Setuza: Zpracování olejnin v akciové společnosti SETUZA kopíruje požadavky konečných spotřebitelů

30. června 2004 | Setuza
Vzhledem k současnému nedostatku řepky vlivem loňské celosvětově velmi špatné úrody, a vzhledem k tomu, že cenové relace olejnin na světovém a evropském, a tudíž i tuzemském trhu nejsou stabilní a mění se podle již zmíněné sklizně (v současné době sestupně od nejdražší komodity = řepka, slunečnice, sója), importuje v současné době SETUZA ze zemí EU surový olej, který dále rafinací zpracovává a v různých modifikacích dodává na trh. Firma tak vychází vstříc požadavkům zákazníků a dodává na pulty prodejen produkci v širokém cenovém rozsahu. Nutno dodat, že je na vůli každého zákazníka, jaký výrobek si zakoupí, jestli zvolí olej jednodruhový, jako je řepka nebo slunečnice, či kombinovaný se sójou.

Důležitý je i fakt že firma postupuje v souladu s platnou legislativou a veškerá produkce je řádně značena, tedy i rostlinný jedlý olej s kombinací sojového oleje vyráběného z GM sojových bobů. Jen pro informaci: nositelem genetické informace je bílkovina, která se však v námi na trh dodávaném rafinovaném rostlinném jedlém oleji nevyskytuje.

Pokud se jedná o problematiku potravin vyrobených z GMO plodin, je evidentní, že spotřebitelé nejsou dostatečně a objektivně informování. Naopak se jeví určitá zastrašovací taktika některých organizací. Tuto skutečnost dokládá rovněž studie Státního zdravotního ústavu v Brně, která vyjadřuje „Názory veřejnosti ČR ve věci vztahu ke geneticky modifikovaným potravinám“. Pouze necelých 20 procent dotázaných by nikdy GM potraviny nekupovalo, o něco málo stejná skupina nemá žádné obavy z jejich koupě a dalších 20 procent tento problém vůbec nezajímá. Víc jak 41 procent dotázaných potom nemá dostatek informací. Nutno dodat, že již v roce 1996 byla EU schválena GM sója jako bezpečná plodina, která může být použita pro lidskou výživu. České Ministerstvo zdravotnictví pak svůj souhlas s uvedením do oběhu potraviny nového typu s názvem Roundup Ready sója udělilo v roce 2001. Jak evropský, tak tuzemský legislativní systém je natolik propracován, že by při jakýchkoliv pochybnostech nebylo možno k daným souhlasům dospět.