https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-dnes-v-praze-zadali-vetsi-dostupnost-obnovitelnych-zdroju-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté dnes v Praze žádali větší dostupnost obnovitelných zdrojů energie

10.5.2022 14:40 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Větší podporu i dostupnost obnovitelných zdrojů energie (OZE) a snížení závislosti Česka na fosilních palivech dnes žádala dvacítka aktivistů na happeningu v Praze. Demonstranti na Malostranském náměstí nafoukli a vztyčili sedmimetrovou sochu takzvaného fosilosaura, která měla symbolizovat fosilní průmysl. Akci uspořádaly ekologické organizace Hnutí Duha a Limity jsme my.
 

Aktivisté dorazili na náměstí s transparenty "Uhlí, ropa, plyn pod zem!", "Energii lidem, ne peníze Putinovi" nebo "Co střecha, to solár." Aleš Miklík z Hnutí Duha ČTK řekl, že fosilosaurus, jehož součástí byly například auto se spalovacím motorem, těžební rypadlo či letadlo, má symbolizovat starý svět, který v současnosti společnost už spíše tíží.

Ondřej Pašek za Hnutí Duha připomněl, že podle poslední zprávy Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu je třeba začít snižovat emise CO2 už v nejbližších třech letech. "Do roku 2030 potřebujeme snížit naše emise na polovinu. Přitom ČR je zemí, která fosilosaura krmí více než mnoho jiných civilizovaných zemí. Naše emisní stopa na obyvatele je jedna z nejvyšších v Evropě," řekl aktivista. Dodal, že vedle dopadů na klima se se závislostí a využíváním fosilních paliv pojí i další hrozby jako podpora totalitárních režimů a ruské invaze na Ukrajinu.

Happening organizace uspořádaly před Poslaneckou sněmovnou proto, že poslanci i vláda mají podle nich mnoho nástrojů, které mohou použít ke snížení závislosti Česka na fosilních palivech. Vláda podle Paška dlouho slibuje úpravu podmínek pro takzvanou komunitní energetiku, ale posun k ní je v novém energetickém zákoně velmi pomalý. Česko podle aktivisty také potřebuje dotační program, díky kterému si i chudší domácnost bude moci zateplit svůj dům a využít různé technologie OZE. Pro lidi, žijící v nájmu, pak aktivista navrhl například sociální tarif na energie.

S tím počítá i vláda. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na začátku měsíce oznámil, že Sněmovně do konce května předloží změnu zákona, která by umožnila kvůli inflaci a růstu cen energií zavedení speciálního tarifu pro sociálně slabé domácnosti, případně některé provozy.

Radek Kubala z Re-set: platformy pro sociálně-ekologickou transformaci se domnívá, že by Česko i celá EU měly vystoupit z tzv. Energetické charty. Úmluva, která měla po studené válce pomoci rozvoji energetiky, podle něj v současnosti slouží jako ochránkyně zájmů fosilního průmyslu. Za problematické považuje mezinárodní arbitráže, které umožňují, aby soukromá firma otevřela arbitráž vůči státu, který se například rozhodne provést ekologická opatření neladící se záměry firmy. "Systém mezinárodních soudních arbitráží je z našeho pohledu velmi nedemokratický," dodal aktivista.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

10.5.2022 15:18
"Česko podle aktivisty také potřebuje dotační program, díky kterému si i chudší domácnost bude moci zateplit svůj dům a využít různé technologie OZE. Pro lidi, žijící v nájmu, pak aktivista navrhl například sociální tarif na energie."

... aktivista a dotace, to je prostě jak zebra a pruhy.
Dřív se tomu říkalo darmožrouti.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.5.2022 17:14 Reaguje na Svatá Prostoto
1*
Odpovědět
kk

karel krasensky

10.5.2022 16:43
Aktivisté žadají,ekologové vyzyvají.Chtěl bych si přečíst titulek-Aktivisté postavili,ekologové vytvořili.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.5.2022 17:15 Reaguje na karel krasensky
Na výrobu žádaného, shánějí firmy zaměstnance - můžou nastoupit do práce, aby se výroba zrychlila.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

10.5.2022 17:11
Dotace? Dotace? Dotace? Kdo chce, tak si může pořídit třeba FVE nebo zateplit barák. Proč by si měl pořizovat něco předraženého s dotací? Dle scénky "Nechci slevu zadarmo"? Proč by měli ostatní dotovat dotační firmy? Za ty nesmysly, co dotační firmy lidem provedou, by měl jít někdo do basy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.5.2022 17:16 Reaguje na Richard Vacek
tak jest
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.5.2022 05:57 Reaguje na Richard Vacek
před 150 lety., kdy vzniklo stavební spoření tomu dotace neříkali...dotace na všechno jsou hlavně proto, že lidi by spořili dlouho a výroba chce přeci vyrábět, tedy s dotacemi se více vyrábí a více spotřebovává...čekat na to, až se 9 z deseti lidí složí jednomu na dům, což byl prvopočátek stavebního spoření se nikomu dneska nechce, nehledě na to, že dnes se staví příšerně draho a to je další špek.
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.5.2022 23:32
Občasné Zdroje Energie jsou nedostupné?
Oni si chudáci chtěli koupit fotovoltaické panely a nikdo jim je nechce prodat, takže se chudáci nemůžou odpojit od rozvodné sítě?


Jo ták, dotace by chtěli. Aby jim druzí platili jejich ideologické záliby.
Odpovědět
ig

11.5.2022 11:20
Jaká nedostupnost? I při té mizérii s průmyslovými dodávkami, která tu v posledním roce je, si solární panely jeden den objednám a druhý den už můžu elektrizovat. Aktivisti zase jen kecaj.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.5.2022 14:32 Reaguje na
Až vám to znárodněj, tak se nedivte ... takhle se tu vodkopat:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist