https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-politika-eu-vede-k-vybijeni-africkych-zvirat-a-kaceni-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Politika EU vede k vybíjení afrických zvířat a kácení lesů

30.5.2003 14:43 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Obchod s masem divoce žijících zvířat v Africe posledních let významně expanduje. Některé druhy zvířat se ocitly na pokraji vyhubení. Podle britských vědců tuto situaci podporuje rybářská politika Evropské unie. Varování pochází od profesora Johna Lawtona, ředitele Natural Environment Research Council, které vyřkl na londýnské konferenci o pobřežních oblastech subsaharské Afriky.
 

Podle něj rybářské lodi Evropské unie i států mimo Unii vyloví většinu ryb z moří severní Afriky. Místní obyvatelé pak hladoví a obracejí se od rybářství ke kácení lesů, aby našli obživu.

"Není problém prokázat, že rybáři na pobřeží Senegalu a ostatních afrických zemí, vybaveni skromnou technikou, začali hromadně krachovat ve chvíli, kdy v moři nebylo co lovit. Evropské lodě, daleko lépe vybavené, v těchto oblastech ryby loví a odváží je pryč, takže na místní nic nezbude. Evropská unie potom dováží přebytek rybího masa do Afriky a tím podporuje obchod s masem divokých zvířat, který devastuje obrovské plochy lesních porostů. Stejně tak k problému přispívají dovozem Jižní Korea a Japonsko," říká profesor Lawton.

Odhaduje se, že oblasti rovníkové Afriky opustí každý rok kolem milionu tun masa, což představuje neudržitelný nápor na populace opic a ostatních ohrožených druhů. Díky tomuto problému se již miliony Afričanů stěhují z přímořských oblastí hluboko do vnitrozemí. Přitom více než 40 % obyvatel žije právě v pobřežních zónách.

V prosinci 2002 Franz Fischler, evropský komisař pro rybolov, prohlásil, že Evropská komise bude podporovat trvale udržitelný rozvoj světového rybářství a podporovat odpovědné zacházení se zásobami ryb i za hranicemi Evropské unie. Podle Komise vylovily rybářské lodě ve vodách Senegalu pouze "nadbytečné" ryby, tedy jen něco kolem 1,7 - 3,3 % jejich celkového počtu.

Podle článku Alexe Kirbyho BBC News Online 29. 05. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist