https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/armada-chce-vice-cvicit-strelbu-v-byvalem-vojenskem-prostoru-brdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Armáda chce více cvičit střelbu v bývalém vojenském prostoru Brdy

17.2.2024 01:59 | PŘÍBRAM (ČTK)
Vedení CHKO obnovení střeleb dlouhodobě podporuje. V případě, že by člověk do brdské přírody nezasáhl, oblast by zarostla expanzivními druhy rostlin.
Vedení CHKO obnovení střeleb dlouhodobě podporuje. V případě, že by člověk do brdské přírody nezasáhl, oblast by zarostla expanzivními druhy rostlin.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Armáda chce více cvičit střelbu v bývalém vojenském prostoru Brdy, který je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí (CHKO). Do budoucna by měla využívat i další palebné pozice Přední Záběhlá a Padrť mimo prostor posádkového cvičiště Jince a jeho ochranného pásma. Přispívá to k zachování unikátních vřesovišť, zároveň vojáci potřebují víc prostoru pro výcvik, vyplynulo z informací generálního štábu a okolních obcí.
 

"S ohledem na změnu bezpečnostní situace ve světě a Evropě si Armáda ČR uvědomuje nutnost disponovat dostatečnou učebně výcvikovou základnou, umožňující provádět nejen běžný výcvik, ale i odborná stmelení aktivní zálohy," sdělila ČTK Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu. Výcvik se bude týkat dosavadních děl Dana s ráží 152 milimetrů a do budoucna i nových samohybných houfnic Caesar, která mají ráži 155 milimetrů a používají je spojenci v NATO.

Podle starosty Příbrami Jana Konvalinky (za ANO) začnou vojáci od 1. ledna 2025 střílet častěji a z více palebných pozic. Cyprisová upřesnila, že bojové střelby z minometů a houfnic Dana na dopadovou plochu Brda se povedou primárně z dříve používaných palebných postavení uvnitř posádkového cvičiště a jeho ochranného pásma. Střelba z děl Dana a Caesar na tutéž plochu z palebných postavení Přední Záběhlá a Padrť bude povolena až po zřízení nového ochranného pásma. "Nadále platí omezení vstupu do výcvikových prostor," dodala Cyprisová.

Městys Jince, který přímo sousedí s posádkovým cvičištěm, se podle místostarosty Aleše Hlaváčka (nez.) k obnovení ostrých střeleb z houfnic s ráží 152 milimetrů a později případně z nových děl staví kladně. Připomněl, že už dříve vojáci začali s ostrými střelbami z minometů, cvičnými střelbami z děl a s dalším výcvikem. Kromě občasného hluku, na nějž jsou místní podle Hlaváčka zvyklí, není život v městysi nijak omezen. Samosprávy byly ujištěny o plánované nízké četnosti ostrých střeleb z děl. "Jestli existuje možnost, že alespoň na některé střelby se vojska nebudou muset přesouvat, což je pro městys více zatěžující než samotné střelby v posádkovém cvičišti Jince, tak není důvod, aby zde výcvik včetně ostrých střeleb z děl neprobíhal," dodal místostarosta.

Vedení CHKO obnovení střeleb dlouhodobě podporuje. V případě, že by člověk do brdské přírody nezasáhl, oblast by zarostla expanzivními druhy rostlin. K zachování unikátních vřesovišť napomáhají také řízené požáry. CHKO Brdy ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist