https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/argentina-se-mozna-stane-svetovou-skladkou-obhajci-recyklace-se-bouri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Argentina se možná stane světovou skládkou, obhájci recyklace se bouří

7.11.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tam kde jiní spatřují problém, v odpadovém hospodářství, vidí Argentina velkou ekonomickou příležitost. / Ilustrační foto
Tam kde jiní spatřují problém, v odpadovém hospodářství, vidí Argentina velkou ekonomickou příležitost. / Ilustrační foto
Tam kde jiní spatřují problém, v odpadovém hospodářství, vidí Argentina velkou ekonomickou příležitost. Aktuálním přijetím výnosu č. 571, který již podepsal prezident Mauricio Marci, tahle země mění své dosud závazné definice odpadu a surovin a teoreticky se tím otevírá jejich dovozu z celého světa. Podobně, jako ještě donedávna činila Čína. Píše o tom TreeHugger.
 

Pro lepší pochopení momentální situace je třeba se vrátit do roku 1989, kdy tehdy třiapadesát států podepsalo tzv. Basilejskou úmluvu. Dohodu omezující pohyb nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování. Ještě loni se počet signatářů blíží číslovce 187, ale politický tah argentinského prezidenta to možná brzo změní. Mauricio Marci totiž svým výnosem č. 571 na národní úrovni mění Basilejskou úmluvou dané znění definice odpadů, které mohou být recyklovány a které spalovány a co je vlastně surovinou. Je to maličkost, ale podstatná. Zpracování druhotných surovin a jejich recyklace je totiž byznysem se zatím menší ekonomickou návratností, na rozdíl od spalování. Zvlášť, když jste jako teď Argentina ochotni likvidovat odpad ze zbytku světa.

Nechcete odpad? Odvezte ho k nám!

Marci se nejspíš nechal inspirovat příkladem Číny, která po dlouhá léta sloužila jako skládka údajně recyklovatelného odpadu a nechala si za to dobře platit. Když se Čína dovozu odpadů zřekla, hledaly vyspělé západní země další odbytiště pro svůj ne vždy kvalitně přetříděný odpad. Po nějaký čas se tak náhradní skládkou stalo Thajsko, Malajsie nebo Vietnam a odtud pak odpad mířil do Ghany, Etiopie, Senegalu (nebo Laosu a Kambodže). To by se teď ale mohlo změnit tím, že Argentina změnila onu definici odpadu, suroviny a možností jejich zpracování. Jako surovinu si teď teoreticky může nechat dovážet odpadky z celého světa a „recyklovat“ je třeba spalováním.

Zjevným problémem je, že Argentina v současnosti nedisponuje potřebnou kapacitou, a to ani recyklačních zařízení, ani spaloven. Takže případný aktuální import odpadů by nejspíš končil, v lepším případě, na zdejších skládkách. Nikdo ale neříká, že potřebné kapacity časem nevytvoří: stát se skládkou světa může totiž být velmi ekonomicky výnosné. Otázkou samozřejmě zůstává, jak to s ohledem na životní prostředí v Argentině pojmou. A obavy jsou na místě. Nicméně na zmíněné rozhodnutí argentinského prezidenta se dá pohlížet z nejrůznějších úhlů a je dobré přitom sledovat, jakou motivaci mají jeho kritikové. Například členové Basilejské akční sítě (BAN, Basel Action Network) na něm nenechávají nit suchou a žádají, aby byl výnos č. 571 okamžitě zamítnut jako protiprávní.

To by se vám tak líbilo, nerecyklovat

Aby ne. Argentinský prezident totiž svou iniciativou přímo podkopává snahu o omezení vývozu odpadů do zemí třetího světa, za kterou BAN bojuje. Pravdou je, že onu světovou skládku nehodlá dělat z žádné jiné země, ale dobrovolně ze své vlastní. A nehodlá na tom nejspíš zchudnout. Navíc by se hodilo zmínit, že ona tolik kritická BAN také reprezentuje zájmy více než 150 000 společností po celém světě, které se dnes živí recyklací. Pokud by se „otevřela druhá Čína“, respektive se Argentina zpřístupnila odpadům ze světa, přišli by majitelé těchto recyklačních firem o svůj často státem dotovaný byznys. Vozit nekvalitní odpady do Argentiny, ať se tam s nimi bude dít cokoliv, by opět vyšlo levněji, než je doma recyklovat.

Nikdo, ani argentinský prezident Marci, zatím záměr na import odpadů ze zbytku světa do Argentiny oficiálně nepotvrdil. Mezinárodní environmentální organizace ale přesto vyhlásily poplach. Na podobný nápad s re-definicí odpadu/surovin a metod zpracování by mohly přijít i jiné země, které by se dobrovolně chtěly stát světovou skládkou, vydělávat na tom a ruinovat současná schémata recyklace odpadů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.11.2019 00:55
Přijde mi to jako logický vývoj, jako se vším co se týká ochrany životního prostředí. Dokud je to jen takové blbnutí v malém, tak to může fungovat +- jak si ekonaivkové vysnili, ale jakmile to přeroste určitý objem, chopí se toho korporace a celé státy a začne si o žít vlastním životem, který nemá nic společného s původním záměrem.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

7.11.2019 08:00 Reaguje na
Tak tu nešvejkuj a vymysli něco lepšího.. nadávat na ostatní a nic přitom pro svět neudělat je o ničem... lidových žvanilů má tato země víc než dost...
Odpovědět
ig

7.11.2019 09:20 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Asi jste mě pochopil špatně. Já neříkám, že to tak nemá být a už vůbec netvrdím, že bych věděl něco lepšího. Naopak jen konstatuji, že tento vývoj je nevyhnutelný a že je zbytečné se trápit nad tím, že Basilejská úmluva přestává být respektována.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.11.2019 17:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Zjevne je dnes nejlepsi smesny komunalni odpad vyuzit energeticky, viz Brno, a tridit a recyklovat jen to, co je vyhodne a jsou k tomu kapacity.

Recyklaci by jiste vyznamne napomohlo radne celosvetove zpoplatneni tezby surovin vcetne fosilnich paliv a zruseni vsech dotacnich programu, aby si s tim takto nepokriveny a ferovy trh sam poradil.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.11.2019 08:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Prostě nic lepšího se objektivně vymyslet nedá. Kdyby ano, už by to tu bylo.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

7.11.2019 10:12
Tak ono je potřeba směřovat k tomu, aby odpadu bylo co nejméně a aby, když už vzniká, byl likvidován co nejblíže místu vzniku. Vyspělé země by měly zakazovat nejen dovoz odpadu, ale také jeho vývoz.
Odpovědět
ig

7.11.2019 10:20 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Odpad je obchodovatelná komodita jako každá jiná. Když se může kupovat a prodávat a přepravovat uhlí nebo obilí, tak za mě klidně i odpad.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.11.2019 08:37 Reaguje na Jaroslav Štemberk
To je prostě představa sociálfašistických sociálních inženýrů, že budou vymýšlet bezcenné ptákoviny (viz ta Basilejská úmluva) a lidé jim to budou žrát.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist