https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/agrofert-nakonec-nepoda-trestni-oznameni-kvuli-tvrzeni-o-kyanidu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agrofert nakonec nepodá trestní oznámení kvůli tvrzení o kyanidu

10.11.2020 11:00 | PRAHA (ČTK)
Ani po téměř dvou měsících od události policie nezveřejnila pravděpodobné viníky. V minulém týdnu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odmítl říci poslancům ze sněmovního výboru pro životní prostředí nové informace k ekologické katastrofě, podle něj by to mohlo mařit vyšetřování.
Ani po téměř dvou měsících od události policie nezveřejnila pravděpodobné viníky. V minulém týdnu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odmítl říci poslancům ze sněmovního výboru pro životní prostředí nové informace k ekologické katastrofě, podle něj by to mohlo mařit vyšetřování.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Koncern Agrofert nakonec nepodá trestní oznámení za pomluvu a šíření poplašné zprávy kvůli tvrzení, že chemička DEZA spadající pod holding vypustila kyanid, který otrávil řeku Bečva. Osoba, kvůli které firma trestní oznámení na konci září především zvažovala, se omluvila, sdělil ČTK mluvčí koncernu Karel Hanzelka. O koho konkrétně šlo, neřekl. Veřejně se už dříve omluvil poslanec Petr Gazdík (STAN). Agrofert trvá na tom, že otravu ryb v Bečvě nezpůsobil a ani technicky způsobit nemohl.
 

Agrofert, který spadá do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), o podání hned několika trestních oznámení hovořil na konci září. "Společnost DEZA i mateřský Agrofert podají několik trestních oznámení za pomluvu a šíření poplašné zprávy na politiky, kteří nás na sociálních sítích lživě obviňují a zneužívají této ekologické katastrofy ve svých předvolebních kampaních," uvedl tehdy mluvčí.

Kyanid je podle mluvčího v chemičce jednou ze sledovaných položek při vypouštění odpadních vod, kde se po zpracování dehtu objevuje ve stopovém množství. Při havárii bylo vše v normě.

"Pokud by 20. září, kdy k otravě došlo, protekl vysoce koncentrovaný kyanid, nebo jiná toxická látka, přes naši biologickou čističku odpadních vod, byly by v ní zlikvidované veškeré biologické kultury, obdobně jako byly otrávené ryby. Nic takového se nestalo. Čistička byla a je zcela v pořádku," dodal.

Ani po téměř dvou měsících od události policie nezveřejnila pravděpodobné viníky. V minulém týdnu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odmítl říci poslancům ze sněmovního výboru pro životní prostředí nové informace k ekologické katastrofě, podle něj by to mohlo mařit vyšetřování.

Brabec uvedl, že nemůže ovlivnit rychlost vyšetřování, byť mu vadí, že trvá tak dlouho. Litoval toho, že koncem září napsal na twitter, že věří tomu, že viník bude odhalen do několika hodin. Poté několikrát zdůraznil, že jde "o živý spis" a další informace bude poskytovat sama policie. Řekl také, že se mu "chce řvát", když vidí spekulace o rozsáhlém spiknutí, do kterého by měly být zapojeny desítky úředníků kvůli zametení stop. Míní rovněž, že vznikla mylná představa, že vyšetřování těchto akcí řídí Česká inspekce životního prostředí. Brabec v říjnu uvedl, že je v podezření areál bývalé Tesly Rožnov, v minulém týdnu to označil za jeden z "vyšetřovacích scénářů".

Kyanid unikl do Bečvy 20. září. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy zhruba na 40 kilometrech toku. Do kafilérie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

10.11.2020 11:24
Blábol. Zatím jsem se nesetkal s tím, že by bezpečnostní přepady byly zaústěny do biologické ČOV. Ani dešťáky. To by ta ČOVka byla zlikvidována každou chvíli, a způsobili by to víc škody než užitku. Agrofert zase lže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2020 17:09 Reaguje na Michal Ukropec
Stalo se někdy, že by Agrofert nelhal? Samozřejmě v DEZE je obtok celé čističky a tam doufám někdo odebral vzorky a snad je někam schoval nebo jejich rozbor. Tady je to pěkně popsaný, hlavně je tam konečně i mapka:
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jan-husak-nevyjasnene-okolnosti-otravy-reky-becvy
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

10.11.2020 23:03 Reaguje na Michal Ukropec
Při výrobě kterého výrobku DEZY vzniká kyanid draselný? Na tuto otázku dosud nikdo neodpověděl. Stejně tak jako na otázku, které z podniků, co jsou napojeny na tu kanalizaci, používá ve výrobě, nebo přímo vyrábí Kyanid draselný?
Co se týká zpracování kamenouhelných a hnědouhelných dechtů, v těch se kyanidy mohou vyskytnout opravdu jen ve stopovém množství, obtížně detekovatelném i biologicky. Biologický stupeň byl u chemiček nařízen na konci odpadního hospodářství už za komunistů, obtoky by se musely budovat až po privatizaci, k neomezování svobody podnikání po listopadu 1989.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2020 17:12
Je naprosto neskutečný, jaká arogance moci se u nás běžně provozuje!!
Když přišly audity z EU kde se našly stamiliónové krádeže, normální darebák by se zastyděl, jenže náš soudruh drze prohlásil, že to bude žalovat v Haagu!!! Naprost neskutečný!!
Odpovědět
VK

Václav Kain

10.11.2020 17:14
Viník byl znám pár hodin po havarii,ale Brabčák se postaral aby se to zametlo.A také jak jsem správně odhadl viník je neznámý.Ta drzost,že ti co to způsobili chtěli podat trestní oznámení?Tak to je celé ANO.Krýt Babišovi průšvihy ať to stojí co to stojí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2020 18:56 Reaguje na Václav Kain
To je naprosto neskutečný, proč tohle lidi volí?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.11.2020 07:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože jsme postkomunistická země a v hlavách určité části populace komunismus neskončil ale v této formě žije dál. Čí voliče přetáhl Babiš? KSČM a ČSSD.... tito lidé už jsou ztraceni a budou klidně a oddaně sloužit peklu a obhajovat ho, protože tím zároveň obhajují i svoje selhání při velice špatné volbě, kterou touto zemi pomohli srazit na kolena a ve které opět zavládla bezohlednost, sebestřednost a papaláštví...
Odpovědět

Jirka Černý

10.11.2020 17:22
Od začátku se hrálo o čas a podle všeho to vyšlo.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

10.11.2020 22:16
Mluvčíchemičky DEZA: "Pokud by 20. září, kdy k otravě došlo, protekl vysoce koncentrovaný kyanid, nebo jiná toxická látka, přes naši biologickou čističku odpadních vod, byly by v ní zlikvidované veškeré biologické kultury, obdobně jako byly otrávené ryby. Nic takového se nestalo. Čistička byla a je zcela v pořádku."

Podle mapky zveřejněné v článku Jana Husáka dne 18.10. na ekolistu existuje vedle vyústění odpadních vod do Bečvy z laguny (navazující na biol. čističku odpad. vod) cca o půl km níže po proudu tohoto vyústění kanál, který umožňoval vypouštění odpadních vod obsahujících kyanidy přímo do toku Bečvy. Neví někdo, zda odpadní vody z tohoto dolního kanálu musely také projít biolog. čističkou odpadních vod?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

11.11.2020 08:01 Reaguje na Majka Kletečková
Na biologickou ČOV nesmí přijít nic, co by ohrozilo její činnost. Proto jsou v takovýchto provozech různé kanalizace. Zvlášť dešťová, splašková, chemická, ta se dál dělí na kyselou a zásaditou, tuková,....... Třeba v Litvínově se do splašek s ropnými produkty přidává etanol, nebo metanol. (Náhrada za oxo) Speciální breberky musí být pod vlivem, jinak by zahynuly.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.11.2020 12:45 Reaguje na Michal Ukropec
Děkuji za odpověď.
Pokud by pachatelem byla DEZA, tak by to zřejmě provedla prostřednictvím tohoto dolejšího kanálu, že? A ČIŽP se o něm nezmínila ani náhodou. To nutně nahrává oprávněným spekulacím ohledně viny agrofertí chemičky.

Je mi hodně podezřelé, že oficiální vyšetřovatelé o tomhle kanálu tak cudně mlčí. Ještě že existují odborníci, kteří pátrají na vlastní pěst!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2020 16:54 Reaguje na Majka Kletečková
Myslím, že na tom už dnes nic podezřelého není. DEZA to prostě udělala v režimu nějaké havárie a totálně zkorumpovaní politici (samozřejmě i ČIŽP i PČR) jen lžou a kroutí se. V babišistáně normální jednání.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

11.11.2020 18:36 Reaguje na Majka Kletečková
Neznám areál Dezy. Ale jsem autorizovaný stavitel vodovodů, kanalizací, ČOV. A nějaké jsem postavil.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist