https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-strom-roku-zna-12-finalistu-jsou-ze-sedmi-kraju?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Strom roku zná 12 finalistů, jsou ze sedmi krajů

19.5.2021 14:40 (ČTK)
Všechny finálové stromy nyní čeká tradiční focení v rámci takzvané Stromojízdy.
Všechny finálové stromy nyní čeká tradiční focení v rámci takzvané Stromojízdy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Nadace Partnerství
Do finále 20. ročníku ankety Strom roku postoupilo 12 kandidátů ze sedmi krajů. Porota letos vybírala ze 77 návrhů, sdělil za pořadatelskou Nadaci Partnerství David Kopecký. Předchozí tuzemský titul Strom roku 2020 získala jabloň u hostince U Lidmanů v Machově na Náchodsku.
reklama

 

Do finále se letos dostala například lípa Kapucínka z jihočeské Zlaté Koruny, smrk ztepilý z brněnské Ramešovy ulice, platan javorolistý z pražského Smíchova nebo šmigule ze Sivic na jihu Moravy.

Všechny finálové stromy nyní čeká tradiční focení v rámci takzvané Stromojízdy. Letošní novinkou je rozšíření Stromojízdy o setkání s navrhovateli stromů, kterým byl udělen čestný titul Strom hrdina. "Cílem ankety Strom roku je nejen upozornit na staré a významné stromy, ale také na ty, které ohrožuje lidská činnost či zdravotní stav. Tyto stromy potřebují nejen péči, ale i pozornost. V rámci letošního ročníku jsme se tedy rozhodli zařadit tyto stromy do Stromojízdy a zajistit jim publicitu, kterou si zaslouží," uvedla koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Hlasovat o vítězném stromu se bude on-line, začíná se 21. června na www.stromroku.cz. Vítězný Strom roku nadace vyhlásí 22. září v Brně. Získá odborné arboristické ošetření. Stejně jako předchozí vítězové také bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety o Evropský strom roku.

Titul Strom roku 2020 získala jabloň u hostince U Lidmanů v Machově na Náchodsku. Ovocný strom dostal toto ocenění poprvé. Jabloň, kožená reneta zimní, už přes sedm dekád poskytuje stín návštěvníkům hostince. Strom je místním symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje. Podle pamětníků byly ve 20. letech minulého století na místě vysazeny čtyři jabloně. Když poslední z nich začala chřadnout, zachráněná větev dala život té současné.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

20.5.2021 20:27
Stromem roku by se měl stát in memoriam dub u Krnova
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist