https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytici-dohoda-eu-na-zprisneni-trhu-s-emisnimi-povolenkami-zvysi-inflaci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytici: Dohoda EU na zpřísnění trhu s emisními povolenkami zvýší inflaci

19.12.2022 01:13 | PRAHA (ČTK)
"Rozšíření emisních povolenek také na dopravu a vytápěni budov je správný krok, ale v nesprávný okamžik," řekl ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.
"Rozšíření emisních povolenek také na dopravu a vytápěni budov je správný krok, ale v nesprávný okamžik," řekl ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.
Nová dohoda států EU na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami nepřichází ve správnou dobu a způsobí postupně zvýšení inflace. Shodli se na to analytici, které oslovila ČTK. Výsledek dohody kritizují Hnutí Duha, Greenpeace a Centrum pro dopravu a energetiku. Podle nich jde spíš o podporu průmyslu místo lidí.
reklama

 

Aplikace nového systému emisních povolenek na výrobní podniky způsobí podle analytika XTB Tomáše Cverny propisování dodatečných nákladů na energie do cen, čímž se bude zvyšovat inflace. "Evropská energetika čelí mnoha výzvám, nicméně systém emisních povolenek v oblasti vytápění budov podpoří nové investiční projekty. V dnešní době bych od postojů EU k zelené transformaci čekal méně progresivní přístup," dodal.

"Rozšíření emisních povolenek také na dopravu a vytápěni budov je správný krok, ale v nesprávný okamžik," řekl ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. V den, kdy polovina Evropy má teploty pod bodem mrazu, to podle něj není psychologicky vhodné. Měli spíš ohlásit jen emisní povolenky pro námořní dopravu a nějaká jednotnější nařízení o úsporách energií, podotkl.

Rozšíření systému emisních povolenek nepřichází ve vhodnou dobu, souhlasil analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Představuje totiž podle něj další inflační tlak. V řadě příštích let bude zásadní inflační tlak představovat nynější energetická krize EU a s ní související nutná energetická transformace. Příslušné náklady dopadají jak na domácnosti, tak zejména na podniky EU, jimž snižují konkurenceschopnost v globálním měřítku, poznamenal.

Jedním z dalších dopadů bude závažný dopad do ziskovosti energetiky, upozornil Dohnal. Nárůst ceny povolenky znamená podle něj úplné vymazání hrubé marže elektráren z uhlí. "Buď se tyto stropy budou muset zvednout nebo se z uhlí elektřina už vůbec nebude vyrábět a bude zde ještě větší nedostatek elektrické energie," poznamenal.

Unie se nad ránem předběžně dohodla na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Přihlásila se tím k ústřednímu bodu své Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je učinit unijní ekonomiku do poloviny století uhlíkově neutrální. Systém obchodování s povolenkami se nyní bude vztahovat i na vytápění a na silniční dopravu, neunikne mu ani námořní doprava. Unie zároveň zrychlí tempo, jakým firmy z různých odvětví budou muset snižovat škodlivé emise. Ekonomické dopady přechodu na čistší energetiku má spotřebitelům pomoci mírnit nově zřízený klimatický fond.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

19.12.2022 09:21
A co se dá čekat od zelených jiného než opatření ve stylu "čím hůře pro lidi, tím lépe."?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 10:09
V článku je zase dost zásadní chyba. Všechny tyhle dohody a zavádění nových emisních šikanů nezvyšují nijak současnou inflaci, protože míří na roky 30 až 35, nejbližší termín tam vidím rok 27.
Tahle energetická krize končí na jaře a dozvuky se dají čekat ještě příští zimu, tím to ale končí.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

20.12.2022 20:40
Dohoda EU na zpřísnění trhu s emisními povolenkami zvýší inflaci. Ani nemusím být nějaký super analytik.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist