https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aliance-renault-nissan-mitsubishi-planuje-rozsahle-investice-do-elektromobility
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi plánuje rozsáhlé investice do elektromobility

30.1.2022 16:12 (ČTK)
Elektromobily stále tvoří pouze malou část světového automobilového trhu, jejich prodej však rychle roste. Automobilky tlačí k rozšiřování nabídky elektromobilů přísnější pravidla pro emise.
Elektromobily stále tvoří pouze malou část světového automobilového trhu, jejich prodej však rychle roste. Automobilky tlačí k rozšiřování nabídky elektromobilů přísnější pravidla pro emise.
Foto | Breno Assis / Unsplash
Aliance automobilek Renault, Nissan a Mitsubishi hodlá během příštích pěti let investovat 23 miliard eur (přes 560 miliard Kč) do elektrifikace svých vozidel. Automobilky to oznámily ve společném tiskovém sdělení. Dodaly, že do roku 2030 plánují uvést na trh 35 nových modelů s elektrickým pohonem.
 

Aliance rovněž plánuje posílit využívání společných platforem. V roce 2026 by tak na společných platformách mělo být založeno přes 80 procent modelů, zatímco v současnosti je to 60 procent. "To umožní každému z podniků více se zaměřit na potřeby svých zákazníků, své nejlepší modely a klíčové trhy. Zároveň to posílí inovace v alianci, a to při nižších nákladech," píše se v oznámení.

Elektromobily stále tvoří pouze malou část světového automobilového trhu, jejich prodej však rychle roste. Automobilky tlačí k rozšiřování nabídky elektromobilů přísnější pravidla pro emise. Plány rozsáhlých investic do elektromobility nedávno představil také například německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je mimo jiné česká automobilka Škoda Auto.

Volkswagen v prosinci oznámil, že v příštích pěti letech vynaloží na investice kolem 159 miliard eur (téměř čtyři biliony Kč). Z této sumy bude více než polovina směřovat do elektromobility a digitalizace. Koncern ve své transformační strategii nazvané New Auto plánuje, že se díky investicím a rozvoji stane do roku 2025 lídrem trhu s elektromobily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

31.1.2022 07:35
to je zbytečný 80% automobilové dopravy se odehrává pouze vůz s řidičem do vzdálenosti pár desítek km. Tohle stačí jen dotace na jednostopé vozidlo typu skútr a jinak autobusovou dopravu...na co potřebují natuněnou elektro krabici za šílený peníze a ničení přírody, Ono ty kovy v té baterii se nepěstují jako květák na poli
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist