https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-po-nekolika-hodinach-opustili-rypadlo-u-biliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté po několika hodinách opustili rypadlo u Bíliny

10.6.2021 20:52 | BÍLINA (ČTK)
Aktivisté zdůrazňují, že uhlí je největší zdroj emisí a skleníkových plynů, což přispívá ke globálnímu oteplování.
Aktivisté zdůrazňují, že uhlí je největší zdroj emisí a skleníkových plynů, což přispívá ke globálnímu oteplování.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Aktivisté po několika hodinách slezli z rypadla v Dolech Bílina. Lidé protestující proti těžbě uhlí se stroj rozhodli opustit s ohledem na počasí. ČTK o tom informovala skupina Kolektiv Pod zem!, jejíž členové na rypadlo u Bíliny a v dolech Nástup Tušimice na Chomutovsku dnes brzo ráno vylezli. Policie všechny čtyři osoby zadržela. Mluvčí policie Šárka Poláčková ČTK řekla, že osoby byly zajištěny a budou převezeny na služebnu k provedení dalších úkonů. Na rypadle u Tušimic aktivisté zůstávají.
 

"Přestože nesouhlasíme s těžbou a spalováním uhlí, které vnímáme jako všeobecné ohrožení naší společné budoucnosti, momentální bouřková situace je potenciálně život ohrožující. Protože bezpečnost všech protestujících je naprosto klíčová,opustila skupina rypadlo," uvedli aktivisté ve vyjádření. Skupina žádá rychlý konec těžby uhlí. Velkostroje obsadili, jak uvedli, protože nechtějí nečinně přihlížet, jak se dál těží a spaluje uhlí.

Severočeské doly, jimž velkostroje patří, musely na obsazených strojích zastavit práce. ČTK to řekl mluvčí společnosti Lukáš Kopecký. Obvodní báňský úřad poté, co dostal oznámení o vniknutí aktivistů do dolů, vyslal na místo inspektory, kteří zjišťovali, jaké je zajištění prostoru proti neoprávněnému vniknutí. "Jakmile získáme podnět od policie, budou splněny podmínky identifikace osob, zahájíme přestupkové řízení," řekl ČTK mluvčí úřadu Bohuslav Machek. Za vniknutí do dobývacího prostoru neoprávněně hrozí pokuta až 15 000 korun

Aktivisté zdůrazňují, že uhlí je největší zdroj emisí a skleníkových plynů, což přispívá ke globálnímu oteplování. Prý jim nezbývá než obsadit rypadla, vyzvat k občanské neposlušnosti a dalším druhům boje za klimatickou spravedlnost. Razantně odmítají plány vlády. Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí do roku 2038, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ale už dříve řekl, že zásadní odklon od využívání uhlí k výrobě elektřiny a tepla očekává už do roku 2030.

Ekologičtí aktivisté protestovali proti těžbě uhlí naposledy loni v září na dvou místech v Ústeckém kraji. Vnikli do lomu Vršany a demonstrovali před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z tohoto lomu. Demonstraci svolalo 13 ekologických organizací, které měly na vládu čtyři požadavky. Kromě rychlého ukončení těžby a spalování uhlí a co nejrychlejšího ukončení provozu elektrárny Počerady to byla spravedlivá transformace uhelných regionů a rozšíření cílů snižování emisí v Evropské unii do roku 2030. Policie aktivisty, kteří vnikli do lomu Vršany, zadrželi, aby ověřili jejich totožnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.6.2021 21:57
Co budou aktivisté bez uhlí dělat?
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

10.6.2021 22:23 Reaguje na Karel Zvářal
Ti aktivisté bývají ti, co mají doma plyn, horkovod nebo parovod či elektrokotel a jsou schopni topit pouze tak, že otočí kohoutkem. Nahnal by jsem je na zimu do nějaké vesnice, kde tyhle věci nejsou a velice brzy by změnili názor nebo by zmrzly. Výsledek by byl v podstatě stejný. Petrův Zdar
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2021 22:27 Reaguje na Jan Knap
A taky to bývají ti, co mají doma fve, topí dřevem, nebo tepelným čerpadlem. Víte naprosto kulový i s přehazovačkou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.6.2021 23:18 Reaguje na Pavel Hanzl
A teď bych ještě prosil tu o Červené Karkulce.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.6.2021 22:50 Reaguje na Jan Knap
Z toho by mohla být pěkná slohovka: Jak rypáci rýpali do rypadla. Já jen čekám, kdy se opopředvoj přikurtuje k solárům na černozemi, aby trochu srovnali skóre.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2021 22:26 Reaguje na Karel Zvářal
Budou už asi 100 let na Pravdě Boží.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.6.2021 12:27 Reaguje na Karel Zvářal
myslet si, že všichni aktivisté lezou po rypadlech je mylná, zapadá to však do schématu Turowa. Sami máme stejný peroblém...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.6.2021 23:15
Co to je za aktivisty, když opustí pozici kvůli troše deště? Jak mám věřit tomu, že berou své přesvědčení vážně, když je vyvede z míry zmoklé triko?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.6.2021 23:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To byli všechno Eskymáci, kteří vydrží hravě i °-50°, ale na déšť nejsou zvyklí...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.6.2021 00:35 Reaguje na Karel Zvářal
Obávám se, že se mýlíte. Nebyli oblečeni do kožešin, ani jeden neměl sebou harpunu nebo kajak a nejedli velrybí tuk. A už jste někdy viděl, aby Eskymák nosil triko s nápisem Greenpeace?
Odpovědět
ig

11.6.2021 12:26
Zdá se, že doly mají už standardní postup: nedělají nic a počkají, až to aktivisty přejde. A jak teď znuděných aktivistů přibývá, tenhle postup se docela rozšířil :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist