https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/barcelonska-univerzita-zavede-povinny-predmet-o-klimaticke-krizi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Barcelonská univerzita zavede povinný předmět o klimatické krizi

13.11.2022 00:52 | BARCELONA (ČTK)
Přednášky budou kombinací sociálních a ekologických aspektů klimatické krize.
Přednášky budou kombinací sociálních a ekologických aspektů klimatické krize.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Všichni studenti Barcelonské univerzity si budou muset od akademického roku 2024 zapsat předmět věnovaný klimatické krizi. Britský list The Guardian na svých internetových stránkách napsal, že vedení vysoké školy vyšlo vstříc aktivistům, kteří univerzitu týden okupovali.
reklama

 

"Uznat, že všichni se budeme muset věnovat studiu této problematiky, znamená změnu představ o univerzitním vzdělání," řekl profesor ekonomie Federico Demaria. Dodal, že za touto změnou stála sice okupace univerzity aktivisty ze skupiny End Fossil Barcelona, ale ukazuje také celkovou kulturní změnu. "Před deseti nebo 15 lety by vedení univerzity zavolalo policii. Teď je ale vykopnout nejde, protože víte, že mají pravdu a společnost je podporuje," dodal Demaria.

Před zavedením nového povinného předmětu univerzita zajistí školení pro 6000 svých zaměstnanců. Podle Lucíi Muňozové Sueirové, která je aktivistkou skupiny End Fossil a doktorandkou na Barcelonské univerzitě, nepůjde o další kurz věnovaný udržitelnému rozvoji, přednášky budou kombinací sociálních a ekologických aspektů klimatické krize.

Skupina End Fossil předložila univerzitě seznam akademiků, kteří si vysloužili uznání za vědeckou činnost týkající se společenských a ekonomických dopadů změny klimatu. Vedení vysoké školy souhlasilo s tím, že budou tvořit 60 procent odborné komise pověřené vytvořením obsahu nového kurzu.

Univerzita v prohlášení uvedla, že "dělá vše pro odstranění příčin klimatické krize a pro zmírnění jejích dopadů".

Zatímco Barcelonská univerzita se jasně přihlásila k boji proti změnám klimatu, konzervativní šéfka Madridské autonomní oblasti Isabel Diázová Ayusová uvedla, že klima se měnilo vždy a "apokalyptická prohlášení" odmítla jako součást komunistického spiknutí, píše The Guardian.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

13.11.2022 11:39
Nj, oni to studenti nakonec nějak přetrpí. My jsme zase měli povinný vědecký komunismus.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.11.2022 12:49 Reaguje na
Přesně to mne taky napadlo:-).
A nějak moc to soudruhům teda před 33 lety nepomohlo ... na rozdíl od těch tanků v 68:-/.

Navíc jak říkám dětem, umět se nějak obstojně naučit podobné sračky se jim v životě ještě náramně hodí, a pokud se jako bonus dokážou tvářit, že jim věří, tak je čeká zářná budoucnost ... od korporátu až po státní správu:-))).
Odpovědět
ms

14.11.2022 01:49
Už to silně připomíná ideologii o "čisté rase". Kolika miliony mrtvých to skončilo, už víme. Nevíme, kolik mrtvých zanechá za sebou ideologie "světlých zelených zítřků". Sice nevíme, jak máme řešit důchodovou a zdravotní reformu, zaostávání vzdělanosti, stále větší deficit demokracie s jejím krátkým čtyřletým cyklem, atomizaci společnosti a nástup autoritářsko-populistických hnutí, ale politici ví, že musíme zachránit planetu. Ano, tohle je alibistická ideologie záchrany politiků před vlastní nechopností.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist