https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/az-polovinu-popelnic-plni-bioodpad-zjistili-v-breclavi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Až polovinu popelnic plní bioodpad, zjistili v Břeclavi

8.10.2020 00:16 | BŘECLAV (ČTK)
Zkušenosti z jiných měst podle něj ukázaly, že právě bioodpad tvoří velkou část komunálního odpadu, i když by mohl být tříděný zvlášť.
Zkušenosti z jiných měst podle něj ukázaly, že právě bioodpad tvoří velkou část komunálního odpadu, i když by mohl být tříděný zvlášť.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velkou část komunálního odpadu v Břeclavi tvoří bioodpad, který by místo na skládce mohl skončit v kompostárně, pokud by jej lidé vytřídili. Odhalil to rozbor obsahu namátkově vybraných popelnic, který si objednalo vedení Břeclavi. Ze zhruba 266 kilogramů odpadu tvořil bioodpad 122 kilogramů. Vedení města se proto chce v budoucnu zaměřit právě na jeho třídění, řekl ČTK místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní).
 

"K tomuto kroku nás přiměla měnící se legislativa, která v budoucnu zvýší poplatek za skládkování odpadu, což bude mít dopad jak na rozpočet města, tak na rozpočty jeho obyvatel, protože by pak bylo nutné zvýšit poplatek za odpad. Naším cílem je zjistit, jak co nejvíce snížit množství směsného odpadu určeného na skládkování," uvedl Matuška.

Zkušenosti z jiných měst podle něj ukázaly, že právě bioodpad tvoří velkou část komunálního odpadu, i když by mohl být tříděný zvlášť. "Zatímco cena za skládkování tuny odpadu je asi 900 korun, cena za uložení tuny bioodpadu v kompostárně se pohybuje od 350 do 500 korun, tedy asi na polovině," vysvětlil místostarosta.

Vedení města proto připravuje pro zastupitele pracovní setkání, na kterém se budou zabývat posílením třídění odpadu v Břeclavi - například posílením třídění kovů a zvýšením počtu kontejnerů na bioodpad na sídlištích. "Od roku 2022 bychom v zástavbě rodinných domů chtěli začít svážet bioodpad - lidé by měli jednu popelnici na bioodpad a druhou na směsný odpad, vyvážely by se ve dvoutýdenním rytmu," přiblížil představu vedení města Jakub Matuška.

V současné době město plánuje do ulic vyslat odpadové inspektory, kteří budou pomocí QR kódů kontrolovat naplněnost popelnic. Město tak chce získat představu, zda by zavedení svozu odpadu pouze jednou za dva týdny bylo reálné.

V Břeclavi od začátku letošního roku funguje evidenční systém, který sleduje, kolik která domácnost vytřídí či vyprodukuje odpadu, a za to přiděluje takzvané EKO body. Jejich hodnotu stanoví v prosinci zastupitelstvo a lidé si jejich hodnotu odečtou od ceny za svoz odpadu v příštím roce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

8.10.2020 05:27
14 denní perioda svozu jak bioodpadu, tak směsného odpadu ve městech je nesmysl jak zhlediska hygienického, tak i praktického. Úspora nákladů nebude skoro vůbec naplněna.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.10.2020 11:57 Reaguje na Vladimír Hošek
Fakt je, že zejména v létě to okolo těch popelnic může být velmi ... výživné.

První vlaštovku bych doporučil instalovat u pana Matušky.
Odpovědět
KP

Karel Potoček

8.10.2020 06:00
Ovšem. Když vševědocí EU zakázala svoz zbytků a jejich zkrmování dobytku, tak se nedivme! Léta to fungovalo. HOLT, doba nová - pokroková,že!?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.10.2020 09:48
Veškerý odpad je třeba minimalizovat a když už nejde minimalizovat, tak je potřeba ho zodpovědně a smysluplně využít.... tím myslím třeba výrobu bioCNG... zodpovědným využitím ale není hovadství jako je ZEVO....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.10.2020 12:58
Bioodpad na sídlištích je skutečně extra problém. 14ti denní svoz, zejména v létě není správné řešení. Téměř 50% obsahu v popelnicích/kontejnerech ,to je fakt hodně. Chtělo by to chytrou hlavu a dobrý nápad.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.10.2020 14:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak zatím to s tou četností chtějí dělat u rodinných domků. Ale i tak je prostě svoz 1x za 14 dní min v létě dost humáč. Jinak to není o hlavě a nápadu, ono je to technicky velmi prosté a to navrhované využití je ok. Je to čistě ekonomický problém, tedy akceptovatelná četnost svozu a její náklady. Plus případné výnosy ze zpracování toho bioodpadu.

Odpovědět
JD

Jiří Daneš

8.10.2020 15:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Chtělo by to především vzpomenout si, jak to že dříve tolik bioodpadu nebylo, ani na sídlištích. Možná, by to chtělo snížit mzdy a platy, pak by se šetřilo i na potravinách (a teď si to schytám, jak od spotřebitelů, tak od obchodníků a hlavně od ekonomů, protože - co bude s růstem HDP a ekonomiky státu?). Ostatní možnosti jsou stejně kontroverzní, zvýšení chovu hospodářského zvířectva v ČR, se naruší zemědělská politika EU v neprospěch přinejmenším Francie a Německa, nemluvě o metanu z trávení zvířat (a CO2 z jejich dýchání. I dítě údajně, podle francouzských vysokoškoláků co odmítají se množit, vyprodukuje za rok 58 tun(?) CO2). Takže zdá se, že nejúčinnější a nejlevnější bude šetřit na nakupování potravin. A také ekologicky nejlepší.
Četnost svozů případných biopopelnic, není potom třeba ani diskutovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist