https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/barva-obleceni-muze-u-lidi-snizit-riziko-komariho-kousnuti-tvrdi-nova-studie?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nap.cz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Barva oblečení může u lidí snížit riziko komářího kousnutí, tvrdí nová studie

20.2.2022 17:23 | WASHINGTON (ČTK)
Komár tropický je přenašečem horečky dengue, žluté zimnice nebo viru zika, v České republice se ale běžně nevyskytuje. Podle výzkumníků je možné, že jiné druhy se budou ve vztahu k barvám chovat jinak.
Komár tropický je přenašečem horečky dengue, žluté zimnice nebo viru zika, v České republice se ale běžně nevyskytuje. Podle výzkumníků je možné, že jiné druhy se budou ve vztahu k barvám chovat jinak.
Foto | Matti Parkkonen / Wikipedia
Nová přírodovědná zjištění by lidem mohla ulevit od náletů snad nejobtížnějšího hmyzu, a sice komárů. Vědci totiž zjistili, že barva oblečení může hrát roli v tom, jak moc člověk komáry přitahuje. Ignorují například bílou a zelenou, vyplývá ze studie výzkumníků z Washingtonské univerzity publikované tento měsíc v časopise Nature Communications.
 

Jako se například traduje, že vosy přitahuje žlutá, přišli výzkumníci s obdobnou teorií u komárů. Už dříve se vědělo, že mají velmi dobrý čich, kterým detekují lidský pot, oxid uhličitý z lidského dechu a teplotu lidské kůže. Nová studie přichází s dalším závěrem.

Vědci při experimentu drželi komáry tropické (Aedes aegypti) v komoře, na jejímž dně bylo několik barevných bodů, kterých si komáři nevšímali. Když ale výzkumníci barevné body nasprejovali oxidem uhličitým, začali komáři létat na červenou, oranžovou, tyrkysovou a černou. Ignorovali naopak zelenou, bílou, fialovou a modrou.

"Červená barva je na kůži každého z nás. Na odstínu pigmentu nezáleží," řekl podle serveru CBS News profesor biologie a jeden z autorů výzkumu Jeffrey Riffel. "Vyhýbat se při oblékání barvám atraktivním pro komáry může pravděpodobnost komářího bodnutí snížit," dodal.

Komár tropický je přenašečem horečky dengue, žluté zimnice nebo viru zika, v České republice se ale běžně nevyskytuje. Podle výzkumníků je možné, že jiné druhy se budou ve vztahu k barvám chovat jinak. Zásadním přínosem studie je ale zjištění, že barva u komárů hraje roli při hledání hostitele.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

20.2.2022 20:33
Snad každý kdo byl na vojně ví že komáři rozhodně zelenou neignorují. Jo žlutá to je lákadlo snad na všechen hmyz, jednou jedinkrát dostal na firmě někdo "skvělý nápad" a ten rok byla firemní trička žlutá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist