https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/banka-ubs-eurozona-uz-je-v-mirne-recesi-kvuli-prudkemu-zdrazovani-energii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Banka UBS: Eurozóna už je v mírné recesi kvůli prudkému zdražování energií

26.8.2022 00:20 | CURYCH (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekonomika eurozóny se už dostal do "mírné recese", kterou vyvolal prudký růst cen energií a jež přetrvá nejméně do konce roku. Ve své zprávě pro klienty to uvádí ekonomové švýcarské banky UBS. Zároveň odhadli, že ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí klesne o 0,1 procenta a ve čtvrtém kvartálu o 0,2 procenta.
reklama

 

S ohledem na výkon ekonomiky bloku 19 zemí platících eurem od dubna do června ekonomové UBS zlepšili celoroční výhled. Prognózu růstu pro rok 2023 snížili z 1,2 na 0,8 procenta.

"Vzhledem k dalšímu výraznému růstu cen energií, který znamená další tlak na spotřebu domácností a fixní investice, nyní očekáváme, že eurozónu postihne technická recese," uvedli ekonomové pod vedením Reinharda Cluseho. Za technickou recesi se obvykle považují dvě čtvrtletí poklesu za sebou.

Zásadním předpokladem je, že zemní plyn bude dál zdražovat, ale nenastane jeho vážný nedostatek. Pokud by bylo nutné zavést příděly, "ekonomické škody by byly pravděpodobně mnohem horší", uvedla UBS.

Její pesimistický výhled koresponduje se čtvrteční zprávou mnichovského ekonomického institutu Ifo. Podnikatelská nálada v Německu v srpnu podle ní zůstala na nejslabší úrovni za poslední dva roky a proti červenci se ještě zhoršila. Podle středeční statistiky společnosti S&P Global obdobně aktivita v podnikatelském sektoru eurozóny v srpnu prohloubila pokles, v němž se ocitla už v červenci, .

Na pesimismu nabraly také odhady analytiků banky Morgan Stanley. Předpovídají hlubší pokles v eurozóně než dříve, a to počínaje čtvrtým čtvrtletím.

"Očekáváme dlouhodobější dopad energetické krize, který se protáhne do příštího roku. Máme za to, že vyšší ceny a nejistota ohledně dodávek energií budou přetrvávat i v zimě 2023-2024," uvedli analytici v čele s Jensem Eisenschmidtem. "Ne vše je však chmurné a stále si myslíme, že po tomto slabém období bude následovat oživení, které bude podpořeno oživením soukromých a veřejných investic," dodali.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

26.8.2022 05:56
"Za to můžou nedokonalé sankce. Kdyby se nám Rusko podařilo úplně odříznout a zamezit vstupu jeho surovin na trh, nakupovali bychom uhlí, plyn a ropu mnohem levněji."
Váš ekonomický expert.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.8.2022 07:33 Reaguje na Richard Vacek
U uklí a ropy nevím, tam je daná cena světovým trhem, ale u plyna rozhodně. Ruské vydírání ho vyhnalo do děsivých výšek, přitom jde do EU méně, než 8% spotřeby.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.8.2022 07:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Stáhnout Rusko z burzy, tím děla největší a neoprávněně zisky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.8.2022 08:20 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ono to bude asi složitější, v Evropě je plynu skutečně nedostatek, nestíhají terminály na LNG. A i těch usoplených 8% je taky potřeba.
"Kromě Holandska by Česko mohlo využít dva další nové plovoucí terminály na LNG v Německu – ve Wilhelmshavenu a Lubminu, odkud je přímé napojení na plynovod Opal (tím teče plyn určený i pro Česko). Podle Macenauera mohou být obě zařízení zprovozněna ještě do konce roku 2022".

Další a přímo geniální tah by byl poslat Vladimíra Štěpána, skutečného odborníka na socialistickou energetiku do Ruska, kde by domluvil s Gazpromem (jmémem cha cha Transgazu) obrovské množství plynu za 6 eur!!!!!!
Pořád se s tím vnucuje na různých konspiračních videjích, proč ho nikdo nebere vážně?? Myslím, že by byl za Okamůry ministr......
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.8.2022 08:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč ze sebe nedělat hlupáka přímo korunovaného, že Hanzle?
Věnujte se kuličkám...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 09:19 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Houno" řekl Švejk, aby se nějak vmísil do diskuse.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

26.8.2022 08:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane vy jste komik, je znát , kdo je váš vzor, ten také řídil neexistující armády.
Odpovědět
ZK

Zan K.

27.8.2022 09:07 Reaguje na Pavel Hanzl
On si jaksi dnes nikdo nechce uvědomit, že doprava plynu jinak než potrubím nutně cenu notně prodražujem a to nemluvím o dnešní postupující ekologičnosti. (Či snad vše pojede na elektřinu či vodík? A za kolik?) A když si navíc zainteresovaní přirážejí marže (u oné dopravy mnohdy i oprávněné), tak se nikdo nemlůže divit. A zřízení nových plynovadů je de fakto vytvoření nové evropské sítě. A jak dlouho by to trvalo a zda vůbec by to kvůli oné spotřebě bylo ralné bůhsuď. Každopádně by to ovšem byl dlouhodobý propad evropské ekonomiky. (A ro nemluvím o ostatních surovinových komoditách). A kdo by na tom vydělal? Víme. USA, Rusko, Čína. Rus prostě útočí jinými zbraněmi a amík i čínan se jen smějí. Tak si to přeberte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2022 16:28 Reaguje na Zan K.
Plyn rourový je proti tankerovým levnější asi o 3 eura/MWh, v roce 2020 byl ruský za 6 eur, americký LNG za 11 eur.
To byly ceny ovlivněné koronáčem, ale normální cena, včetně slušného zisku je asi kolem 20 kpalný i rourový.
K tomu stavu bychom se měli dostat, podle prognóz, v polovině příštího roku a níž to už asi nepůjde.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.8.2022 09:45 Reaguje na Richard Vacek
Na té recesi, se podílejí i ty banky a burzy ( jejich majitelé si mnou ruce a kapsují se ).
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.8.2022 11:27 Reaguje na smějící se bestie
Být zemí exportující suroviny, tak si mnu ruce. To, jak si EU zvedla cenu surovin bez kterých se neobejde, by zasloužilo Nobelovku z Ekonomie.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.8.2022 12:10 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2022 16:29 Reaguje na Richard Vacek
Pro Putina určitě.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

26.8.2022 11:20
Z dnešních komentářů hejtmana Martina Kuby:

„Nárůst cen je tak skokový, že už se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu. Pokud některé komodity tak skokově zdraží, jedná se o kolaps trhu,“

„Je třeba jasně říct, a to je úkol pro vládu, že nikdo nebude platit za megawatthodinu více než nějakou konkrétní částku,“

„Teď se nebavíme o tom, jestli budeme mít doma 19 stupňů, ale o tom, jestli si budou moci jít lidé kam pro výplaty, když některé firmy přeruší provoz. A to reálně hrozí a mohlo by to vést k rozkladu společnosti,“

Tedy komentáře k trhu, zastropování cen, podpoře obyvatel a průmyslu a další...

Ale Hanzl si stejně bude blekotat svojí dojmologii:-)))

Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 16:54 Reaguje na Jaroslav Studnička
Proč by to mělo vést k rozkladu společnosti??? Jedná normální hadice jde narezat na 50 kousků, a pak stačí pozvat dost opalenych chlapců, ty hodiny jim dát do ruky, a rázem bude ztmelino.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 16:54 Reaguje na Jaroslav Studnička
Proč by to mělo vést k rozkladu společnosti??? Jedná normální hadice jde narezat na 50 kousků, a pak stačí pozvat dost opalenych chlapců, ty hodiny jim dát do ruky, a rázem bude ztmelino.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.8.2022 11:21
Trh zkolaboval, regulujte ceny energií, vyzývají hejtmani vládu-
Nárůst cen energií je tak skokový, že nejde už o krizi, ale o kolaps trhu, uvedl v pátek šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Vláda by podle něj měla přistoupit k regulaci cen.

Vědí to už všichni až na pana Hanzla, který je dodnes omámen zeleným pachem gryndýlu.
Píši to od začátku, že ekomagory a rusofoby musíme dát za lajnu, aby tady nedělali svinstvo.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.8.2022 12:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Uvidíme, zda se k tomu experti Eliáš s Hanzlem vyjádří. Přinejmenším podle mě obviní Kubu, že je to ruský šváb.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

26.8.2022 13:36 Reaguje na pavel peregrin
Dále se dozvíme, že vláda funguje skvěle, je nejlepší v historii a vše je v naprostém pořádku.
Odpovědět
DB

Darth Bane

26.8.2022 16:54 Reaguje na pavel peregrin
A nebude levnější nakoupit bengum nový vobuchy????
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.8.2022 14:00
Já bych to tak černě neviděl. Bude to složité, pár slabších kusů odpadne, ale co se dá dělat - takový je život. Po zimě opět naběhnou francouzské jaderky, vyjednáme nové dodavatele plynu, zbavíme se závislosti na Putlernáckovi a vykopeme russké matrace. A bude zase dobře. :-)

Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.8.2022 14:18 Reaguje na Petr Eliáš
Ty si to představuješ jak Hurvínek válku, to si jako fakt myslíš, že plyn se prodává jako housky na krámě, asi jo, viď? Ale nějak se vyhýbáš tomu hodnocení Kuby- to se ti moc nehodí, co?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.8.2022 14:22 Reaguje na pavel peregrin
Ty si zase představuješ, že Putlernácek je ten nejlepší a nejvíc superčuper a že bez něj to nepůjde. Bohužel, soudruhu, je to jen bizarní dementní relikt minulého století. ;)

Ale proč by se to nehodilo? :D

„Nárůst cen je tak skokový, že už se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu. Pokud některé komodity tak skokově zdraží, jedná se o kolaps trhu. Tahle situace vznikla proto, že jsme ve válce, a když jsme ve válce, nemůžeme rezignovat na to, že budeme bojovat. Rusko využívá plyn jako zbraň,“ řekl Kuba.
Odpovědět
ZK

Zan K.

27.8.2022 09:24 Reaguje na Petr Eliáš
Vážený. Neřeknete nám ještě, jak máme nálepkovat vás, když suverénně o každém melete jako o soudruhovi aniž ho znáte?
Odpovědět
ZK

Zan K.

27.8.2022 09:19 Reaguje na pavel peregrin
A navíc - ono tu nejde jen o plyn. To i rusák dobře ví a proto také ničí a doluje vše co se surovin na Ukrajině týče. A i když by byl vypuzen, učiní z nalezišť měsíční krajinu, možná i jaderně zamořenou - ergo žádná těžba. Jediné řešení je zastavit konflikt a tvrdě vyjednávat. Ovšem celosvětově v OSN, neboť se to týká všech. A ti co tvrdí že ne, tak si mohou už shánět ony jaderné deštníky. Tak lidi myslete hlavou a ne svými pocity.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.8.2022 14:44
Dávám otevření NS2 měsíc, nejvíc dva.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2022 16:36 Reaguje na Richard Vacek
Ovšem s jistotou, že tím do Evropy žádný plyn nepřijde. Navíc Puťka zavře i ropu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2022 16:41
Nárůst cen je takový, že to znamená kolaps trhu.
Spíš se to označuje za energetickou válku.
Zvláštní ovšem je, že místí vohnouti pořád netuší, kdo proti nám bojuje, kdo nás napadl a PROČ vlastně ten kolaps nastal.
Zkuste se zamyslet koblihou, napovím: grýndýl, ani OZE, ani Energiewende to není, dokonce ani Paroubkovi Marťani. čus
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.8.2022 19:02 Reaguje na Pavel Hanzl
A jéje, dojmolog Hanzl v akci...

V minulých dnech se objevilo několik článků shrnující aktuální energetickou krizi.
Všichni se shodují na tom, že se jedná i kombinaci více faktorů a jedním z nich je i chybná energetická politika Německa a EU.

Tak se tu neztrapňujte...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 09:21 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zkuste nějak definovat, jak ta "chybná politika" působí na zavření kohoutů z Ruska.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist