https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-konspiratori-prechazeji-od-popirani-pandemie-k-popirani-klimaticke-zmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konspirátoři přecházejí od popírání pandemie k popírání klimatické změny, píše BBC

22.11.2021 13:07 | LONDÝN (ČTK)
Jedním z projevů, který sledují analytici z ISD, je slovní spojení "klimatický lockdown". Tím lidé odkazují na zcela nepodloženou představu, že v budoucnu by se mohly v rámci boje proti klimatickým změnám zavádět uzávěry jako ty související s koronavirem.
Jedním z projevů, který sledují analytici z ISD, je slovní spojení "klimatický lockdown". Tím lidé odkazují na zcela nepodloženou představu, že v budoucnu by se mohly v rámci boje proti klimatickým změnám zavádět uzávěry jako ty související s koronavirem.
Foto | Marta Ortigosa / unsplash.com
Pandemie covidu-19 přinesla na sociálních sítích záplavu nedůvěryhodných informací a konspiračních teorií, které nejrůznější aktéři šíří napříč platformami. Toto internetové hnutí v poslední době prochází další změnou a jeho členové se čím dál víc věnují údajným nepravdám o klimatických změnách. Uvádí to zpravodajská společnost BBC, která popisuje i dopady spikleneckých teorií na osobní životy stoupenců.
 

Jedním z těch, kdo dnes věří, že "covidová a klimatická propaganda" jsou součástí stejného nekalého plánu, je britský rodák Matthew, který posledních 20 let žije na Novém Zélandu. Když začal mít výhrady vůči přísným protiepidemickým opatřením místní vlády, hledal odpovědi a podobně smýšlející lidi na sociálních sítích a stal se členem skupin, v nichž kromě kritiky roušek a vakcín kolovaly i nepodložené konspirační teorie o globálních spiknutích za covidem-19. Nyní tyto kruhy sdílejí nejen zavádějící tvrzení o pandemii, ale také o klimatické změně.

"Celá tahle kampaň strachu a propagandy je snahou pokusit se protlačit určitou agendu," míní Matthew. "Nezáleží na tom, jestli jde o klimatické změny nebo o virus nebo něco jiného," říká otec devítileté dcery.

Jeho případ je součástí širšího trendu. Skupiny odpůrců uzávěr a vakcín na komunikační platformě Telegram, které se kdysi věnovaly výhradně pandemii, nyní vnášejí stejné konspirační příběhy do debat o klimatu. Příspěvky přitom zacházejí daleko za úroveň politických polemik a jsou plné nepřesných informací, smyšlených zpráv a pseudovědy.

"Terminologie spojená s covidovými opatřeními je čím dál více využívána k rozdmýchávání strachu a mobilizaci proti klimatickým opatřením," uvedla Jennie Kingová z výzkumného ústavu Institute for Strategic Dialogue (ISD), který mapuje trendy šíření dezinformací. Při současném posunu podle ní samotná klimatická politika není zas tak důležitá. "Jde o to, že vám to umožňuje témata jako moc, osobní svoboda, kontrola nad vlastním osudem, ztráta tradičního životního stylu, všechny tyhle myšlenky šikovně dostat k mnohem širšímu publiku," řekla Kingová.

Mezi skupinami, které se uvedených konceptů chopily, je i síť s názvem White Rose ("bílá růže"), která působí po celém světě a oslovila i Matthewa. "Je to taková decentralizovaná komunitní organizace, takže třeba dostanete nálepky a pak je dáváte na sloupy," řekl. Zmíněné nálepky mívají konspirační obsah namířený proti rouškám nebo vakcínám, včetně nepravdivých tvrzení jako například: "Žádná pandemie není". Ačkoli Matthew považuje některé ze spekulací, které se objevují na internetu, za příliš divoké, domnívá se, že dochází ke spojování "zvláštních zájmů" v podání "vlád a velkých korporací".

Tyto názory mají skutečný dopad na jeho život a vytvářejí příkopy mezi ním a jeho nejbližšími. Na rozhovor vedený přes internet se Matthew schoval na konec své zahrady, aby jej neslyšela partnerka. Také řekl, že pro něj bylo nepříjemné, když jeho dcera nedávno musela ve škole mluvit o změně klimatu.

Zkušenost z opačné strany má Christine ze severoirského Belfastu, která jako zdravotní sestra pečuje i o pacienty s covidem-19. Její přítelkyně během pandemie začala věřit extrémním tvrzením o nemoci i o vakcínách a stejně jako Matthew začala sledovat aktivity White Rose na lokální úrovni. Později propadla i nepravdám o klimatické změně a napětí ve vztahu narostlo do takové míry, že se jej Christine rozhodla ukončit.

"Je to šílené, strašidelné," hodnotila v rozhovoru před noční směnou v nemocnici. "Teď věří, že klimatické změny nejsou skutečné a že všechno je součástí plánu na vylidnění Země a vyhlazení lidstva," řekla o své bývalé partnerce.

S tím, jak pandemie postupuje, jak začínají působit vakcíny a jak mnohé země, především ty bohaté, se kousek po kousku blíží k normálnímu životu, pozorují výzkumníci posun od covidu směrem ke klimatickým změnám napříč různými internetovými kruhy. Jedním z projevů, který sledují analytici z ISD, je slovní spojení "klimatický lockdown". Tím lidé odkazují na zcela nepodloženou představu, že v budoucnu by se mohly v rámci boje proti klimatickým změnám zavádět uzávěry jako ty související s koronavirem. Klimatologové mají za to, že lockdowny nepředstavují seriózní ekologické opatření. I proto, že přísná omezení přijatá v boji proti pandemii vedla jen k nepatrnému poklesu emisí skleníkových plynů.

Znepokojení vyvolané covidem-19 a plošnými uzavírkami ovšem v kombinaci s nepravdivými tvrzeními o těchto jevech položily základy pro šíření nových konspiračních teorií. Části veřejnosti se zmocnil jistý styl uvažování a tito lidé všechny špatné zprávy svádějí na tajemná spiknutí mocných, než aby akceptovali skutečnost ohledně budoucnosti planety.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

22.11.2021 13:28
Jsou konspirace dvojího druhu- jedny od začátku naprosto nevěrohodné a pak ty, které se časem stávají pravdou. Odlišit je od sebe od počátku je velké umění.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.11.2021 13:56
Další bláboly nejčastěji otiskované v The Guardian .
Pojďme se podívat na fakta :

Řada médií během minulých měsíců zveřejnila titulky typ „ Grónský ledovec taje tak rychle, že to vytváří pro svět varování před povodněmi “nebo „ Led na hraně přežití: Oteplování mění Arktidu“ apod.

Píší, že tání ledu v Grónsku bylo mezi lety 2011 a 2020 o 21 % vyšší než za předchozí tři desetiletí a když roztaje grónský ledovec bude apokalypsa dokonána atd.
Klimatičtí aktivisté , včetně vládních byrokratů, tvrdí, že grónský ledovec taje šestkrát rychleji než před 30 lety .

Zatímco číslo 21 % může být pravdivé, mediální závěry jsou zcela vedle.
Devět let není ve smyslu nejmenšího úseku uznávaného klimatologií (30 let)
relevantní pro dokládání klimatické uměny. Pokoušet se vyvodit závěry o „změně klimatu“ s pouhými devíti lety údajů prostě nefunguje a není to správná vědecká praxe.

Za druhé, "vědci" vynechali to, co se stalo v posledních několika letech v Grónsku, známky nového růstu ledové hmoty.
V současnosti totiž údaje ukazují, že změna bilance hmoty grónského ledu je na úrovních naposledy zaznamenaných v roce 2000 !

Úbytek masy grónského ledu dosáhl maxima v roce 2012 a od té doby zaznamenává stále menší ztráty a každým rokem klesá.
Na základě aktuálních údajů se očekává, že v roce 2021 dojde ke ztrátě ledu těsně pod 100 gigatunami, což je zanedbatelné ve srovnání s celkovým množstvím ledu v Grónsku. A v v letech 2017 a 2018 se množství ledu v Grónsku dokonce mírně navýšilo.
Celková hmotnost ledu v Grónsku se odhaduje na přibližně 2,4 milionu gigatun .
Maximální ztráta ledu byla v r. 2012 a činila 300 Gt.
Celková ztráta grónského ledu každý rok je téměř nedetekovatelných pět tisícin procenta (0,005 procenta) celé masy grónského ledu.

Data ukazují, že mediální senzační zprávy o údajném stále rychlejším tání ledu v Grónsku způsobeném „změnou klimatu“ nejsou pravdivé ani významné, vezmeme-li v úvahu celou masu ledu. A v důsledku toho nejsou obavy ze záplav pobřeží v důsledku tání ledu jen přehnané, ale naprosto falešné.

celé zde:
https://climateataglance.com/climate-at-a-glance-greenland-ice-melt/

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.11.2021 15:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jojo, projekt od Heartland Institute a pod grafem jméno Anthony Watts (wattsupwiththat). Tak to je kvalitka. :D
Odpovědět
JD

Jan Drbušek

22.11.2021 16:48 Reaguje na Petr Eliáš
Ještě tak mohli sdílet Roye Spencera (jak jeden na fb pod tímto článkem), fascinující, jak ten confirmation bias funguje :D
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.11.2021 12:24 Reaguje na Jan Drbušek
No jo, Spencer. Na něj bych zapomněl. :D Jeden z mnoha, kteří šíří lži. Nedivil bych se, kdyby se tu za chvíli objevil. :D
Odpovědět
JD

Jan Drbušek

22.11.2021 16:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, protože každý rok nějaký let naroste, neexistuje žádný úbytek. A protože každý rok něco naprší, tak neexistuje sucho. Natož když naprší trochu víc než předchozí rok! Super.

Stačí se podívat na názorné video: https://www.youtube.com/watch?v=sK4qz-h8o1M
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.11.2021 15:32
Tak to je jasné, že určití ,,jedinci,, věří každé blbosti, kterou najdou na všemožných blábolivých webech (otevřisvoumysl, neviditelnýpes, wattsupwiththat, atd.) nebo v řetězových emailech. Jsou prostě moc stupidní na to, aby si dokázali ověřit informace.

Ani na FB není těžké se s takovými lidmi setkat. Jednou mě chtěla nějaká blbka přesvědčit k používání ,,žluté vody,, nitrožilně. :-D
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

22.11.2021 17:21 Reaguje na Petr Eliáš
A co covid pas,z počátku konspirační teorie,po čase-realita,účinnost vakcín 97 procent,blbost sotva 40 a klesá,co covidová tečka díky očkování-asi blábolivý web ,co Izrael s proočkovaností 93 procent a výsledek,stejné problémy jako u nás.A tak můžeme pokračovat kam se jen člověk podívá.Asi bych byl opatrnější ve škatulkování lidí s jiným názorem,já tu dobu pamatuji, kdy kdo nebyl s námi, byl proti nám a zasluhoval potrestat,říkalo se tomu Vážený pane komunismus.Ale kdo se nepoučí z vlastní minulosti,musí si ji zopakovat.Jen doufám,že se toho již nedožijí.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.11.2021 07:02 Reaguje na Stanislav Korpass
To je přesně, co jsem měl na mysli.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.11.2021 08:03 Reaguje na Stanislav Korpass
Jojo, Izrael je na tom stejně jako my. Proto má za období 9-22/11 asi 6 tisíc nově nakažených a ČR má kolik? 100 tisíc? :D

Účinnost vakcín 40%? To máte odkud? :D

Co s covidovou tečkou? To je aplikace ve které máte certifikát. :D

Škatulkování lidí s jiným názorem? Zkuste se podívat na FB flákance Volného (jestli ho už nezrušili), nebo na weby které jsem zmínil výše a to uvidíte škatulkování. Ale chápu, pokud nejste schopen si ty bláboly ověřit a vypnul jste kritické myšlení, tak vám to jistě přijde jako ,,názor,,. :D

P.S. používejte za tečkou a čárkou mezery...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2021 12:51 Reaguje na Petr Eliáš
S tou účinností vakcín jste to tak úplně netrefil, že? I když ok, mělo tam být lépe uvedeno, že v čase a rozlišeno zda proti závažnému průběhu, nebo proti šíření.

Nic to nemění na tom, že jak z toho dělali svatý grál, tak nějak nic moc, a o té buzeraci jak když hnali lidi do JZD ani nemluvě.

To není nic proti očkování, vůbec! Ale zrovna u něj se mlží, lže a buzeruje fakt neskutečně.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.11.2021 13:25 Reaguje na Svatá Prostoto
Netrefil? Proč myslíte?

Dle (*) mají nejrozšířenější vakcíny po šesti měsících účinnost proti úmrtí mnohem výše než 40%. Účinnost proti infekci mají, kromě jedné (Janssen 13%; tu mám i já :D) také nad 40%.

Proto se ptám, kde to vzal. ;)

* https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vakcina-janssen-po-case-temer-nebrani-infekci-to-ale-neznamena-ze-nefunguje-180936
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2021 15:15 Reaguje na Petr Eliáš
Obdobný článek na Aktuálně ... "Moderna přibližně 89 procent. Do konce září však klesla na 58 procent. U vakcíny Pfizer/BioNTech byl pokles ještě výraznější - z účinnosti kolem 87 procent až na 45 procent. Nejdramatičtější snížení účinnosti ale nastalo u jednodávkové vakcíny od společnosti Johnson & Johnson. Za stejné období její účinnost klesla na pouhých 13 procent."

To nám dá v průměru kolik? Já myslím, že nějak výrazně víc než těch 40% to nebude.

A samozřejmě s časem to jede dál dolů. A perspektiva, že rok co rok min jednou proočkujeme celou populaci ... a rizikové skupiny, kdy zejména u seniorů ta účinnost klesá rychleji, raději 2x ... to vám přijde jako nějaký úspěch či dlouhodobé řešení?

Dočasné, proč ne, ale to je tak všechno. A zcela upřímně, já jsem rád, že ty vakcíny jsou a že fungují aspoň tak, jak fungují. Ale z toho šílenství okolo mi je zle.

A ona je to akce a reakce, kdyby se do toho ti, co se prostě rozhodli se neočkovat, tak brutálně nervali, tak by to blbnutí z druhé strany taky v téhle míře nekonalo. To je prostě akce a reakce, je to stejné jak za bolšánů, čím víc se nás k něčemu snažili dokopat, tím víc jsme se to snažili ojebat.

Škody na, blbě řečeno společenském klimatu jsou neskutečné a na hooodně let. Samozřejmě ne jen u nás. Se furt mele jak ten či onen polarizuje společnost (tu Zeman, tu Trump), ale kam se na tohle hrabou.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.11.2021 07:04 Reaguje na Petr Eliáš
Žlutá voda nitrožilně- kategorie od začátku nesmyslné konspirační teorie.
Neřízená exprese S-proteinu v těle po podání mRNA vakcíny- to je jiné kafe.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.11.2021 08:10 Reaguje na pavel peregrin
Jop, mRNS vám změní DNA. Vyroste vám třetí noha a co je nejhorší vytvoří vám v mozku biologický čip, kterým vás bude Bill Gates sledovat a ovládat vás. Protože touží po vašich znalostech a dovednostech...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.11.2021 08:30 Reaguje na Petr Eliáš
Pokud vaše znalosti nestačí k pochopení záležitosti s expresí S-proteinu, tak je mi líto, ale v tomto případě samozřejmě nejde o konspiraci, jde pouze o seriózní posouzení mRNA vakcín. Pokud se nepletu, žádné podobné bludy o změně DNA jsem nepsal a o čipech již vůbec ne.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.11.2021 09:28 Reaguje na pavel peregrin
Mé znalosti S proteinu stačí k tomu abych věděl, že vyvolává tvorbu protilátek proti C19 a nijak vám neublíží. :-)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.11.2021 09:54 Reaguje na Petr Eliáš
Dejte si tu práci a zjistěte si o trochu víc, než se dozvídáte z mainstreamu. Možná, že si pak nebudete zdaleka tak jistý.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.11.2021 10:04 Reaguje na pavel peregrin
Já jsem spokojený. :-) Ale klidně sem můžete dát nějaký zdroj informací mimo mainstream. Ale rozario apod. si prosím nechte. :-)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.11.2021 11:05 Reaguje na Petr Eliáš
Pro začátek si můžete poslechnout prof.RNDr. Turánka, DrSc.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.11.2021 12:15 Reaguje na pavel peregrin
Jo Turánek, který v rozhovoru pro Svědomí národa, kromě jiného, spekuluje, že se mRNA vakcina podobá genové terapii? Akademie věd odmítá že by šlo o genovou terapii a odmítá i to, že by se vakcíny usazovaly v orgánech. Pan profesor pro to nedoložil žádný důkaz a ani nedoložil z jakých zdrojů čerpal. Jeho tvrzení se ale nápadně podobá tvrzení Byrama Bridla - který také nedodal žádný důkaz...

Toho rozhovoru se hned chytly dezinformační weby jako je Otevřisvoumysl. A bohužel lidé, kteří tento škvár čtou nemají potřebu si informace ověřovat...

https://napravoumiru.afp.com/http%253A%252F%252Fdoc.afp.com%252F9DL6RR-1

Co tam máte dál?
Odpovědět
ad

22.11.2021 15:42
Bylo by fajn, kdyby začaly padat nějaké tresty za popírání prokázaných skutečností jako je klimatická změna nebo lži o vakcínách. https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Bdeck%C3%BD_konsenzus_o_zm%C4%9Bn%C4%9B_klimatu
V oblasti jako je ochrana života a životního prostředí by měla určitá svoboda jít stranou a to jsem člověk, kterému jde o o absenci cenzury a svobodu projevu ale vše má své hranice.
Odpovědět
JD

Jan Drbušek

22.11.2021 16:52 Reaguje na
Přesně tak. Vědomé šíření lží by mělo být trestatelné.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.11.2021 18:14 Reaguje na Jan Drbušek
Problém je v tom, že často nelze odlišit pravdu od lži.

Příklad: Místnost vytopena na 20C. Přítomni Eskymák a černoch.
První bude tvrdit, že je přetopeno (a má pravdu).
Druhý bude tvrdit, že je zima (a má pravdu)

Kterého zavřete za šíření lži ?
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

22.11.2021 19:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Samozřejmě toho Eskymáka,protože jinak by to byl rasizmus.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.11.2021 21:23 Reaguje na Stanislav Korpass
:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2021 08:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je přece naprostý nesmysl! Pokud je vytopenana dvacet stupňů, tak je pravda, že na dvacet stupňů a je úplně fuk, co kdo k tomu kecá.
Odpovědět

Jirka Černý

22.11.2021 17:02 Reaguje na
Trestat prokázané nesmysly? Kdo to prokázal? Ti co se po pár suchých létech vyplaší že bude za pár let u nás jak na Sahaře? A následuje rok že je celé léto vše totálně podmáčené a tak přijdou na to že vlastně cokoliv se děje podporuje jejich teorii? Podle vás je svoboda projevu v pořádku pokud tedy je to váš názor že? To už tu bylo a bohužel je to tu zase.
A úplná klasika je vše zprofanovat jako konspirační teorii že?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2021 12:54 Reaguje na
"by měla určitá svoboda jít stranou"

Já věřím, že to myslíte dobře, ale takhle to vždy začíná ...
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.11.2021 19:15 Reaguje na Svatá Prostoto
Přesně. Už ten přívlastek "Určitá, " ukazuje, že pán to dobře nemyslí a chce kontrolovat a dokonce trestat vlastní myšlení. Strasidelnejsi příspěvek než tohle tu ještě nebyl.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

22.11.2021 18:56
Ty skupiny vydávají i publikace s jejich nesmysly. Jedna se jmenuje "Meze růstu", což je taková bible alarmistů vydaná v roce 1972 Římským klubem, která ukazuje, že co nevidět dojde všechno a pomřeme hlady.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.11.2021 13:06 Reaguje na Richard Vacek
Vy jste meze růstu četl? Vsadím se že ne a jen papouškujete to, co jste si přečetl někde na netu. :-)

https://oze.tzb-info.cz/10868-meze-rustu-a-jejich-dezinterpretace

Digitální verze The Limits to Growth v angličtině zde:
https://www.donellameadows.org/wp-content/userfiles/Limits-to-Growth-digital-scan-version.pdf
Odpovědět
va

vaber

23.11.2021 09:43
konspirační teorie ? některé jsou nesmyslné, ale jsou i takové které vyvolávají mnoho otázek které se nesmí ani položit
je snadné něco nazvat konspirční teorií a házet je všechny do jednoho pytle,
místo řádného vysvětlení se něco nazve konspirační teorií a tím se taková věc stane něčím co není třeba vysvětlovat natož nějak řešit
prostě nic takového se nestalo a není třeba to nějak vyšetřovat
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist