https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytici-rekordni-teploty-na-konci-dubna-by-zrejme-nenastaly-bez-zmeny-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytici: Rekordní teploty na konci dubna by zřejmě nenastaly bez změny klimatu

6.5.2023 01:52 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rekordní teploty na konci dubna v západním Středomoří a na severu Afriky by téměř jistě nenastaly bez změny klimatu. Uvedla to organizace sdružující vědce zabývající se životním prostředím World Weather Attribution (WWA). Na konci dubna ve Španělsku a Portugalsku vystoupaly teploty ke 40 stupňům. V Alžírsku a Maroku byla tato hranice na některých místech pokořena, píše agentura AFP.
 

Vědci WWA podrobili analýze vysoké teploty, které na konci minulého měsíce zasáhly Pyrenejský poloostrov a pobřeží Alžírska a Maroka. Ve Španělsku a Portugalsku byly zaznamenány na mnohých místech teplotní rekordy a nejvýše rtuť teploměru vystoupala v Córdobě, kde naměřili bezmála 39 stupňů. Na některých místech tak teploty byly vyšší o bezmála 20 stupňů, než kolik činí dlouhodobý průměr.

"Klimatická změna způsobená lidstvem nejméně stokrát zvýšila pravděpodobnost (vzniku) této vlny horka ve Španělsku, Portugalsku, Maroku a Alžírsku," uvedli vědci z WWA. Bez změny klimatu by podle nich bylo téměř nemožné, aby v tak brzkém ročním období tyto země zasáhla tak velká a intenzivní masa horkého vzduchu.

Podle vědců mohou být velmi brzké vlny horka nebezpečné pro lidi i zemědělství. Fenomén navíc často doprovází výrazný pokles srážek a sucho. V některých městech se však podle WWA daří v posledních letech snižovat počet úmrtí souvisejících s nadměrně vysokými teplotami díky novým adaptačním strategiím. Dobrým příkladem je podle vědců portugalská metropole Lisabon, kde se podařilo zmírnit nepříznivé dopady díky novým zeleným a vodním plochám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (47)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

6.5.2023 06:27
Je to tak. Pokud by neskončila doba ledová, tak tady stále šlapeme po ledovci. Lidé si to ale stále nejsou schopni uvědomit, že klima se měnilo, mění a dokonce i v budoucnosti se měnit bude. A proto je lepší se tomu přizpůsobit, než se snažit klima měnit.
Když je mi zima, tak si vezmu svetr (přizpůsobím se) a nesnažím se udělat teplo na zahradě (to je snaha o ovlivnění klimatu).
Odpovědět
va

vaber

6.5.2023 09:12 Reaguje na Richard Vacek
už tě vidím ,jak se přizpůsobuješ horku tím, že vylezeš při 40°C na sluníčko ,aby jsi si zvykl na horko a další den už vydržíš 45°C a tak můžeš pokračovat ,až tě trefí šlak
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.5.2023 10:35 Reaguje na vaber
To dělá jen ten, co běduje, že se klima mění a měli bychom s tím něco dělat. Moudrý člověk se poučí třeba i z toho, jak to dělají zvířata. Tedy za vedra na sluníčko nelezou, ale jsou někde ve stínu. Stejně tak za mrazu, když je vánice, silný vítr.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2023 12:43 Reaguje na Richard Vacek
Mě někdy fakt fascinují jedinci, kteří vědce považují za úplně blby.".......stále nejsou schopni uvědomit, že klima se měnilo, mění a...."
Fakt si myslíte, že jsou to takoví ignoranti, stejně jako fotovoltaici, kteří ne a ne stále pochopit, že slunko v noci nesvítí?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.5.2023 13:46 Reaguje na Pavel Hanzl
ano
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.5.2023 14:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Ti vědci asi nejsou hlupáci. Ale vědí, že to hlupákům mohou prezentovat. A ne pro jejich krásné oči, ale třeba proto, že i vědec musí platit hypotéku a vhodný grant mu pomůže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2023 18:09 Reaguje na Richard Vacek
A astronomové nemají hypošky a pracují zadarmo? Nebo kvůli grantům taky lžou, Webbův teleskop je jen chiméra, vozítko s vrtulníkem na Marsu je taky jen podvod, jak přistání na Měsící, kde se vlajka třepatala ve větru? Vinklerovský svět naopak je přímo racionální místo proti tomu čurbesu, co máte v koblize.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.5.2023 21:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Když se podíváte, jaké se vypisují granty, tak zjistíte, že valná část je právě o tom, že nastává klimatická katastrofa a že je potřeba s tím něco dělat. Ty granty vypisují ne vědci, ale právě dost často lidé, kteří tomu nerozumí (často úplní hlupáci) a jeichž jedinou kvalifikací je to, že se na svět dívají politicky.
Chudák vědec se jim pak snaží vyhovět aby dostal grant a proto musí uvést povinnou mantru jak to ovlivní klima a podobně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 07:57 Reaguje na Richard Vacek
Klimatická katastrofa nastává zcela jistě (už dnes se rozšiřují oblasti, kde se žít nedá vůbec) a jsou k tomu milióny důkazů (daleko víc, než ke kulatosti země). A protože je to velmi komplexní a složitý problém, vědci (ne politici), si založili IPCC, kde se shromažďují data a vědecké práce z celého světa. A tam vydávají souhrn nejnovějších poznatků a jakýsi komplexní závěr. Poslední je šestá zpráva, kde se ta katastrofa jasně dokázala a je tam i návrh opatření, které má lidstvo udělat, aby se tomu zabránilo.
Pořád se pohybujete v čistě vědecké oblasti.
A na tuhle zprávu reaguje výkonná složka všech států světa (politika) a vymýšlí konkrétní kroky, jak toho dosáhnout. V Evropě se to jmenuje Green deal, v Číně, Japonsku, USA i jinde zase jinak, ale princip je stále stejný a velmi jednoduchý. Srazit na minimum emise fosilního CO2.
Tohle prostě chápe celý svět a snaží se s tím něco udělat, samozřejmě se střídavými úspěchy.
Samozřejmě tu ale existuje jedna totalitní země, který žije pouze a jenom z prodeje fosilních paliv a není natolik vyspělá, aby to chápala a její bytostný zájem je hodit do toho vidle. A my jsme jak na sviňu v jejím zorném úhlu a jede do nás už dlouhodobě hybridní válku, tohle je taky její součástí. Takže ty vaše ropácké názory jsou prostě jen snaha Kremlu vylíčit Západ jako zkorumpovaný blbistán podle bodu A) jejich demagogie, který zní: "z vlastních špinavostí obviníš nepřítele".
Válka na Ukrajina to přece stoprocentně dokazuje.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.5.2023 16:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Prostě jste skočil politikům na špek. A nejste sám. Kdyby tady byla nějaká klimatická katastrofa a politici by tomu věřili, tak by zajisté změnili své chování. Víte, jakou má takový klimatický politik uhlíkovou stopu? Kolikrát víc konzumuje fosilního uhlíku než vy? Pro ně jste ovce určená ke škubání. A vy jim při tom škubání ještě budete tleskat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 17:48 Reaguje na Richard Vacek
To není možný!! Celou dobu píšu o vědcích, kteří asi 60 let bádají nad klimatickou změnou a dobrali se k jednoznačnému výsledku, jako kdysi dávno astronomové. Co sem pořád plantáte jaké politiky? Ti vám snad vnucují, že země je kulatá? Já vím, v ruské demagogii to jsou největší zločinci.
Chování politiků naprosto zapadá do chování ostaních lidí a oni ví, že jejich uhlíková stopa je absolutní nula, proti sedmi miliardám lidí, žijících na Zeměkouli. A proti tomu, co páchá Putin na Ukrajině.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.5.2023 19:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Politik lítá tryskáčem a tvrdí mi, že musím přesednout z auta na bicykl, nebo chodit pěšky v 15 minutovém městě (vše bude v dosahu 15 minut chůze).
Víte, co byli Rudí khmérové? Ti realizovali něco podobného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.5.2023 17:24 Reaguje na Richard Vacek
Zas jen totální pitomost. Politiků je pár set a lidí létá po světě půl milarda, tak si spočítejte zátěž klimatu politiky a ostatními lidmi, to fakt není možný.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.5.2023 12:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Kolik těch klimatologů znáte osobně??? Jedna z hlavních tváří český klimaktéristů, jistý čobolský imigrant Alexander Ač mne v diskusio přesvědčoval, že neplatí zákon zachování hmoty.....marně jsem se jej snažil přesvědčit, že pokud v ČR od roku 1982 klesá výrazně spotřeba uhlí, a o 20 procent klesla spotřeba ropy, že nutně musí klesnout i produkce fosilního CO2. On se se mnou hádal, že on ten důkaz o poklesu produkce fosilního CO2 nemá. Tolik tedy o erudici živočichů, zvaných klimatologové.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.5.2023 07:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Kde sú tie oblasti kde sa vôbec nedá žiť? Koľko ľudí sa muselo presťahovať naozaj kvôli klimatickej zmene a nie ako ekonomický migrant, ktorý sa snaží dostať do vyspelých západných štátov?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.5.2023 12:30 Reaguje na Vladimir Mertan
Jsou to ty, kde je ta koncentrace lidí nejvyšší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.5.2023 17:25 Reaguje na Vladimir Mertan
Třeba v Austrálii už někde Aborigiové stahují do míst, kde je klimatizace.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.5.2023 21:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Pretože predtým tam kde žili Aborigiové bolo chladno. Samozrejme že teraz idú domorodci do civilizácie tam kde klimatizácia.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 18:02 Reaguje na Vladimir Mertan
Nebolo tam žádné chladno, bylo tam vedro, ale oni na to byli zvyklí. Jenže to vedro překročilo úroveň, kterou ještě snášeli, je to tak složitý?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.5.2023 08:39
Další blábol mající za cíl masírovat vlády i veřejnost, aby dále pokračovala v běhu na gryndýl, spáse všeho světa.
Již definice "...horka by téměř jistě nenastaly bez změny klimatu" je výkon hodný cirkusového klauna.
Pouze podotknu, že svého času , antika , byla celá Hispánie hustě zalesněna a nyní je skoro celá odlesněna. Kde soudruzi z NDR udělali chybu ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.5.2023 11:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.5.2023 11:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Navíc my, co máme na " hrbu 7křížek ", tak pamatujeme pár 1.májů a pár dní okolo něj, že byly takový " hicy ", že se našli tací, kteří se koupali na přírodních koupalištích.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2023 12:47 Reaguje na smějící se bestie
Počasí a klima sice souvisí, ale dost vzdáleně. pro někoho je to zcea totožný pojem.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.5.2023 12:31 Reaguje na smějící se bestie
Já jsem v roce 1990 druhý týden v květnu na koupališti sloužil jako plavčík, a obstojně jsem se tehdy spálil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2023 12:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
V tom, že lesy vykáceli a v době, kdy to ještě šlo, je zpátky nezalesnili. Ale dnes to možné už není, fakt je to tak složitý?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.5.2023 15:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Všechno špatně , absolutně jste mimo mísu !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2023 18:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak jak to bylo?
Evropa ne severu od Alp byla taky celá zalesněná...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2023 18:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropa na sever od Alp...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2023 12:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ten termín není přesný, ta vedra by sice občas nastávala, ale daleko řidšeji a ne v tak devastujícím provedení. Takže mají samozřejmě pravdu, jde o ty tragické dopady.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.5.2023 15:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak , a teď nám to dokažte , rád se pobavím. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2023 18:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jste mistr světa v gůglování, tak si najděte křivku stoupání teplot ve Španělsku za posledních 100 let. Je závislá na křivce globální oteplování, která visí všude.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.5.2023 12:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak vypadalo počítačové sledování teploty ve španělsku před 100 lety? Popište to technicky, ať se nařehtáme.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

6.5.2023 11:42
https://www.euro.cz/clanky/vysusena-amerika-1459704/ Sucha začala hned v roce 1930 a pokračovala celou následující dekádu. Jestliže třeba v kansaském Liberalu spadlo v letech 1920 až 1949 v průměru 482 milimetrů srážek ročně, pak v letech 1930 až 1939 tohoto průměru dosáhly jen dva roky (1936 a 1938) a zbylé byly mnohem sušší. V rekordním roce 1934 pak napršelo pouhých 102 milimetrů. Také prachové bouře – které z některých polí sfoukly tři čtvrtiny půdy – zuřily v průběhu celého desetiletí, ovšem nejčastěji po roce 1934.

Ta vůbec nejhorší, které se říká Black Sunday (Černá neděle), zasáhla Velké pláně 14. dubna 1935. „Ze severovýchodu se valila veliká černá hradba a v okamžiku, kdy zasáhla Liberal, zahalila vše do inkoustové černi, neprostupnější než půlnoční tma, ve které bývají vidět aspoň hvězdy a obrysy věcí. Člověk neviděl vlastní ruku, ani když ji držel dva palce před obličejem,“ napsaly místní noviny Liberal News. Očitý svědek bouře – folkový zpěvák Woody Guthrie – o ní později složil píseň Dust Storm Disaster a vzpomínal, že nábožensky založení lidé viděli v onom nenadálém vpádu temnoty boží znamení a všem okolo nahlas říkali: „Dobrá, chlapci, dívky, přátelé a příbuzní, tohle je konec. Tohle je konec světa.“ Tehdy se také zrodil termín Dust Bowl, který při popisu bouře použil zpravodaj agentury AP.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.5.2023 07:43 Reaguje na Vladimir Mertan
tak nějak to funguje, nic se v přírodě neděje z roku na rok a je pozorovatelné mnohem dříve. Jen prapodivný vědci z toho dělají vědu, která za nic nestojí a ještě nedokážou pochopit princip přesýpacích hodin,, že když je někde vedro, musí zákonitě se někde ochladit a tak brečí i kdyby bylo všude chladno ale na místě o velikosti Islandu bylo vedro, budou pořád hrát na emoce. Měli by dostat do ruky lopatu a jít opravovat silnice, aspoň by byli k něčemu užitečný .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 08:10 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nerozumím řeči vašeho kmene. Takže se všechno chystá dlouho a je pozorovatelné a vědci, kteří to zkoumají jsou hlupáci a mají jít kydat hnůj? Fakt si neprotiřečíte?
A princip, že když je někde vedro, jinde se musí ochladit jste vymudroval jak? Fakt nemáte pocit, že zemské klima je jen lehóčko složitější, než skleněná baňka zvaná přesýpací hodiny?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.5.2023 11:49 Reaguje na Pavel Hanzl
nejste překvapením
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 08:04 Reaguje na Vladimir Mertan
Tohle byla zcela vyjímečná a náhodná událost, její příčina by se hledala velmi těžko. Jako zemětřesení, tornáda (ty se dnes už trochu znají) a ostatní divoké projevy počasí. V dnešní době je jich více, protože v atmosféře je víc energie a tím se právě vybíjí.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.5.2023 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Hovoríte výjimečná a náhodná udalosť je 10 rokov trvajúce mimoriadne sucho kombinované s teplotami, ktoré neboli v USA na mnohých miestach doteraz prekonané. Ako vieme, že udalosť pred 90 rokmi bola náhodná udalosť a dnes v Španielsku v podstate bezvýznamné sucho je dôkazom nárazu asteoridu a globálnej zmeny?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 17:53 Reaguje na Vladimir Mertan
Píšu o vyjímečné události, což byla ta děsivá bouře v roce 1935 v Americe. Bo neměla žádnou návaznost na počasí před ani po ní. Desetileté sucho ve Španělsku je důsledk změny, protože se ta teplota systamaticky zvyšuje a to sucho je logický následek.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.5.2023 06:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy máte fakt problém prečítať si jednoduchý text. Alebo to bude tá umelá inteligencia, ktorá opakuje stále to isté. Článok sa začína takto: "Ve 30. letech minulého století zdevastovalo americké Velké pláně desetiletí katastrofálního sucha. Prachové bouře vyhnaly z domovů statisíce lidí." Pokračuje ďalej: "Sucha začala hned v roce 1930 a pokračovala celou následující dekádu. Jestliže třeba v kansaském Liberalu spadlo v letech 1920 až 1949 v průměru 482 milimetrů srážek ročně, pak v letech 1930 až 1939 tohoto průměru dosáhly jen dva roky (1936 a 1938) a zbylé byly mnohem sušší. V rekordním roce 1934 pak napršelo pouhých 102 milimetrů. Také prachové bouře – které z některých polí sfoukly tři čtvrtiny půdy – zuřily v průběhu celého desetiletí, ovšem nejčastěji po roce 1934." Ako som už písal minule, debata s vami je úplne zbytočná. 10 ročné sucho v Španielsku ste si vymyslel a celé ste to poplietol.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.5.2023 17:31 Reaguje na Vladimir Mertan
Dobřer. Desetileté sucho v normálně dost suché krajině. A co bylo dál? Po roce 49 už byla situace normální, už se to vracelo do normálu?
Já se obávám, že pochopit pojem klimatická změna vám vůbec nehrozí. Kolik zmizelo ledu z hor celého světa za posledních 100 let, bez ohledu na bouře v Kansasu, vám fakt nic neříká.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.5.2023 18:07 Reaguje na Pavel Hanzl
10 leté sucho v normálne suché krajine. Zato Španielsko kde je teraz možno 2 ročné suché obdobie je výrazne daždivá krajina zvyčajne s prebytkom vlahy :-) Ǎno situácia sa po roku 1940 zase dostala do normálu aj kvôli opatreniam, ktoré ľudia uskutočnili. Je to na konci článku, stačí si prečítať :-) Teraz ešte k tej klimatickej zmene. Skúste úprimne odpovedať na otázku prečo je 10 ročné katastrofálne sucho pred 90 rokmi normálny prírodný jav samozrejme zosilnený rozoraním stepí a polopúští a súčasné sucho v Španielsku je príznak globálneho oteplenia. Ľadovce s týmto nič nemajú, nechápem prečo ich sem ťaháte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 18:07 Reaguje na Vladimir Mertan
Pretože tenkrát to bolo iba lokálna zmena počasí, ovšem dnes je to součást globální změny a bude se to stále opakovat, většinou s horšími následky.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

7.5.2023 11:25
Jako kluk jsem se na čarodějnice pravidelně koupal, letos při mírné zimě stále přitápím ještě v květnu... Asi jsem už zimoumřivý...
Včely letos taky nic moc...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2023 17:54 Reaguje na Jaroslav Vozáb
V Brně na Oltecu by vám řekli: gómni se do flétny, kolik máš járů.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

7.5.2023 19:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano klima a aktuální počasí spolu souvisí, ale přes oceánské proudy a atmosferické proudy. Na pevnině určitě toto ovlivňuje reliéf krajiny a vodní režim. Největší zásah člověka byl určitě nástup zemědělství (odlesnění, vytvoření kulturní stepi, meliorace atd.) Vliv oceánů a šelfových moří je stále nedoceněn. Kolik C je uloženo v dolomitech a vápencích. Ten se tam usadil z oceánů.... Nejsem geolog ale množství C, který je uložen v dolomitech a vápencích určitě převýší množství C v ropě a uhlí... Hlavní zdroj energie na Zemi je Slunce... a jeho kolísání... Pak tu máme posun magnetických pólů atd..


PS: járů mám 58 a ve včelách jsem se hrabal předevčírem a jsou proti loňsku tak 14 až 21 dní pozadu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dolomit_(hornina)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vápenec
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.5.2023 17:40 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Jistě, proces ukládání uhlíku trval stovky? miliónů let, nejen do vápenců, ale i do organických fosilníchuhlovodíků, ptoto taky nemáme teploty jak ve druhohorách. V době, kdy měly moře teplotu přes +60°C na zemi skoro nic nežilo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist