https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/verim-ze-policie-otravu-becvy-vysetri-rekl-ministr-brabec-na-jednani-poslaneckeho-vyboru-ktere-chtelo-mit-ano-tajne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Věřím, že policie otravu Bečvy vyšetří, řekl ministr Brabec na jednání poslaneckého výboru, které chtělo mít ANO tajné

4.11.2020 15:48 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Zdroj | Dana Balcarová
„Opravdu mi vadí, že vyšetřování trvá tak dlouho. V minulosti jsem napsal, že v řádu hodin bude znám viník, dnes bych si za to dal facku," řekl na dnešním jednání výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny, které se věnovalo tématu dosud nevyjasněného vytrávení řeky Bečvy.
 

Jednání se kromě členů výboru zúčastnil ministr životního prostředí Richard Brabec, ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss a k online přenosu byli připojeni i novináři a zástupci ekologických organizací. K nevoli členky výboru poslankyně Evy Fialové z ANO, která požadovala, aby jednání bylo vedeno v utajeném režimu, kvůli tomu, že otrávení řeky Bečvy se stále vyšetřuje. Jednání nakonec pokračovalo veřejně a online, byť z jednání výboru nebude zveřejněn záznam.

Z toho, že je jednání veřejné a účastní se ho novináři a padají nepříjemné otázky, byl rozladěný i ministr životního prostředí. „Musím se zeptat, je tohle vyšetřovací komise? Nebo výbor pro životní prostředí? Opravdu si myslíte, že to je normální? Takové vyšetřování v přímém přenosu?" reagoval ministr Richard Brabec.

Richard Brabec řekl, že vyzval orgány činné v trestním řízení, aby vyšetřování urychlily. „Vycházím z oficiálních informací policie, na její informace jsem odkázaný,“ říká Brabec. Odmítl, že by pomalé a zmatečné vyšetřování otrávení řeky Bečvy bylo nějaké spiknutí či že by on jako ministr byl nečinný. „Je to nesmysl, vše je teď v rukou policie,“ hájil se ministr. Průběh vyšetřování nechtěl komentovat s tím, že jde stále o živý spis a nechce průběh vyšetřování ovlivňovat. „Nechme policii pracovat!“ vyzval ministr. Ohradil se také vůči pochybám o dobře odvedené práci ze strany České inspekce životního prostředí. „Útoky na inspekci jsou vrchol,“ pronesl ministr.

Ředitel České inspekce životního prostředí nové světlo na případ nevrhl, vyjadřoval se spíše opatrně a zopakoval, že věc šetří policie, které jeho úřad předal všechny potřebné podklady. A zmínil, že informace, které zazní na veřejném jednání, by mohly mařit vyšetřování.

Ředitel Geuss popsal pozici ČIŽP při vyšetřování. Řekl, že organizace nepatří ke složkám integrovaného záchranného systému. Její kompetence jsou vymezeny a k některým haváriím ani nejsou přizváni. Podotkl také, že řízení praxí při zneškodňování havárií přísluší vodohospodářským, případně krajským úřadům. Předsedkyně výboru Dana Balcarová (Piráti) nato na twitteru uvedla, že Brabec s Geussem "hází odpovědnost" za šetření havárie na vodoprávní úřad. Podle ní "motají" řízení prací na zneškodnění havárie s prošetřením jejích příčin.

Později byl Brabec tázán na metodický pokyn pro prošetřování havárií. Brabec odpověděl, že postup vyplývá z vodního zákona, je však do jisté míry individuální. Poznamenal, že resort bere havárii jako "poučení" a lepší instruování vodoprávních úřadů.

Členka výboru Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) chtěla vědět, zda byl důkladně prošetřen i areál a odpadní soustava chemičky DEZA z koncernu Agrofert a zda ji Brabec jako možného viníka může zcela vyloučit. Ministr odpověděl, že nemůže spekulovat o žádné variantě. „Dříve jsme tlumočili vyjádření policie, od té doby neříkáme tak, ani tak,“ vysvětlil ministr a dodal, že viníka je potřeba najít, padni komu padni. „Vůbec si nepřipouštím, že by vyšetřování nedopadlo,“ řekl ministr s tím, že má důvěru v policii a soudy.

Na dotaz, zda se bude zasazovat o to, aby se Bečva jako bod projednala ve Sněmovně, řekl, že o to stojí, byť neovlivní, zda na to dojde. Při prvním pokusu se poslanci k bodu o havárii nedostali, Brabec se tehdy také z jednání omluvil. Dnes opět podotkl, že i ve Sněmovně však zřejmě nepoví nic nového.

Podle poslance a člena výboru Jana Čižinského na jednání výboru nezaznělo nic, co by mohlo vyšetřování jakkoliv ohrozit.

Kyanid unikl do Bečvy 20. září 2020. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilérie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

4.11.2020 17:30
No. Nyní je už jasno. Tesla chce pevné garance že se jí pomůže když to veme na sebe. Asi Anofertu nevěří.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

4.11.2020 17:56 Reaguje na Michal Ukropec
Ale tady by nemělo být a jít o to kdo to za koho vezme !!! Pokud se prokáže viníkem Tesla tak je viníkem tesla pokud Deza tak deza. Už pár desetiletí nežijeme v socialistické době. Vyšetřenní by mělo být profesní nikoli politické !!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2020 19:48 Reaguje na Krejcar Stanislav
Bohužel, už jsme zase v "socialistické době", protože tu vládne komunista estébák opřený o komunisty.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.11.2020 07:27 Reaguje na Krejcar Stanislav
Vy jste ale naivka... žijeme v době, kdy tento stát rozkládá zevnitř premiér v brutálním střetu zájmů!

Jak píše pan Hanzl, komunismus je v hlavách a pokud vládnou estébáci opření o komunisty, tak je opět u moci komunismus.... a toto téma je toho krásným důkazem! Celé to smrdí až na měsíc!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.11.2020 18:23 Reaguje na Michal Ukropec
Vzít na sebe? Vy věříte takovým pohádkám v dnešní době? Vždyť je to
pomalu nejsledovanější kauza dnešní doby a vy si myslíte, že to jde jen tak zfixlovat a vzít za někoho na sebe? Tak tomu já nevěřím,
protože to není vzít na sebe rozbité okno a nebo odřený blatník auta. Toto by neutajil ani farář při zpovědi, protože to není pouze
dohoda dvou osob a je v tom zainteresováno více orgánů, firem
a mnoho osob. Stačí jeden či dva a pravda stejně vyjde najevo.
Každopádně policie u otevřeného případu nebude informovat nějaké
poslance a ani ministra, aby narušili průběh vyšetřování. Nevím,
co chtěli všichni slyšet ještě před ukončením vyšetřování, ale
asi nějakou senzační zprávu a tu honem předat novinářům. Za
vyzrazení informací k otevřenému případu hrozí vyhazov od PČR
a tak si všichni počkejte všichni na závěr vyšetřování.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

4.11.2020 20:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Zjistit pachatele je otázka hodin. To jsou Brabcová slova.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

5.11.2020 05:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Uvědomte si, že se jedná o člověka, který pro svůj prospěch a úspěch neváhal zasahovat do práce epidemiologické komise, jen aby mu vyšly dobře volby. Že se rozmohl koronavirus a má na svědomí již tisíce nevinných mrtvých lidí je mu u pr*ele.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

5.11.2020 05:44 Reaguje na Břetislav Machaček
Uvědomte si, že se jedná o člověka, který pro svůj prospěch a úspěch neváhal zasahovat do práce epidemiologické komise, jen aby mu vyšly dobře volby. Že se rozmohl koronavirus a má na svědomí již tisíce nevinných mrtvých lidí je mu u pr*ele.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.11.2020 07:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Další naivka.... zase se mi potvrzuje, že žijete v iluzi a že nejste schopen objektivně posoudit co se v ČR děje ve spojitosti s ŽP (a nebo vás za to někdo platí)....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.11.2020 18:07
Státní správa , vláda i Parlament ČR by si měly uvědomit, že tady se láme chleba - mizí důvěra občanů v to, že stát chrání veřejný zájem na ochraně životního prostředí , veřejného zdraví a příznivých podmínek pro zdravé prostředí a naopak slouží soukromým nebo skupinovým zájmům.
Dosavadní průběh šetření svědčí o zásadním selhání ČIŽP , Policie ČR i MŽP ČR a doslova vyzývá další lumpy , aby se nebáli poškozovat životní prostředí. Neboť jak doloženo , nic se jim nestane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2020 19:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jaká důvěra? Téhle totálně prolhané vládě nevěří vůbec nikdo, ani její voliči. Těm bylo nakecáno, že lžou všichni politici ve všech demokraciích, takže je úplně normální, že ti naši superlžou.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

4.11.2020 20:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kromě policie, všude vládnou nastrčení kádři z Anofertu - Lovochemie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2020 21:26 Reaguje na Michal Ukropec
I v policii.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

5.11.2020 07:32 Reaguje na Michal Ukropec
Přesně jak píšete... Babiš si tuto zemi důkladně podmanil prostřednictvím svých lidí ze svých firem.... ale jak jsem psal u jiného článku... na každou svini se voda vaří....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2020 08:27 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Je zajímavé, že už Benito Mussolini sliboval, že bude řídit zem jako firmu a ministři jeho vlády byli manažeři velkých korporací. Tím se v Itálii propojila politika s byznysem, ovšem náš Andrejko to dotáhl až dnes daleko dál, kdy stát podřídil zájmům jediné firmy, tj. jejímu majiteli.
Z tohoto pohledu je úspěšnějším diktátorem, než samotný Duce.
Odpovědět
VK

Václav Kain

4.11.2020 18:20
Stanislave nežijeme v době socialistické,ale žijeme v době kdy s naší zemí mává jak se mu zachce jeden trestně stíhaný oligarcha.Brabec nechte to na policii ta to vyšetří.Nevyšetří nic.Pachatel bude neznámý.Ale k čemu je ta vyšetřovací komise? Proč chtěli jednat za zavřenými dveřmi?Je to jasné jako facka.Viníkem je Deza,ale to se musí utajit.Ono stačí,že plundruje naši zem řepkou,tak ještě nám bude otravovat řeky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.11.2020 18:44 Reaguje na Václav Kain
Upozorňuji, že nekopu za nikoho, ale označení trestně "stíhaný"
se může stát i vám! Pokud na vás podá dotyčný trestní oznámení
za podobné obvinění z otravy řeky, tak budete šetřen, obviněn
a možná taky trestně stíhán. V těchto věcech se nerad pouštím do podobných diskusí, protože pokud není někdo pravomocně odsouzen,
tak ho nemohu beztrestně odsoudit či pomluvit. Věřte mi, být to někdo mstivý, tak bych se bál o budoucnost. Dobré jméno firmy či
osoby se může setsakra prodražit a imunitu na podobné výroky
zřejmě nemáte. I svoboda slova má své regule.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2020 20:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Člověk může být trestně stíhaný, dokud ho neodsoudí.
Může to u triviálního podvodu trvat 8 let s tím, že vše je vyšetřeno a k soudu se to ne a ne vůbec dostat?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.11.2020 08:22 Reaguje na Pavel Hanzl
To, co se laikům jeví jako zcela jasné, bývá z hlediska práva mnohdy složitá věc. Pokud schází
pádné důkazy, tak je předčasné jakékoliv obvinění
postoupit k soudu. Je lépe mnohdy najít nové
a pokud přetrvává důkazní nouze, tak to může trvat
i těch 8 let a nebo i více. Když opominu tento
případ, tak se podívejte na kausy Studénka(pád mostu), nebo Ostravská dálnice(nekvalitní násep).
Rychlé soudy byly výsadou totalitních režimů a
vyznačovaly se i mnoha kontroverzními rozsudky.
Nedělám si iluze o soudnictví, ale musím jejich
rozsudky respektovat. Obviňovat někoho je chůze
po tenkém ledu a v případě neviny obviněného se
obrací proti žalobci( spíše k pomlouvači, pokud
nepodal trestní oznámení).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2020 08:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Nevím, o čem píšete, ale já mám na mysli čapí hnízdo. Tam žádná důkazní nouze není, všechny papíry jsou k dispozici a evropský OLAF celou kauzu dopodrobna vyšetřil a předal všechny důkazní materiály české justici k odsouzení. Policie udělala jen došetření detailů a předala vše státnímu zástupci, aby to podal k soudu. A tam to bylo zablokováno (šarochizace justice se tomu říká). Tím bylo vyvoláno hlasování v Evropském parlamentu s výsledným zadání dvou auditů (v historii EU se POPRVÉ!! musela řešit korupce premiéra členské země!!!), které proběhly už v loňském roce.
Jejich výsledek byl utajen (novináři našli snad až 800 miliónů přímých krádeží, jenže to není průkazné) a tím jsme se stali nejzkorumpovanější zemí celé EU. Především v disciplíně zvané "korupce systémová", což je ta nejhorší varianta.
Odpovědět
LD

Ladislav Dvořák

5.11.2020 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
sem s těmi důkazy,jinak jste pomlouvač, závistivec.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.11.2020 08:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Ve vašem věku mne překvapuje, že věříte těm
"senzacím" z pera novinářů. Lži a polopravdy
nepovažuji za něco, z čeho bych mohl dělat
závěry a čekám vždy na závěry soudů, ať jsou
jakékoliv. Nemusím soudům věřit, ale musím
je respektovat. Naopak je to u novinářů, těm
bohužel nevěřím často ani to, že 1+1=2.
Už jsem se s tím párkrát setkal a taky se
pokusil zasáhnout. Někteří opravili své lži
a polopravdy, ale většina vůbec nereagovala.
Lituji všechny, kteří dnes ještě věří těmto
manipulátorům s pravdou. Zákon o svobodě
slova by měl mít hranici v tom, že lež bude
hodnocena exemplárně včetně odebrání
licence k dané činnosti. Žumpa žumpou
zůstane i po omluvě, neboť závan smradu
zůstává stále v podvědomí člověka. Ohledně
korupce v jiných zemích bych nebyl takovým
optimistou, protože je to pouze o míře naší
informovanosti a sebemrskačství ke kterému
máme geneticky vlohy už z dob pokory před
jinými národy a mocnostmi. Schází nám ta
národní hrdost a mnozí jsou schopni pomluvit
vlastní národ. Že pane Hanzl!

Manipulace myšlení
ls n
u uděla+e, tak
tak vás lituji, protože neznb
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2020 11:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Kde chcete sehnat závěry soudů, když žádné neproběhly?
Jak je možné, že desítky trestních oznámení na soudruha nejvyššího se NIKDY k soudu nedostanou, i když jsou staré klidně 10 let? čapák, Rada, kostelecké Vodňanské atd. atd. atd. atd. atd. atd. atd.atd.
Vysvětlete místo toho plácání, PROČ je premiér trestně stíhaný už 8 let a ještě nebyl soud?
Kde je čapák, kde jsou ty poslední audity, kde je Radova pšenice a všechny ostaní prestní oznámení?
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

4.11.2020 18:27
Jen taková poznámka. Vrcholným vodoprávním úřadem je kupodivu ministerstvo životního prostředí a odpovědnost za jeho činnost nese ministr ŽP. Kontrolní činnost a evidence, pokud´ jde o nakládání s nebezpečnými látkami patří pod ČIŽP a inspekci řídí opět ministr ŽP.(zákon o prevenci závažných havárii-224/2015) O postupu při haváriích hovoří zcela jasně zákon o vodách-vodní zákon 254/2001 a to i o povinnostech ministerstva ŽP, konkrétně § 40-41,§ 108.Z uvedených zákonů a § je jasné, že hlavní odpovědnost za nezvládnutí situace na Bečvě nese ministr ŽP a ředitel ČIŽP a oba by měly ve svých funkcích skončit. Pro srovnání-při otravě, kterou způsobila Draslovka Kolín byl viník zjištěn během pár dní a zveřejněn i přes to, že viník se ze začátku nepřiznal a vyšetřování bylo v počátku. A to velikostně je Labe mnohem větší tok než Bečva a i kolem Kolína je potencionálních znečišt´ovatelů mnohem více. Petrův Zdar
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

4.11.2020 20:23 Reaguje na Jan Knap
Draslovka asi neměla bolševicko-estébácké vedení.
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

5.11.2020 10:13
Pokud by skutečně existoval jasný důkaz o nevině DEZY, už dávno by tím byla olepena celá země.

Ale protože k vyloučení možnosti, že jde o havárii DEZY, došlo podezřele rychle a my dodneška neznáme ani rozumné vysvětlení této skutečnosti, pak to ukazuje poměrně jasně jedním směrem. Včetně dalším argumentů, souvislostí a nelogických vyjádření obhajujících DEZU, které již byly zveřejněny.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.11.2020 11:38
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-zlocin-na-becve-a-tri-scenare-vyvoje-127852#dop_ab_variant=0&dop_req_id=J6ysEpwT3JW-202011050836&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2020 11:38 Reaguje na Majka Kletečková
Článek normální a rozumný, jenže dost naivní. "Česká veřejná moc se musí k otravě Bečvy postavit věrohodně, ne jako Sovětský svaz k Černobylu". To je hluboký omyl, veřejná moc je už v moci diktátora úplně stejně, jak SSSR za Brežněva, takže to dopadne jako dycky. Pod kobercem a informační embargo dávno funguje, nikde jinde než na ekolistu a tom média ani nepípnou.
A čas pracuje pro špinavce...jó, nějaká jako otrava Bečvy někdy dávno? Já vím, to byla nějaká kampáň proti bábovi, to se stejně nezjistilo.....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist