https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biotrin-gm-plodiny-jsou-ekologictejsi-nez-konvencni-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biotrin: GM plodiny jsou ekologičtější než konvenční zemědělství

9.8.2002 16:11 | PRAHA (EkoList)
Zastánci i odpůrci genetických manipulací se včera sešli na tiskové konferenci, pořádané občanským sdružením Biotrin, které se věnuje osvětě v oblasti geneticky manipulovaných (GM) potravin. Kromě novinářů totiž přišli i členové Greenpeace, vystupující proti GMO.
 

Tiskovou konferenci zahájila více než hodinová přednáška profesora Františka Sehnala, ředitele Entomologického ústavu Akademie věd. Podle něj jsou celosvětové ztráty zemědělské produkce způsobené hmyzem mezi 25 - 50 %. V běžném zemědělství se kvůli tomu spotřebuje na 2,5 milionu tun pesticidů ročně. Řada škůdců se však postupně stává vůči pesticidům resistentní a lze je ničit jen vyššími koncentracemi a množstvím těchto jedovatých látek. To však decimuje i užitečné druhy hmyzu a poškozuje biodiverzitu. Východisko Sehnal spatřuje právě v genetickém inženýrství. To může vyšlechtit rostlinu, která je díky vnesenému genu pro škodlivý hmyz nezajímavá. Výhodou má být podle profesora Sehnala ochrana přírody, snížení ekonomických nákladů a zvýšení výnosů.

GM potraviny mohou také podle Sehnala pomoci řešit problém hladu v chudých zemích třetího světa. Podle něj nikdo nemá právo bojkotovat výzkum GM potravin, neboť právě ony mohou vyřešit nedostatek kvalitních potravin v rozvojových zemích. "Je třeba zhodnotit rizika, cenu a užitek konvenčních a GM plodin. Geneticky manipulované plodiny pro mne vycházejí z tohoto hodnocení lépe," řekl Sehnal. "Kvůli postřikům insekticidy u nás ročně zahyne stovky včelstev, to u GM plodin nehrozí."

František Sehnal "Všechny polní pokusy, které Entomologický ústav spolu s Jihočeskou univerzitou a firmou Monsanto dělá, jsou legální," zdůraznil na závěr Sehnal. Jako "ekoteroristický čin" odsoudila nedávné zničení polního pokusu v Branišovicích na Jižní Moravě mluvčí firmy Monsanto Miluše Kusandová. "Měli bychom se s věcí dokázat vypořádat s elegancí, na posekání legálního pokusného pole však nic elegantního není," řekla Kusandová. Odmítla zároveň spekulaci, že by za likvidací pole stála přímo ekologická organizace Greenpeace. Nevyloučila ovšem, že protestní akce Greenpeace mohli k tomuto radikálnímu kroku někoho inspirovat. Proti tomu ovšem ostře protestoval Miroslav Šuta z Greenpeace. "Pokud by chtěla paní Kusandová tvrdit, že jsme někoho nabádali k něčemu podobnému, musí to nejdříve doložit," bránil se Šuta.

Podle Karla Jecha ze Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) se dokonce ani nemohlo jednat o čin, který by bylo možné kvalifikovat jako teroristický. "Terorismus je pojem definovaný zákonem. Pokosení jakéhokoli pole se do této definice každopádně nevměstná," říká Jech. Podle Jaroslavba Drobníka ale "je-li něco schváleno většinovým orgánem, v tomto případě MŽP, nikdo nemá právo brát spravedlnost do svých rukou".

Podle údajů firmy Monsanto vznikly první GM rostliny v roce 1996, v roce 2001 již bylo některou GM plodinou osázeno na 52,6 milionu hektaru zemědělské půdy. Mezi hlavní plodiny patří soja, kukuřice, bavlna, pšenice a řepka. K největším pěstitelům GM plodin se řadí USA (68 % produkce), Argentina (22 %), Kanada (6 %) a Čína (3 %). V Česku se prováděly pokusy s Bt a Rr kukuřicí, Bt cukrovkou a Rr pšenicí. Zkratka Bt znamená, že do rostliny byl vpraven transgen pro toxin z bakterie Bacillus thuringiensis, který specificky působí na hmyzí škůdce. Rr znamená Roundup ready; takto značená rostlina je odolná konkrétnímu herbicidu.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist