je pak něco, co sice jako rajské jablko vypadá , ale fakticky má do něj daleko. Přidejte k tomu dopravu na velké vzdálenosti a skladování ve velkoskladech a výsledek budete moci jen těžko označit jako „čerstvé zboží plné vitamínů“.
To, že se rajče nakonec pokryje viditelnou plísní, je již posledním stadiem jeho rozkladu. I před touto konečnou fází se fakticky jedná o biologicky téměř bezcenný materiál, ovšem pozor – plíseň či hniloba může být v plodech dávno před tím, než je na povrchu cokoliv vidět a tak si takovýto výrobek spotřebitel bez obav koupí. Přitom většina plísní produkují toxické látky - mykotoxiny, které se vám s na první pohled bezvadnými plody mohou dostat do těla.
Většina lidí ani neví, na koho se obrátit. Nejčastěji se lidé domnívají, že tuto problematiku řeší hygiena či Česká obchodní inspekce, což je ovšem omyl. Kvalitu potravin má hlídat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která má na řešení podobných případů 30 dnů. Nevládní neziskové organizace na ochranu spotřebitelů jsou v ČR zatím příliš slabé.
Zlepšení ochrany spotřebitelů je jeden z hlavních bodů programu Strany zelených.
Jan Korytář doplňuje: „ Pokud nám na našem zdraví a na zdraví našich dětí opravdu záleží, je třeba zpřísnit kontrolu jakosti potravin. Pokud pořádáte dětský tábor, musíte dodržovat celou řadu mnohdy nesplnitelných hygienických podmínek.. Na druhé straně jsou v českých supermarketech beztrestně prodávány každý den tuny závadných potravin.To chceme změnit.“
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk