https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytik-ukrajinska-krize-muze-zhatit-sen-o-levnejsich-elektromobilech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytik: Ukrajinská krize může zhatit sen o levnějších elektromobilech

8.3.2022 02:20 | KYJEV (ČTK)
Nárůst ceny lithia, niklu a dalších surovin by mohl zpomalit či dokonce zvrátit dlouhodobý trend poklesu nákladů na baterie, které jsou nejdražší částí elektromobilů.
Nárůst ceny lithia, niklu a dalších surovin by mohl zpomalit či dokonce zvrátit dlouhodobý trend poklesu nákladů na baterie, které jsou nejdražší částí elektromobilů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Růst cen surovin, který ještě umocnila invaze ruských vojsk na Ukrajinu, by mohl zhatit sen šéfa společnosti Tesla Elona Muska i ředitelů dalších automobilek o cenově dostupnějších elektromobilech. Nárůst ceny lithia, niklu a dalších surovin by mohl zpomalit či dokonce zvrátit dlouhodobý trend poklesu nákladů na baterie, které jsou nejdražší částí elektromobilů. To by mohlo zabránit rozšíření této technologie, upozornil analytik Gregory Miller ze společnosti Benchmark Mineral Intelligence.
 

Letos by podle něj mohlo dojít k prvnímu meziročnímu nárůstu průměrné ceny lithium-iontových bateriových článků. Rostoucí ceny surovin mohou způsobit, že se prodlouží doba, za kterou se vyrovnají náklady na výrobu aut se spalovacím motorem a náklady na výrobu elektromobilů, upozornil analytik. Rusko produkuje přibližně sedm procent světové těžby niklu. Je také velkým dodavatelem hliníku a palladia.

Konflikt na Ukrajině přispěl tomu, že ceny niklu vystoupily na jedenáctileté maximum. A to kvůli obavám, že by mohly být narušeny dodávky Ruska, které je předním producentem tohoto kovu. Ceny lithia rovněž vzrostly, od začátku roku se více než zdvojnásobily, protože nabídka nestačí pokrýt rostoucí poptávku.

V lednu se ve Spojených státech prodával průměrný elektromobil téměř za 63 000 dolarů (bezmála 1,5 milionu Kč), což je asi o 35 procent více než celkový průměr všech vozidel, který přesahuje 46 000 dolarů. Třebaže se nyní spotřebitelé méně obávají možnosti, že zůstanou na krajnici bez energie, hlavním důvodem, proč si elektromobil nechtějí pořídit, zůstává podle průzkumu společnosti Cox cena elektromobilů.

"Cokoli, co zvýší náklady, bude bránit přijetí elektromobilů," uvedla analytička společnosti Cox Michelle Krebsová.

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) loni tvořily elektromobily asi devět procent z celosvětového prodeje aut. Poradenská společnost AlixPartners očekává, že do roku 2030 dosáhne tento podíl asi 24 procent.

Více než polovina spotřebitelů není ochotna zaplatit 500 dolarů (11 700 Kč) navíc při pořízení elektromobilu, a to i přes nižší provozní náklady, vyplývá ze studie společnosti OC&C Global Speedometer z roku 2021 o spotřebitelích ze Spojených států, Číny a dalších zemí. Výrobci elektromobilů se zatím soustředí na bohatší klienty. Jestliže chtějí přilákat běžné spotřebitele, mohl by to pro ně být problém, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.3.2022 06:40
to je snad dobrá zpráva...zachránili tím kus Země
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.3.2022 07:08
Což je jenom dobře !
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.3.2022 14:42
"... celkový průměr všech vozidel, který přesahuje 46 000 dolarů."

Cywe, co to tam počítaj? Bo když se namátkou kouknu sem ... https://cars.usnews.com/cars-trucks/compare?trims=14780-422196_14793-425350_14578-412973 ... a nebo sem ... https://cars.usnews.com/cars-trucks/compare?trims=14598-416669_14557-413014_14516-414114

... což nejsou žádné low-cost shity, tak mi ten uváděný průměr přijde fakt podivně vysoký.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist