Andrea Jiroušová "> ZOO Dvůr Králové znovu spálí svoje zásoby rohoviny z nosorožců. Je třeba ji zničit, ne s ní obchodovat - Ekolist.cz

ZOO Dvůr Králové: ZOO Dvůr Králové znovu spálí svoje zásoby rohoviny z nosorožců. Je třeba ji zničit, ne s ní obchodovat

6. září 2017 | ZOO Dvůr Králové
Autor: Andrea Jiroušová, tel: 499 311 299, 773 786 158
ZOO Dvůr Králové po třech letech znovu spálí svoje zásoby rohoviny z nosorožců, aby tak symbolicky upozornila na kritickou situaci nosorožců ve volné přírodě. Ceremoniál proběhne 19. září, tedy ve stejný den, kdy je v Jihoafrické republice plánována kontroverzní dražba nosorožčích rohů. Demonstrativní pálení přijedou přímo do Dvora Králové podpořit světově uznávaný ochranář a antropolog Richard Leakey z Keni, česká topmodelka Veronika Vařeková a keňská ochranářka Paula Kahumbu.

„Vyvražďování nosorožců je přímým důsledkem obchodování s jejich rohovinou. Nepochybuji, že inteligentní, vzdělaní lidé na celém světě jsou si vědomi, že rohovina z těchto kriticky ohrožených zvířat jim nemůže přinést žádný užitek. Spálení rohoviny a poukázání na absurdnost chování těch, kteří rohovině přiznávají jakoukoli hodnotu, je vynikající nápad. A ti, kteří se snaží nosorožčí rohovinu prodávat, by se měli dočkat veřejného odsouzení, protože se vědomě pokoušejí na nosorožcích vydělat i za cenu jejich případného vyhynutí,“ uvedl Richard Leakey, jenž se v Keni zasloužil o dramatické snížení pytlačení a sám vůbec první spálení rohoviny a slonoviny ve své zemi v roce 1989 inicioval.

Před třemi lety spálila dvorská zoo jako první zoologická zahrada na světě více než půl metráku nosorožčích rohů. Letos 19. září, tři dny před světovým dnem nosorožců, akci zopakuje a pod dohledem Celní správy ČR spálí přibližně 20 kg rohoviny spolu s několika kusy slonoviny. Materiál nashromáždila z uhynulých zvířat a z jedinců, kterým byly rohy zkráceny z bezpečnostních důvodů.

"Přestože bylo vědecky prokázáno, že rohovina z nosorožců nemá léčebné účinky, které jí jsou přisuzovány, stále je vysoce ceněna v zemích východní Asie, zejména ve Vietnamu. V důsledku této poptávky bylo v Africe jen za rok 2015 upytlačeno 1350 nosorožců, což jsou skoro čtyři zvířata denně,“ uvedla Veronika Vařeková, česká modelka, která je zároveň členkou správní rady organizace African Wildlife Foundation.

Mezinárodní obchod s rohovinou je už desítky let zakázán, avšak jeho vymáhání je zejména ve východní Asii velmi nedostatečné. V Jihoafrické republice navíc soud zrušil zákaz domácího obchodu s rohovinou a v současnosti tam probíhají první dražby rohoviny.

Z podobné zkušenosti s prodejem slonoviny ovšem vyplývá, že legální prodeje nesnižují poptávku, ale naopak ji zvyšují, protože ze slonoviny nebo z rohoviny snímají stigma, které části případných konzumentů brání si je koupit. Prodejci se také snaží co nejvíc vychválit své zboží, často i lživě, a získávat tak nové zákazníky. Hlavně ale legální obchod slouží jako krytí pro nelegální zásilky z upytlačených zvířat a znemožňuje celníkům a dalším složkám zásahy proti nelegálním překupníkům.

„Snahu o prodej nosorožčí rohoviny považujeme za velkou ránu pod pás všem, kteří se snaží nosorožce skutečně chránit. Přitom tvrzení, že legalizací prodeje rohoviny získáme prostředky na ochranu zvířat, je stejně absurdní a nemorální, jako kdybychom se snažili zabavené drogy místo zničení prodat a získat tak prostředky na léčbu narkomanů,“ říká ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Peníze z nelegálního obchodu se zvířaty navíc putují kriminálním gangům a teroristickým skupinám po celém světě, které financují pytláky, zabíjejí strážce parků a ohrožují tamní obyvatele. Celý proces také podporuje nárůst korupce v afrických oblastech, ale i v konzumentských a tranzitních zemích.

Ceremoniál, kterým provede Lejla Abbasová, začne ve Dvoře Králové v úterý 19. září v 14.45 v amfiteátru zoo za Neumannovou vilou. Přibližně o půl hodiny později bude zapálena hranice s rohovinou a rovněž několika kusy slonoviny. Celá akce je přístupná veřejnosti.

Kromě Richarda Leakeyho a Veroniky Vařekové hranici zapálí také Paula Kahumbu, která vede keňskou nevládní organizaci Wildlife Direct a stojí v čele kampaně na záchranu slonů. Její organizace se v Keni také snaží dostat před soud členy pašeráckých kartelů. Mezi dalšími hosty budou zástupci Celní správy ČR, která bude rovněž zajišťovat bezpečnost celého ceremoniálu, Ministerstva životního prostředí ČR, České inspekce životního prostředí, zástupci ambasád a rovněž Královéhradeckého kraje, který je zřizovatelem zoo.

Po ukončení ceremoniálu bude v Neumannově vile, správní budově zoo, následovat setkání s novináři.

Richard Leakey – keňský antropolog, ochránce přírody a politik. Proslavil se paleontologickými nálezy ve východní Africe. Téměř dvacet let působil jako ředitel National Museums of Kenya. Na konci 80. let pak stanul v čele vládního oddělení, které přetvořil na Kenya Wildlife Service (KWS) věnující se ochraně keňské divočiny. Inicioval kampaně na záchranu volně žijících zvířat, zejména se zasadil o snížení pytláctví v Keni, bojoval proti korupci a zorganizoval historicky první pálení slonoviny a rohoviny na světě. V roce 1993 se stal obětí vážné letecké nehody, kvůli které mu musely být amputovány obě nohy. Nikdy nebylo definitivně potvrzeno, zda šlo o atentát nebo závadu. Rok po nehodě Leakey rezignoval na svoji funkci v KWS a začal se věnovat politice, psaní a přednášení na univerzitách. Do KWS se dvakrát vrátil a v současné době tam působí jako předseda správní rady. Vrátil se i k antropologické práci, přednáší na Univerzitě Stony Brook v USA a stále se podílí na výzkumech u jezera Turkana.

Paula Kahumbu – keňská ochranářka. V současné době vede keňskou nevládní organizaci Wildlife Direct a stojí v čele kampaně na záchranu slonů Hands Off Our Elephants, která si klade za cíl zapojit do ochrany slonů zejména místní komunity. Její organizace se v Keni mimo jiné snaží dostat před soud členy pašeráckých kartelů. Stejně jako Richard Leakey i Paula Kahumbu v minulosti pracovala pro Kenya Wildlife Service. Kromě ochrany přírody se věnuje psaní a pracuje pro Univerzitu v Princetonu.

Veronika Vařeková - světová top modelka českého původu, která se kromě modelingu věnuje také ochraně africké přírody. Byla modelkou pro Victoria’s Secret a jako dívka roku se objevila i na obálce plavkového speciálu Sports Illustrated. V současnosti je členkou správní rady organizace African Wildlife Foundation, s níž se snaží o udržitelný rozvoj v afrických zemích – sama Veronika Vařeková působí zejména ve Rwandě. Spolupracuje se ZOO Dvůr Králové na záchraně nosorožců ve volné přírodě a zároveň podporuje jejich návrat z dvorské zoo zpět do Afriky. V České republice se podílí na projektu SOS vesniček a stala se také patronkou Kojeneckého ústavu v Olomouci.
Andrea Jiroušová, tel: 499 311 299, 773 786 158