https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/agentura-ochrany-prirody-zrejme-zahaji-s-milovickou-rezervaci-rizeni-o-prestupku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agentura ochrany přírody zřejmě zahájí s milovickou rezervací řízení o přestupku

17.7.2023 11:08 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Společnost Česká krajina, která provozuje přírodní rezervaci v Milovicích na Nymbursku, porušila neoprávněnými zásahy v rezervaci zákon a čeká ji zřejmě správní řízení o přestupku. Řízení s ní zahájí Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), která od června prověřovala podnět Středočeského kraje. Vyplývá to z vyjádření mluvčí agentury Karolíny Šůlové a z tiskové zprávy mluvčího hejtmanství Davida Šímy.
 

"Na základě podnětu Krajského úřadu konstatovala AOPK porušení zákona o ochraně přírody a krajiny a vyhlášky o ustanovení Národní přírodní památky Mladá a se společností Česká krajina zahájí správní řízení o zjištěném přestupku," uvedl dnes krajský úřad.

Kontrola AOPK zjistila, že bez souhlasu orgánu ochrany přírody byl rozhrnutý zemní val, odpověděla dnes na dotaz ČTK mluvčí agentury Karolína Šůlová. "Část zeminy z tohoto valu překryla stanoviště cenných širokolistých trávníků, které zdejší národní přírodní památka chrání. Protokol z kontroly je nyní rozesílán účastníkům a běží lhůta pro podání námitek. Následně bude pravděpodobně zahájeno přestupkové řízení," uvedla Šůlová.

Ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál se k dnešní informaci hejtmanství odmítl vyjádřit. "S paní (krajskou) radní (Janou) Skopalíkovou jsme měli před několik dny jednání, kde jsme se domluvili, že toto téma nebudeme komunikovat jako krok k řešení situace," sdělil ČTK Dostál.

Kraj podal podnět AOPK kvůli podle něj závažným pochybením, která zjistil při kontrole rezervace. Její pozemky kraj zdarma pronajímá společnosti Česká krajina. Ochranářská společnost, která v bývalém vojenském prostoru provozuje rezervaci velkých kopytníků, podle hejtmanství porušuje nájemní smlouvu, například nelegálně provádí zásahy do území. Kraj upozornil na rozhrnutí zhruba 450 metrů dlouhého valu do pastvin, a to v rozsahu téměř 18.000 metrů čtverečních. Rozhrnutí podle hejtmanství rozsáhle poškodilo zvláště chráněné druhy rostlin a jejich biotopů.

Kraj v červnu rovněž podal kvůli uhynutí mláďat v rezervaci podnět k prošetření podmínek chovu Státní veterinární správě. Její vyjádření zatím nemá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

18.7.2023 09:56
Zajímavé věci v Milovických oborách.
"Část zeminy z tohoto valu překryla stanoviště cenných širokolistých trávníků, které zdejší národní přírodní památka chrání." Tomu se říká vykopat jámu a pak do ní sám spadnout.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.7.2023 12:38 Reaguje na Radim Polášek
Ochrana individua nemá smysl, pokud nemá k dispozici biotop. Platí to zejména o malých obratlovcích, bezobratlých a rostlinách. Až na výjimky, kdy existuje jen několik jedinců. Viděl jste péči o rezervaci Plachta pomocí tanků, nebo péči AOPK o Váté písky pomocí buldozeru?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.7.2023 11:29
On ten val byl rozhrnut, jako obnova původního stavu. Nejprve došlo k vypasení trávy a návrat širokolistých trávníků na velké ploše a pak byl rozhrnut val, který tam nepatřil. Ony se ty širokolisté trávníky na holou půdu snadno z okolí při funkční pastvě vrátí.
Jenomže zadání zřizovatele pro AOPK je jasné. Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist