https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-dnes-znovu-omezili-provoz-na-magistrale-pozaduji-omezeni-rychlosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté dnes znovu omezili provoz na magistrále, požadují omezení rychlosti

16.3.2023 20:16 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | posledni-generace.cz
Několik desítek aktivistů dnes v centru Prahy znovu omezilo provoz na magistrále, tentokrát během ohlášeného pochodu od zastávky Štvanice na Hlávkově mostě k Národnímu muzeu. Během odpolední špičky frekventovanou komunikaci několikrát zablokovali po celé šířce, po většinu času mohli ale řidiči po trase pochodu projíždět. Aktivisté požadují, aby se nejvyšší povolená rychlost v hlavním městě snížila na 30 kilometrů v hodině, což podle nich zvýší bezpečnost, sníží emise a zlepší zdraví i kvalita života lidí. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že lze protestovat i bez ohrožení provozu a snižovat rychlost není možné plošně.

 

Kvůli protestu pořádanému skupinou Poslední generace se na magistrále podle zpravodaje ČTK vytvořila dlouhá kolona. Projíždějící řidiči na aktivisty troubili nebo křičeli z aut. Jeden z organizátorů akce Arne Springorum s policisty také diskutoval o tom, zda mohou na magistrále zabrat všechny tři jízdní pruhy. Policisté však chtěli umožnit autům průjezd, přesto se aktivistům na určitou dobu podařilo magistrálu zcela zablokovat.

Aktivisté nesli transparenty s nápisy požadující snížení rychlosti a na řidiče skandovali "Pojďte s náma taky". Protest skončil kolem 18:00. Springorum poté vyzval všechny účastníky, aby přivedli na další podobné akce, které chce pořádat, další lidi. Aktivisté se také chystají na interpelace na zasedání pražského zastupitelstva.

Policie už předem na twitteru upozornila řidiče, aby počítali kvůli pochodu počítali s dopravními komplikacemi a trase se raději vyhnuli.

V uplynulých týdnech aktivisté pochodovali po magistrále opakovaně, dnešní protest byl pátý. Skupina už dříve oznámila, že v protestech plánuje pokračovat, dokud nepřesvědčí pražskou radnici k zavedení plošného snížení nejvyšší povolené rychlosti.

Skupina argumentuje mimo jiné tím, že omezení rychlosti na 30 kilometrů za hodinu se osvědčilo všude, kde bylo zavedeno. "Snížil se počet obětí i vážných zranění. Kromě toho se zvýší kvalita života a spokojenost obyvatel, kteří konečně mohou využívat ulice k životu. Dalším zajímavým benefitem je, že se zvýší tržby místních obchodů a podniků o deset až 40 procent," uvedla mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

Svoboda večer na twitteru napsal, že ctí právo na svobodu projevu i demonstrace, je ale proti nátlakovým akcím a blokádám, jako byla ta na pražské magistrále. "Protestovat jde i bez ohrožení provozu. Rychlost na 30 km/h omezujme jen tam, kde to má smysl kvůli bezpečnosti. Učinit tak na většině silnic smysl nedává," uvedl primátor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.3.2023 20:35
Stejně je to prča, ale v Narubystánu to asi jinak nejde:-) Čím pomaleji pojedu, tím déle budu zplodiny emitovat. Je známo, že optimální spotřeba paliv je někde kolem osmdesátky. Čím pomaleji se jede (stojí, popojíždí), tím vyšší je spotřeba. Hlučnost motoru je +- podobná. Kdyby byla při třicítce třetinová spotřeba, jezdili by tak možná všichni dobrovolně. Ale s takovou se nejedná o nic jiného, než vo vopruz, o což jde i aktivistům především.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.3.2023 09:47
Aha.

Takže pokud se protestující občané snaží o zcela neškodný symbolický čin - strhnout ukrajinskou vlajku - hned je na místě dostatek policistů, kterým nechybí odhodlání tvrdě zasáhnout.

Když se lůza rozhodne škodit a blokuje provoz, čímž způsobuje stovkám lidí nezanedbatelné škody, policie přihlíží a nezasáhne.

Kde je chyba?
Odkudpak ryba obvykle smrdí?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.3.2023 11:42 Reaguje na Viktor Šedivý
Tak,
policie přihlíží, místo aby reagovala na překážky v provozu, navíc v pátek.
A Rakušan tomu i tleská !
Odpovědět

Kýho Šlaka

17.3.2023 16:54 Reaguje na Viktor Šedivý
Srovnávat agresivní dav, který si své frustrace hodlá vybít na vlajce vyvěšené na znamení solidarity se zemí čelící válečnému konfliktu a pokojný ohlášený pochod je silně mimo.

Blokuje provoz, čímž způsobuje stovkám lidí nezanedbatelné škody? LOL, jakože přijeli domů o dvě minuty později?

Kdy se tahle lidská omezenost z novinek dostala i na ekolist?:(
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

17.3.2023 20:29 Reaguje na Kýho Šlaka
Protestovat lze i bez omezování ostatních, a ano, pokud přijedu domů později o 2 minuty kvůli akci se kterou nesouhlasím a které se účastní 20 individuí , z nichž některá nejsou ani z Prahy, to mi opravdu vadí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.3.2023 21:02 Reaguje na Kýho Šlaka
No vidíte - přečtěte si to po sobě.

Ten "agresivní dav", to byli skuteční občané realizující své právo - a maximální škoda, kterou by způsobili, by bylo pár přeříznutých špagátů.

"Pokojný pochod" po magistrále je akce party (polo)profesionálů, kteří se zabývají tím, že škodí každému, kdo nevyznává jejich hodnoty (nebo kdo vadí jejich zaměstnavateli?).
I kdyby to opravdu bylo jen pár minut, vynásobeno počtem lidí je to škoda řádově větší, než nějaké provázky.

No, článek o partě omezenců sem vložila redakce Ekolistu, tak se ptejte jich, proč o té lůze informují a dělají jim tak zbytečnou reklamu ;-)

-----------
Aby nedošlo k omylu - nesouhlasím s těmi, kdo chtěli ukrajinskou vlajku strhávat. Jsem ale rozhodně zastáncem jejich práva podobným symbolickým a neškodným skutkem dát najevo názor. Byť třeba blbý názor.

Odpovědět

Kýho Šlaka

18.3.2023 11:35 Reaguje na Viktor Šedivý
Občané realizující své právo. Jaké právo? Jaké právo z Listiny základních práv a svobod bylo dotyčnými realizováno? Ty těžkooděnce bránící davu v násilném vniknutí do muzea ignorujete záměrně, předpokládám. A própos, ačkoliv vám to vůbec nedochází, tak právě ten vámi uváděný popis odpovídá průvodu aktivistů. Skuteční občané realizující své právo ohlášeným průvodem. A pokud k němu máte jakékoliv výhrady, kritizujte orgán, který ten průvod zcela legitimně povolil. Povolil jej právě proto, že toto práva a svobody občanů umožňují.

Nikomu žádná škoda nevznikla, lidi čekáním v kolonách denně stráví mnohem více času, než kolik jim mohlo způsobit tohle zpomalení. A pokud jste porozuměl textu, tak průjezdná byla magistrála po většinu času.

Nesouhlasíte s těmi, kdo chtěli vlajku strhávat, ale jste zastáncem jejich práva to dělat. Jste zastáncem, tzn. souhlasíte. Máte v hlavě takovou bramboračku, že vám ani nedojde, že sám sebe popřete v jedné větě.

Lůza, používání těchhle slov indikuje, co jste zač.
Plodíte nesmysly, šíříte žluč, ok. Ale proč to děláte na ekolistu, když vás ekologie evidentně vůbec nezajímá a naopak jí a lidmi okolo ní opovrhujete? Odpovím si sám. Protože jste jeden z těch chudáků, co do diskusí píšou, jen aby mohli vysírat a hojit si svou vnitřní nuzotu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.3.2023 21:06 Reaguje na Kýho Šlaka
Nepochopil jste to.
Skutečná svoboda je, když je tolerováno vyjádření názorů nejen odlišných, ale také hloupých, nesmyslných ba i odpudivých.
A tohle se vytrácí.
Házení klacků pod nohy jakékoli individuální dopravě je v souladu s "pokrokem z brusele" a parta prudičů tedy dostane povolení bránit lidem v normálním používání komunikace, přestože by svůj vzkaz mohli klidně předat i transparenty nataženými podél komunikace.

Kritika vládního způsobu podpory Ukrajiny je oproti tomu nepřípustná a tak jsou proti těm, kteří by chtěli strhnout vlajku z Národního muzea, nasazeni těžkooděnci. Přitom to je skutečně akt symbolický, s minimální hmotnou škodou.

Možná Vám přijde správné, že hodní kluci můžou a na odlišný názor si stát došlápne. Ale fakt Vás nenapadlo, že jednoho dne to můžete být Vy, kdo nebude chtít držet státem schválenou linii?

P.S. Ekologie mne zajímá a děsí mne, jak mizí pod mohutnými vrstvami hnusného environmentalismem se zaklínajícího aktivismu.
Odpovědět

Kýho Šlaka

18.3.2023 23:54 Reaguje na Viktor Šedivý
Chápu to velmi dobře, bez obav. Jedete dál nesmyslné tlachání o útlaku. Kdo vám v našem státě zakazuje vyjadřovat názory? Demonstrace proti bídě byla dokonalým důkazem, že je u nás možné veřejně křičet jakkoliv tupé a nenávistné názory a postoje a nikdo vás za ně nebude perzekvovat. Čechy Čechům? Vytáhnout to nejesenciálnější z neonacistické scény blahé pamětí, tvářit se jako slušný člověk a zaklínat se nespokojeností se současnými poměry, to je opravdové dno pojmu chucpe.

Určitě byste stejně obhajoval i tu partičku aktivistů, kdyby se snažila strhnout nějakou vlajku, že jo? Najednou poškozování cizí věci nevadí, když se to názorově hodí, co.

Kdo říká, že držím státem schválenou linii? Environmentální problémy jednoduše narůstají a je proto pochopitelné, že se aktivně řeší, ale spolu s nimi vzniká i spousta balastu okolo. To ale neznamená, že samotná ekologie mizí. Co je to za stupidní úvahu..

Tohle ublíženecké, paranoidní, pokrytecké, zapšklé a hlavně černobílé vidění světa se mi upřímně hnusí. Začněte meditovat, sbohem.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.3.2023 19:26 Reaguje na Kýho Šlaka
Zcela zřejmě nechápete rozdíl mezi
- podporovat něčí názor
a
- podporovat něčí právo vyjádřit názor.

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist