https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bezobalova-prodejna-v-usti-se-vyrovnava-s-nasledky-pandemie-i-zdrazovanim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bezobalová prodejna v Ústí se vyrovnává s následky pandemie i zdražováním

14.10.2023 00:19 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Bezobalová prodejna Špajz v Ústí nad Labem se vyrovnává jak se situací po pandemii covidu, tak se zdražováním a s tím spojenou změnou v chování zákazníků. Řada dodavatelů navíc skončila, některé se nedaří nahradit, řekla Tereza Matoušková, která stojí za vznikem prvního bezobalového obchodu a kavárny ve městě.
 

"Situace po pandemii je bohužel podobná nejen u ostatních bezobalových obchodů, ale obecně všude v maloobchodu. Tržby klesají obchodníkům už několik měsíců v řadě," uvedla Matoušková v reakci na uzavření sítě bezobalových prodejen v Praze. Provozovatelé rozhodnutí ukončit činnost zdůvodnili náročnou finanční situací související s epidemií covidu-19. Domácnosti ovlivňuje i vysoká inflace, podotkla Matoušková. "Navíc pociťujeme i změnu v nákupním chování zákazníků, která po pandemii přišla," doplnila. Lidé si podle ní zvykli na nákupy z pohodlí domova. Zároveň často vybírají levnější a méně kvalitní zboží, aby ušetřili.

Do ústeckého bezobalového obchodu se naučili chodit někteří senioři. Je pro ně totiž výhodné, že si mohou koupit libovolné množství produktu a nemusí kupovat velká balení jako v klasických obchodech. Mnohdy tak zaplatí méně než v supermarketu. "Motivace zákazníků, proč k nám chodit, je ale různá. Pro někoho je to cena, někdo vyhledává kvalitu nebo lokální produkty," uvedla Matoušková. Prodejně se ale nevyhnulo zdražování, a to i proto, že zdražili také dodavatelé. Ti do cen promítli navýšení cen energií, dopravy i ostatních vstupů.

Někteří dodavatelé v uplynulých měsících skončili nebo bezobalovou nabídku omezili. Podnikatelka upozornila, že se několik nových dodavatelů naopak objevilo. Sortiment se nyní snaží provozovatelé ústecké prodejny rozšířit především o nabídku lokálních nebo kvalitních českých výrobců. "Bezobalovost je pro nás stále velmi důležitá, ale z hlediska ekologie a životního prostředí nám dává velký smysl podporovat zejména producenty v našem nejbližším okolí," řekla Matoušková.

Zákazníkům obchod a kavárna nabízejí třeba med z Litoměřicka, mléčné výrobky z Děčínska nebo Úštěku, mouku z Lounska nebo mošty a cidery vyrobené v Ústí. Špajz přišel o dodavatelku veganských dortů do kavárny. "Bohužel musela skončit. Na její místo jsme stále nenalezli náhradu," dodala podnikatelka. Sortiment se naopak podařilo rozšířit třeba o limonády BioZisch či svíčky Rozvoněno.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist