https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/apa-v-nazoru-na-jadernou-energii-jsou-obyvatele-eu-rozdeleni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V názoru na jadernou energii jsou obyvatelé EU rozděleni

4.1.2022 11:31 | VÍDEŇ (ČTK)
Průzkum odhalil obrovské rozdíly mezi jednotlivými členskými zeměmi EU. Skepse je výrazná zvláště v Německu a Rakousku. Ve Francii,  Španělsku, Portugalsku, Dánsku a Belgii je podíl respondentů s pozitivním a negativním očekáváním skoro vyrovnaný. V ostatních zemích převažují pozitivní očekávání, a to hlavně v České republice, kde má pozitivní postoj 79 procent dotazovaných.
Průzkum odhalil obrovské rozdíly mezi jednotlivými členskými zeměmi EU. Skepse je výrazná zvláště v Německu a Rakousku. Ve Francii, Španělsku, Portugalsku, Dánsku a Belgii je podíl respondentů s pozitivním a negativním očekáváním skoro vyrovnaný. V ostatních zemích převažují pozitivní očekávání, a to hlavně v České republice, kde má pozitivní postoj 79 procent dotazovaných.
Foto | Heinz-Josef Lücking / Wikimedia Commons
Obyvatelé zemí Evropské unie nemají jednoznačný názor na jadernou energii. Průzkum Eurobarometru z podzimu ukázal, že u dotazu týkajícího se očekávání od jaderného výzkumu, byl poměr lidí s pozitivním a negativním názorem vyrovnaný a činil 46 procent. Vliv na to však mělo hlavně jasné odmítnutí v Německu a velká skepse ve Francii. Ve většině menších zemí EU, v čele s Českou republikou, mají obyvatelé na jaderný výzkum převážně pozitivní názor. Upozornila na to rakouská agentura APA.
reklama

 

Rakousko má dlouhodobě odmítavý postoj k jaderné energii. Evropská komise (EK) však nově změnila plány a chce zařadit jádro a zemní plyn za určitých podmínek na seznam takzvaných zelených investic. Členské státy sedmadvacítky se mají k návrhu vyjádřit do 12. ledna. Spadl by pod stůl, kdyby se proti němu vyslovilo nejméně 20 zemí s nejméně 65 procenty obyvatel EU nebo alespoň 353 europoslanců. To se však podle agentur zdá zatím nepravděpodobné.

Otázka týkající se hodnocení jaderné energie byla součástí průzkumu o postoji Evropanů k vědě a technice. V průzkumu na otázky odpovědělo 26 827 respondentů. Průzkum se ptal také na tři možnosti produkce energie. Největší podporu ve všech zemích EU v něm měly alternativní zdroje, 92 procent respondentů uvedlo, že v příštích 20 letech očekává pozitivní vliv solární energie a 87 procent očekává pozitivní efekt větrné energie.

V případě jaderné energie však průzkum neukázal jasný názorový obraz. Že jaderný výzkum bude mít celkově pozitivní efekt na jejich život se domnívá 46 procent dotázaných, stejný poměr však čeká i negativní účinky. Další tři procenta neočekávají žádný vliv a pět procent se nevyjádřilo.

Průzkum však odhalil obrovské rozdíly mezi jednotlivými členskými zeměmi EU. Skepse je výrazná zvláště v Německu a Rakousku. Pozitivní vliv jaderné energie v Německu očekává jen 25 procent dotazovaných, v Rakousku je to 30 procent. Negativní dopady čeká 69 procent Němců a 66 procent Rakušanů. Odmítavý postoj převažuje také v Lucembursku a Řecku.

Francie se téměř shoduje s evropským průměrem, podíly respondentů s pozitivním a negativním očekáváním se vyrovnávají na 45 procent. Téměř shodné jsou postoje dotazovaných také ve Španělsku, Portugalsku, Dánsku a Belgii.

V ostatních zemích EU však převažují pozitivní očekávání od jaderné energie, a to hlavně v České republice, kde má pozitivní postoj 79 procent dotazovaných. V Bulharsku je to 69 procent a na Slovensku a ve Švédsku se dvě třetiny dotázaných domnívají, že jaderná energie bude mít pozitivní vliv. Ve Finsku a Polsku očekává pozitivní dopady jaderné energie 60 procent respondentů. Polsko plánuje zahájit provoz své první jaderné elektrárny v roce 2033.

Prosincový průzkum agentury IBRS ukázal, že podpora jaderné energetiky v Česku vzrostla za půl roku o šest procent. Růst podpory podle IBRS souvisí se zájmem o dostatek energie, soběstačnosti a ekologické výroby. Jádro podle průzkumu vystřídalo v čele nejpreferovanějších elektráren obnovitelné zdroje. I jejich obliba ale zůstává vysoká.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

4.1.2022 14:10
No, záleží na tom, jak kde jsou občané zmasírováni médii, politiky zelenými.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2022 14:57 Reaguje na smějící se bestie
Právě. V hybridní válce je jádro vedeno jako pozitivní, protože se počítalo, že to bude stavět Rosatom.
Pokud to ale dáme Amíkům a podpoří to ještě EU - zrazu plesk!!
Jádro bude největší Zlobr, prostě jak dycky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.1.2022 17:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Rakušanům stavěli JE Sověti/Rusové ? !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2022 17:51 Reaguje na smějící se bestie
Silně pochybuju. Ale ta celá záležitoct je stará skoro 50 let, takže dotaz zcela mimo.
Odpovědět
sv

8.1.2022 17:25 Reaguje na smějící se bestie
Evidentně ti nedochází, že russovětům šlo o vyvolání odporu evropského obyvatelstva k jadernému angažmá USA v Evropě (Pershing II) a následně (a stále dosud) ke zvýšení exportu vlastního plynu do Evropy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.1.2022 15:00
Německo a Rakousko ve svorné jednotě, proti zbytku Evropy ... sakra, nebylo to tady už jednou ... dvakrát ... ;-)?
Odpovědět
DA

DAG

4.1.2022 15:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Že by si Němci mysleli, že je rok 1942 a ne 2022 :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.1.2022 17:09 Reaguje na Svatá Prostoto
On ten revanš v těch hlavičkách je pořád. Evropané jim přece
ublížili a nikoliv oni Evropě. Bez nich tu nemuseli být okupanti
z východu a ani ti z Ameriky. Evropa se mohla rozvíjet po svém
a nebýt někým řízena a kontrolována.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.1.2022 17:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Jo, upravování historie pokračuje - salámovou metodou a mnohá média se na tom podílí !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2022 17:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Kolový. Němčour má úplně jinou hlavu, než si myslíte.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.1.2022 17:43
Rakušanům stavěli JE Sověti/Rusové ?
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist