https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afp-americane-hledaji-v-duluthu-na-severu-usa-utociste-pred-zmenou-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Američané hledají v Duluthu na severu USA útočiště před změnou klimatu

29.5.2023 01:32 | Duluth (USA) (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na severu Spojených států u hranic s Kanadou leží město Duluth s 86 000 obyvatel. Je známé svými bílými zimami a téměř mořským vánkem vanoucím od rozlehlého Hořejšího jezera. Teď se o městě v americkém státě Minnesota začíná stále častěji hovořit jako o útočišti před změnami klimatu, do něhož se stěhuje stále více lidí z jižní části USA, píše agentura AFP.
 

Na promenádě podél jezera, kde tající ledové bloky kloužou po hladině v paprscích slunce, vypráví Christina Welchová o tom, co ji přimělo opustit vinice v kalifornské Sonomě a odejít do Duluthu. Poprvé se vyděsila v roce 2017, když hořelo nebezpečně blízko její čtvrti. O dva roky později, když byla na doporučení své kolegyně na dovolené v Duluthu, se dozvěděla o požáru, kvůli němuž se její rodiče museli evakuovat. "To byla poslední kapka," řekla Welchová.

Požáry se podle předpovědí odborníků budou s globálním oteplováním zhoršovat. Byly také jedním z důvodů, proč John Jenkins před devíti lety opustil kalifornské pláže a vydal se k mrazivým břehům Minnesoty.

"Je tu čistější vzduch. Voda je jedna z nejlepších na světě. Je prostě velmi čistá, krásná, nedotčená," říká Jenkins v kavárně a restauraci, kterou koupil a zrenovoval.

Čtyřicetiletá Welchová a o dva roky mladší Jenkins uzavřeli kapitoly svých kalifornských životů a přestěhovali se do Duluthu, které je i rodištěm Boba Dylana. Je sice pravda, že tu je v zimě někdy až minus 30 stupňů Celsia, ale svého rozhodnutí nelitují. Jenkinsovi, který přijel s manželkou, se už v Minnesotě narodily dvě děti a přistěhovalo se za ním i několik členů rodiny.

Welchová i Jenkins jsou průkopníky trendu, který je zatím v plenkách, ale v příštích desetiletích by se mohl rozšířit - trendu "klimatických migrantů". To jsou lidé, kteří při rozhodování o přestěhování kromě cen nemovitostí, kvality života nebo pracovních příležitostí berou v úvahu i změny klimatu.

Rozruch okolo města Duluth před pár lety odstartoval profesor Jesse Keenan. Tento specialista na vztah mezi plánováním měst a adaptací na změnu klimatu zkoumá regiony, kam by mohli ve Spojených státech zamířit budoucí klimatičtí migranti. Na základě analýzy vybral jako vhodná místa pro migraci mimo jiné Buffalo, Detroit a Duluth.

Duluth sice není vůči klimatickým změnám imunní, ale je to historicky průmyslové město, které profitovalo z investic "ze strany Minnesoty ve snaze podpořit udržitelnou ekonomiku", a má "extrémně dostupný" bytový fond, vysvětluje svou volbu Keenan. Díky blízkosti Hořejšího jezera má také dostatek kvalitní vody. "Sladká voda je nová ropa," míní Keenan.

Pro koncept klimatického útočiště se nadchla i média. Výhrady proti němu nemá ani většina místních obyvatel.

"Myslím, že je to úžasné," míní 65letá důchodkyně Lezlie Oachsová. Noví obyvatelé si ale "musí zvyknout na to, že je tu skoro pořád zima", dodává žena.

Úřady jsou však ve svých vyjádřeních opatrnější a starostka Duluthu Emily Larsonová "zdvořile odmítla" mluvit s agenturou AFP. Nedávno ale na veřejnosti prohlásila, že byla "zděšena", když se začalo šířit jméno jejího města v této souvislosti.

"Mám pocit, že jsme si ještě sami nenasadili kyslíkovou masku, a nejsme připraveni pomáhat ostatním, ačkoliv nás k tomu klima tlačí," použila Larsonová přirovnání s nouzovou situací v letadle. Starostka také uvedla, že by jí přišlo cynické cílit propagaci města na lidi prchající před důsledky změn klimatu.

Keenan neskrývá svou frustraci ze starostčina projevu. "Hádejte co: lidé přijdou v každém případě," říká Keenan. Město se buď na příliv nových obyvatel připraví ekologicky šetrným a sociálně spravedlivým způsobem s vhodným bydlením a dopravou, nebo se bude rozvíjet konvenčním způsobem s expanzí na periferii a masivním využíváním automobilů, míní Keenan.

Keenan je pevně přesvědčen, že "Duluth je místem pro klimatické optimisty", tedy pro ty, kteří si myslí, že je možné přizpůsobit se změnám světa, který jsme dosud znali. Zároveň ale varuje, že pokud se přizpůsobení nově příchozím "neprovede správně, mohlo by to situaci ještě zhoršit".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

29.5.2023 06:15
asi jsme se jako civilizace dostali do fáze podobné té Májské, kdy opouštěli města a stěhovali do lesa.
Historikové nevěděli, proč odešli NMájové z měst a to je naše fáze zániku civilizace pokud bychom byli čistě zemědělci.
To, že zažíváme destrukci mezinárodního systému je zřejmé.
Zpětně chápu požadavky " Poslední generace" jako docela zajímavé, když si člověk vezme, že je třeba v podstatě okamžitě vytvořit nezaměstnanost aspoň čtvrt milionu lidí je to docela zajímavé.
To, co degeneruje je v podstatě kapitalismus, jako ekonomický koncept a k tomu to vidím požadavky " Poslední generace" ekonomický koncept který žijeme dne je vyčerpaný dnešní ekonomický stav už se " kapitalismem" nazývat nedá a musí se nahradit, nahradit mnohem méně egoistickým a více komunitním s ekologickým akcentem udržitelnosti, což je koncept méně vyrábět i méně spotřebovávat, vytvářet funkční komunity.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 07:52 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Těžko můžete napsat, že jsme ve stejné fázi jako Mayové, když vůbec netušíte proč ta jejich civilizace zanikla. To je přece úplná pitomost.
Nevím o jakém mezinárodním systému v destrukci píšete, já vím jen o snaze Ruska destabilizovat světovou politiku.
Na co jaká nezaměstnanost čtvrt miliónu lidí? Co je to za blábol?
Kapitalismus je jen ekonomický systém a nahrazení "komunitním" tj. komunismem se už fakt zkouštělo s výsledkem známým.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.5.2023 09:54 Reaguje na Pavel Hanzl
že netuším? dá se to odvodit a to je s dnešním stavem klimatu totožné. Jedná se o vytěžení zdrojů. Máyská civilizace skončila na suchu, tím, že vytěžila vše v okolí svých měst. Klima se globálně mění a přeměňuje a záleží na tom, kde jaké podmínky vytvoříte. Protože detaily jsou podstatné a často přehlížené. Na Yukatánském poloostrově, kde ta civilizace zkvétala byly schopny do vodních rezervuárů vykonávat lidskou obětinu, aby si usmířili bohy. Jenž bohové za ně les nevysází, když není kde brát. Ta civilizace zanikla před příchodem kolonistů z Evropy a zbyly po nic velké pyramidy. Je jasné, že uživit velká města starověku jen na půdě která není pravidelně zavlažována nebo se neskrápí vodou je problém. Zánik této civilizace je v podstatě ekologickou katastrofou v praxi a samožřejmě to bylo doprovázeno i nedůvěrou v moc králů a původnímu božstvu. Lidi z takových měst odešli, nebo umřeli na smrt hladem. Jednoduše řečeno, nebyl důvod v městech zůstávat. To k podstatnosti, proč máme sázet lesy a nejlépe druhové pestré.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 12:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Sám tvrdíte, že se to neví. Tak co to má být za výlev? Já četl hypotézu, že je zničila nějaká epidemnie a dorazili je barbaři. Při místním limatu země nevyschne nikdy a pěstováním kukuřice ji skutečně nezničíte ani omylem.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.5.2023 10:02 Reaguje na Pavel Hanzl
náš styl života je tak trochu lidově řečeno "z ruky do huby" spotřebováváme tolik, že už to ani nepočítáme.
Kapitalismus v podstatě skončí v okamžiku, kdy už není koho zaměstnávat, zkrátka je to systém, který se sám sežere a je to problém nízké nezaměstnanosti ale také stárnutí populace, zkrátka nejsou další děti.
Celý systém se vyčerpává až se zhroutí.
Když by se splnily požadavky organizace " POSLEDNÍ GENERACE" stoupla by nezaměstnanost a přehřátý pracovní trh by se přechodně schladil ale si opravdu jen přechodně. Nicméně vyrábět méně a konzumovat méně je cesta udržitelnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 12:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vy asi vůbec nevíte, co znamená marxům pojem kapitalismus. Je to ekonomický systém založený na volném trhu a funguje ve všech politických systémů už od prvobytně pospolně společnosti až po dnešní komunistickou Čínu, v některých ale ilegálně. S politikou, ekologií, sociálnem atd. nemá nic moc společného, dokáže ale vytvořit materiální základ každé společnosti. Nějaké cha cha krachování si představit nedokážu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.5.2023 10:09 Reaguje na Pavel Hanzl
tím jak se rozděluje společnost pod vahou sociálních experimentů dávat dohromady jabka, se švestkama toho zkrátke někteří mají plné zuby a budou se snažit z toho destruktivního systému "hodnot" vymanit.
Systém se hroutí globálně neb je globalizací poháněný.
Čína s Tajwanem, Rusko s Ukrajinou, Afgánistán proti Iránu, suchá Indie rozložená Sýrie, Turecko se hádá s Řeckem o naleziště plynu. Dotace na cokoliv v Evropě, narůstající dluhy Eurozóny i naše vlastní. Sucho ve Španělsku a pan Hanzl nic nevidí? to asi ne.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.5.2023 10:49 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
něco na to bude, i když všeználek Hanzl nesouhlasí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 13:01 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vidím všechno a hlavně vidím, že v historii tohle bývalo zcela normální a častěji x násobně horší. Jenže dnes vám novináři nakupí všechny katastrofické zprávy z celého světa a vy z toho chytíte hysťák.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.5.2023 07:15
Celkem chápu starostku, pokud má obavy, že by se jí tam nastěhovalo více klimaalarmistů. Takové podivíni pak ovlivňují i fungování města a začínají se realizovat různé nesmysly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 07:46 Reaguje na Richard Vacek
To nejsou podivíni. To jsou lidé, kterým vyhořel barák a uschly vinice, kterými se živili. Čím se budou živit tam se neuvádí, ale jeden pospravoval hospodu, práce je tam určitě dost.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.5.2023 14:05 Reaguje na Pavel Hanzl
1**
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.5.2023 07:23
https://brainee.hnonline.sk/notsorry/news/spolocnost/svet/96059653-najlepsie-krajiny-do-ktorych-sa-oplati-prestahovat-v-roku-2023-do-vaecsiny-z-nich-mozes-odletiet-este-dnes
https://www.forbes.sk/dajte-vypoved-prestahujte-sa-sem-10-krajin-ktore-si-mozete-dovolit/

Teda neviem či je až taký nával na sever za zimou. Som zvedavý čím tam v Duluthe kúria? SOlárnymi panelmi to asi nebude :-)
Odpovědět

Viktor Šedivý

29.5.2023 08:42
Hm, tak se těžiště osídlení posune trochu k severu. Za padesát let méně lidí v Novém Mexiku, více v Britské Kolumbii. A?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.5.2023 11:02
celá jižní amerika a afrika se do Duluthu asi nevejde a celá Kalifornie taky ne.
Ale jde vidět, že i ve státě, který je největší znečisťovatel na světě lidi začínají řešit změny v klimatu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 13:03 Reaguje na Michal Uhrovič
Není největší ani omylem a hlavně emise tam jdou dolů. Nejhorší je Čína a tam jdou stále nahoru.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.5.2023 13:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Aktuálně nebo historicky do současnosti?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2023 18:25 Reaguje na Michal Uhrovič
Za posledních třeba 40 let.
V Číně odlili za rok víc betonu, než celé USA za celé 20. století. Připadá mi to taky přehnané, ale možná ne o moc.
Odpovědět

Radek Čuda

29.5.2023 15:34
To jsem zvědav, jak dlouho jim to nadšení vydrží. Jednak je to krom letní turistické sezóny fakt prdel světa, místní prominou, jednak v zimě je tam vyloženě na chcípnutí. Rodiče tatínka jedné kamarádky žili "vedle", ve Wisconsinu, a dodnes na tu kosu vzpomíná.

Ostatně, zatím byl trend spíš opačný ... https://www.biggestuscities.com/city/duluth-minnesota

Ale s ohledem na to, že jediné dva exempláře, o kterých je v článku zmínka jsou z CA, tak se to dá i pochopit. Důvodů proč zdrhnout z CA je víc než dost:-).
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.5.2023 15:46 Reaguje na Radek Čuda
Přestěhovali jsme se do naší nové chalupy v Krkonoších. Bože, jak je zde krásně. Už se nemůžu dočkat, až majestátné vrchy pokryje krásný bílý sníh!14. října Krkonoše jsou tím nejkrásnějším místem na zemi! Podnikli jsme malý výlet do okolí a přitom jsme viděli několik jelenů. Ti byli nádherní. Řekl bych, že jelen je jedno z nejkrásnějších zvířat na zemi.11. listopadu Brzy začne lovecká sezóna. Nedovedu si představit, jak někdo může chtít zabít něco tak úžasného, jako je jelen. Doufám, že už konečně začne padat sníh.2. prosince Minulou noc konečně sněžilo. Probudil jsem se a vše bylo pod bílou jiskřivou přikrývkou. Vypadalo to jak na vánočním pohledu. Proházel jsem si příjezdovou cestu a uspořádali jsme rodinnou sněhovou bitvu.11. prosince V noci napadl další sníh. Kvůli zahrnuté příjezdové cestě jsem se nedostal do práce. Jsem úplně vyčerpaný prohazováním. "Zasraný sněžný pluh."19. prosince Večer napadlo ještě více těch "bílých sraček". Na rukách mám puchýře od lopaty. Jsem přesvědčený, že sněžný pluh čeká někde za rohem, dokud neprohážu příjezdovou cestu. "Hajzl jeden."22. prosince Veselé Vánoce! Více zasraného sněhu! Jestli jednou dostanu do ruky toho zmetka, co šoféruje ten šněžný pluh, tak ho nakopu do prdele! Nechápu, proč prostě na tu cestu nenavalí víc soli, co by rozpustila ten sajrajt. 25. prosince Zase napadnul vagon toho bílého hnusu. Už tři dny jsem nevystrčil rypák z chalupy, s výjimkou prohazování příjezdové cesty pokaždé, když projel pluh. Nakonec i on zapadl v závěji a ten šofér si přišel půjčit mou lopatu. Řekl jsem mu, že už jsem jich šest zlámal, když jsem prohazoval zahrnutou příjezdovku, a pak jsem do toho sedmou mlátil, až se dal na útěk.27. prosince Konečně jsem se dostal z chalupy! Ometl jsem z auta to bílé svinstvo a vyrazil do města nakoupit cosi k jídlu. Na zpáteční cestě mi vletěl do cesty jelen a už se to nedalo ubrzdit! Na autě je škoda za 50 000 Kč. Ty hnusné parohaté bestie by měli postřílet. Že je ti lovci v sezóně nevymlátili všechny.28. prosince Odvezl jsem auto do servisu ve městě. Člověk by neuvěřil, jak může za jednu zimu zrezavět od té pitomé soli, co s ní ty hovada sypou cestu.30. prosince Odstěhovali jsme se zpátky do Prahy. Teprve teď vidím, jaké je Praha nádherné město. Nemůžu pochopit, jak může někdo bývat a žít v takové díře jako jsou Krkonoše.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.5.2023 16:25 Reaguje na Vladimir Mertan
👍
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

31.5.2023 14:43 Reaguje na Radek Čuda
Přesně tak, mluví o tom i Jack Dawson v Titanicu :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist