https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/archeologove-v-louisiane-zachranuji-12.000-let-stare-artefakty-pred-katastrofami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Archeologové v Louisianě zachraňují 12 000 let staré artefakty před katastrofami

22.7.2023 01:33 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dlouho pohřbené kamenné nástroje, hroty oštěpů a další důkazy o lidech žijících v lesích v západní části centrální Louisiany již před 12 000 lety se staly vlivem hurikánů, záplav a rabování více zranitelnými. Archeologové proto letos v létě opatrně odkopávají půdu v lokalitě Vernon Parish v národním lese Kisatchie. Prosívají hlínu, aby odkryli a uchovali svědectví o pravěkém osídlení této oblasti, napsala agentura AP.
 

"Zdá se, že lokalita byla nepřetržitě obývána po celou dobu pravěku, což dokládá široká škála kamenných nástrojů a keramiky datovaných do jednotlivých kulturních epoch původních Američanů až po kontakt s Evropou," uvedla americká lesní služba.

Lokalitu nalezli průzkumníci v roce 2003. Poté, co hurikány Laura a Delta vyvrátily stromy, narušily a odhalily některé artefakty, použila správa lesa Kisatchie peníze na pomoc po přírodních katastrofách a zahájila záchranné vykopávky, aby se o místě dozvěděla více a mohla ho zachovat.

"Mezi pleněním a poškozením hurikánem nám skutečně hrozilo, že o tuto lokalitu časem přijdeme," řekl archeolog lesní správy Matthew Helmer během červnové prohlídky pro média.

Helmer se procházel mezi oblastmi, které již byly vykopány, a upozorňoval na změny v barvě a struktuře půdy. Ty mohou stejně jako artefakty poskytnout vodítka pro vědce, kteří se snaží zjistit fakta o lidech, kteří tuto oblast obývali v různých obdobích v průběhu tisíciletí.

"Ve skutečnosti píšeme historii těchto národů, které žily před rokem 1492, a to až o více než 10 000 let zpět," řekl Helmer.

Pro Marka Reese, profesora archeologie na univerzitě v Louisianě v Lafayette, je to vítaná příležitost. Přesto Rees lituje, že práci brání lidé, kteří prováděli nepovolené vykopávky a odnášeli si materiál z naleziště. "Je to, jako kdybyste přišli do archivu a našli knihu, která je tak vzácná, že je jediná svého druhu a vznikla ještě před samotným psaním, je to jako vytrhnout z té knihy stránku a odejít s ní," řekl Rees.

Zachráněné artefakty budou roztříděny, katalogizovány a prozkoumány. Vědci v archeologické laboratoři se snaží zjistit, jaké kultury se v minulosti na tomto místě vyskytovaly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist