https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/andrej-babis-posila-radu-vlady-pro-udrzitelny-rozvoj-pod-ministerstvo-zivotniho-prostredi-duvody-jsou-nepravdive
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Andrej Babiš posílá Radu vlády pro udržitelný rozvoj zpět pod MŽP. Jeho důvody jsou nepravdivé

8.3.2018 13:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Agendu udržitelného rozvoje přeneseme z Úřadu vlády na ministerstvo životního prostředí k 1. 4., a to z jednoduchého důvodu,“ říká Andrej Babiš, „agendu vždycky řídil ministr životního prostředí Richard Brabec,“ a dodal, že když rada spadala pod premiéra, tak se jí nevěnoval. Není tomu tak.
„Agendu udržitelného rozvoje přeneseme z Úřadu vlády na ministerstvo životního prostředí k 1. 4., a to z jednoduchého důvodu,“ říká Andrej Babiš, „agendu vždycky řídil ministr životního prostředí Richard Brabec,“ a dodal, že když rada spadala pod premiéra, tak se jí nevěnoval. Není tomu tak.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Vláda.cz
K prvnímu dubnu by se Rada vlády pro udržitelný rozvoj měla opět přesunout pod ministerstvo životního prostředí. Prohlásil to premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) při poslaneckých interpelacích. Jako důvody přesunu uvedl, že agendu vždy vedl ministr životního prostředí a že premiér (myšlen Bohuslav Sobotka z ČSSD) se radě nevěnoval. Ani jedno není podle dostupných informací pravda.
 

O záměru vrátit radu zpět na ministerstvo životního prostředí mluvil premiér v demisi Andrej Babiš v poslanecké sněmovně prvního března v reakci na ústní interpelaci poslankyně za ČSSD Aleny Gajdůškové.

Alena Gajdůšková se Andreje Babiše mimo jiné ptala, jak se jeho vláda v demisi hodlá k agendě udržitelného rozvoje a dokumentu ČR 2030 postavit.

Gajdůšková přitom zmínila okamžik, kdy Bohuslav Sobotka přenesl radu z ministerstva zpět na vládu, nad rezorty. „(To jí) dodalo náležité vážnosti a hlavně jí umožnilo se rovnoměrně zaměřit na všechny tři pilíře udržitelného rozvoje,“ zmiňuje Gajdůšková a dodává, že udržitelný rozvoj není téma jen životního prostředí.

Na otázku Aleny Gajdůškové, jak chce Andrej Babiš zajistit implementaci plánu dokumentu ČR 2030, odpověděl Andrej Babiš tak, že přesune radu na ministerstvo.

„Agendu udržitelného rozvoje přeneseme z Úřadu vlády na ministerstvo životního prostředí k 1. 4., a to z jednoduchého důvodu,“ říká Andrej Babiš, „agendu vždycky řídil ministr životního prostředí Richard Brabec,“ a dodal, že když rada spadala pod premiéra Sobotku, tak se jí nevěnoval.

Podle Andreje Babiše se tak nic nemění a agendu jen převezme ministr životního prostředí Richard Brabec, který ji řídil i v minulosti.

Andrej Babiš ale podle informací Ekolistu nemluví pravdu. Podle zápisů z jednání rady je patrné, že Bohuslav Sobotka se coby předseda rady zúčastnil všech zasedání rady, zatímco ministr Brabec se zúčastnil jen tří z osmi zasedání.

Z vyjádření člena rady navíc vyplývá, že zatímco ministr životního prostředí se radě věnoval spíš okrajově, Sobotka měl o dění v radě přehled a o témata se osobně zajímal. „Sobotka věci aktivně konzultoval s odborem udržitelného rozvoje Úřadu vlády, měl na věci názor a zapojoval se do debaty,“ říká Jiří Dlouhý, člen Řídícího výboru rady.

A dodává, že hlavním hybatelem dění v radě byl Sobotkův šéfporadce Vladimír Špidla (ČSSD), který je i duchovním otcem dokumentu ČR 2030. Jde o koncepční materiál, který má Českou republiku nasměrovat více k udržitelnému rozvoji a svým způsobem je to průlomový dokument.

K dokumentu se Andrej Babiš během interpelace však vyjádřil skepticky. „Víte, to je takový teoretický dokument, ale my se k tomu samozřejmě hlásíme. Ale zkuste si přečíst tu vizi, co jsem já napsal, do 2035 (O čem sním, když náhodou spím, pozn. red.), ta je trošku lepší,“ prohlásil premiér v demisi.

Osud Rady vlády pro udržitelný rozvoj

Rada vlády pro udržitelný rozvoj vznikla v roce 2003 jako stálý poradní, iniciační a koordinační orgán vlády. Mirek Topolánek (ODS) ji v roce 2006 chtěl úplně zrušit, díky jeho ministru životního prostředí Petru Kalašovi se ji podařilo uklidil pod ministerstvo životního prostředí, kde v tichosti směřovala k zániku. Bohuslav Sobotka (ČSSD) ji v roce 2014 vrátil zpět na vládu přímo pod sebe. Andrej Babiš (ANO) ji nyní znovu uklízí na ministerstvo životního prostředí.

Během druhého působení na vládě, tedy od roku 2014, se radě podařilo připravit a prosadit koncepční materiál ČR 2030, který se věnuje udržitelnému rozvoji. Jednou z jeho zajímavostí byla snaha pohlédnout na téma udržitelného rozvoje státu nadrezortně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist