https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/benes-zarazeni-jadra-mezi-ciste-zdroje-muze-v-teto-podobe-prinest-cr-komplikace?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Beneš: Zařazení jádra mezi čisté zdroje může v této podobě přinést ČR komplikace Aktualizováno

3.1.2022 16:16 | PRAHA (ČTK)
Plánovaný přechod teplárenství z uhlí na zemní plyn nebude podle Beneše kvůli návrhu možné realizovat a centrální zásobování teplem v ČR z velké části skončí, neboť dosažení podílu 30 procent spoluspalování vodíku od roku 2026 v nových plynových zdrojích není možné.
Plánovaný přechod teplárenství z uhlí na zemní plyn nebude podle Beneše kvůli návrhu možné realizovat a centrální zásobování teplem v ČR z velké části skončí, neboť dosažení podílu 30 procent spoluspalování vodíku od roku 2026 v nových plynových zdrojích není možné.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Návrh Evropské komise (EK) zařadit za určitých podmínek energii vyrobenou z jádra a zemního plynu mezi zdroje šetrné ke klimatu může podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše přinést komplikace z hlediska transformace české energetiky a zejména teplárenství. ČR by měla podle něj zaslat připomínky a návrhy úprav tak, aby se akt stal akceptovatelný a aby jeho podmínky byly realizovatelné. Beneš to uvedl na twitteru. Podle Hospodářské komory (HK) by vyjednané podmínky měly mimo jiné zaručit, že česká energetika v průběhu několika let neztratí konkurenceschopnost, řekl ČTK mluvčí HK Miroslav Diro. Svaz průmyslu a dopravy (SP) uvedl, že vydal k návrhu EK stanovisko, zaslal ho premiérovi Petru Fialovi (ODS) a zodpovědným ministrům.
reklama

 
Podle Hospodářské komory (HK) by vyjednané podmínky měly mimo jiné zaručit, že česká energetika v průběhu několika let neztratí konkurenceschopnost, řekl ČTK mluvčí HK Miroslav Diro. Svaz průmyslu a dopravy (SP) uvedl, že vydal k návrhu EK stanovisko, zaslal ho premiérovi Petru Fialovi (ODS) a zodpovědným ministrům. Ke vstřícnosti vůči jádru a zemnímu plynu je kritická nezisková organizace Centrum pro dopravu a energetiku (CDE)

"V oblasti jádra by přijetí návrhu znamenalo, že nový blok v Dukovanech by mohl být zároveň posledním novým jaderným zdrojem," napsal Beneš. Problémy by se podle něj týkaly velkých i malých modulárních jaderných zdrojů. "Investice do šedesátiletého provozu stávajících bloků v Dukovanech či v Temelíně po roce 2040 je taktéž v rozporu s navrženou taxonomií," uvedl.

Evropská komise dlouho očekávanou publikaci takzvané taxonomie, tedy systému podpory ekologických investic, několikrát odložila. Návrh komise podle Financial Times předpokládá, že investice do jádra budou směřovat nejméně příštích 20 let a do zemního plynu deset let.

Plánovaný přechod teplárenství z uhlí na zemní plyn nebude podle Beneše kvůli návrhu možné realizovat a centrální zásobování teplem v ČR z velké části skončí, neboť dosažení podílu 30 procent spoluspalování vodíku od roku 2026 v nových plynových zdrojích není možné.

"Z pozice prvního viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR i generálního ředitele Skupiny ČEZ se domnívám, že by ČR měla zaslat připomínky a návrhy úprav tak, aby se akt stal akceptovatelný, a aby jeho podmínky byly vůbec realizovatelné. ČEZ i Svaz průmyslu a dopravy jsou připraveny aktivně pomoci," uvedl Beneš.

ČR podle Dira nedisponuje jako jiné unijní země takovými přírodními podmínkami, které by umožnily spoléhat se jen na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. "Požadovat dlouhodobou energetickou soběstačnost, a přitom se spoléhat jen na obnovitelné zdroje je pro nás nesplnitelné," řekl. ČR proto podle něj potřebuje zajistit mimo jiné plynulý přechod z uhlí na plyn a širší podporu jaderné energie. Při přípravách odklonu od uhlí je podle Dira nutné také umožnit ekonomickou obnovu regionům, které jsou na uhelném průmyslu závislé, tedy Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj.

Podmínky pro zahrnutí jádra a plynu mezi čisté zdroje jsou podle SP pro českou energetiku rizikové. Obě technologie jsou jako udržitelné klasifikovány pouze dočasně. SP se domnívá, že ČR bude muset urychleně zásadně aktualizovat nejen svou energetickou koncepci (ASEK), ale i vodíkovou strategii a záměr k obnovitelným zdrojům energie (OZE).

Návrh EK zkritizovala nezisková organizace CDE, která se zabývá vlivem dopravy a energetiky na životní prostředí. “Podle Evropské komise se mělo rozhodování uskutečňovat na základě vědecké expertizy. Zařazení jádra a zemního plynu na seznam udržitelných investic značí spíše politický kompromis," sdělil za organizaci Šimon Batík. "Podpora jádra je dobrou zprávou pro akcionáře ČEZ, nikoliv pro české spotřebitele. Jaderná energie je totiž tou nejdražší možnou formou ze všech dostupných alternativ," dodal Batík.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

3.1.2022 22:06
Jsou to jenom tupé kecy a žvanění.Za Babiše se nepostavil ani plot a za současné vlády která čeká na befel z Bruselu se nepostaví také nic.Jenom si zkuste ožebračovat lidi a vypínat jim el.energii.Poletíte jako špinavé hadry.
Odpovědět
VK

Václav Kain

3.1.2022 22:11
Batíky a jiné podobné idioty bych topil s chutí jako koťata.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

4.1.2022 05:38 Reaguje na Václav Kain
Batíkovi nedochádza, že je síce najdrahšia, ale stabilná. Samozrejeme ešte môžeme páliť lesy a trávy, čo spoľahlivo zničí lesy a pôdu za 30 rokov pri dnešnej spotrebe elektriny. Ja by som ho nechal odpojiť od jadrovej a inej špinavej a nech si v pokoji zmrzne.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist