https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bloomberg-kretinsky-vydelava-diky-sve-sazce-proti-ekologickym-planum-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bloomberg: Křetínský vydělává díky své sázce proti ekologickým plánům Evropy

11.4.2023 01:50 (ČTK)
Spolkový úřad v aukci prémií rozhodl, že příspěvek na odstavení získá i elektrárna Mehrum ve spolkové zemi Dolní Sasko. Ta patří Křetínského holdingu EPH.
Spolkový úřad v aukci prémií rozhodl, že příspěvek na odstavení získá i elektrárna Mehrum ve spolkové zemi Dolní Sasko. Ta patří Křetínského holdingu EPH.
Foto | littlenelly (rare but there) / Flickr
Agentura Bloomberg ve svém článku mapuje podnikání českého miliardáře Daniela Křetínského a jeho Energetického a průmyslového holdingu (EPH) v oblasti fosilních paliv. Označuje Křetínského za "nepolapitelného miliardáře", který vybudoval své impérium na předpokladu, že ekologická transformace Evropy bude chaotickým a zdlouhavým procesem, takže bude ještě dlouhou dobu potřeba využívat uhlí a plyn.
 

"Impérium zaměřené na fosilní paliva, jehož hodnota se odhaduje na více než 17 miliard dolarů (zhruba 365 miliard Kč), vybudoval nákupem špinavých aktiv za nízké ceny od energetických firem usilujících o dekarbonizaci," píše Bloomberg. Upozorňuje, že Křetínského soukromý podnik není na rozdíl od těchto veřejně obchodovaných energetických firem investory a akcionáři tlačen ke snižování emisí a může volně vydělávat na spalování fosilních paliv. "Tento riskantní krok se prozatím vyplácí, protože válka na Ukrajině zvyšuje ceny energie," dodává.

Agentura Bloomberg v článku připomíná například koupi německých hnědouhelných aktiv od švédské společnosti Vattenfall z roku 2016. Při jednáních o této transakci byl Křetínský podle jejího zdroje druhé straně vždy k dispozici, ale zároveň se snažil držet v pozadí. "Během deseti let využil Křetínský tento diskrétní styl jednání k vytvoření jednoho z největších portfolií aktivit v oblasti fosilních paliv v Evropě," píše Bloomberg. Dodává, že společnost EPH se tak stala jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí v Evropě, druhým největším těžařem uhlí v Německu a velkým přepravcem ruského plynu do Evropy.

Křetínský podle agentury Bloomberg patří mezi mezi nejúspěšnější z podnikatelů, kteří se snaží vydělat na fosilních palivech v době, kdy se od nich Evropa snaží odklonit. Snaha o dosažení zisků na úkor planety podle agentury Bloomberg vynesla společnosti EPH několik nelichotivých přezdívek. Česká ekologická organizace Re-set firmu například označila za "fosilní hyenu".

Holding EPH nicméně hledá cesty jak vydělávat peníze i na čistších zdrojích energie a tvrdí, že se do poloviny století chce stát uhlíkově neutrální. Do roku 2030 hodlá firma podle mluvčího snížit své emise oxidu uhličitého o 60 procent oproti úrovním z roku 2020, píše Bloomberg.

Pro investory typu Křetínského je podle agentury Bloomberg klíčovou otázkou, kdy z oblasti fosilních paliv odejít. "V nepříliš vzdálené budoucnosti přijde okamžik, kdy bude neuvěřitelně obtížné prodat tato aktiva někomu dalšímu," uvedl John Morton ze společnosti Pollination, která se zabývá ekologickými investicemi. "Dlouhodobě investovat do fosilních paliv je naprosté bláznovství," prohlásil Morton, který dva roky působil jako poradce americké ministryně financí Janet Yellenové pro klimatické změny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

11.4.2023 07:29
To, že Evropě bude chybět energie, protože postupuje zcela chaoticky a neprofesionálně, prorokovali energetici alespoň 20 let. To nebyla sázka, ale jistota. Jen Česká republiky ba potřebovala k nahrazení fosilu ekvivalent asi 40 temelínských bloků, či 40 tisíc vrtulí nebo 500 km2 FV + obrovské baterie + posílení sítí + výrobu vodíku, což není možno v tak krátké době ani ufinancovat, ani vyrobit. Chybí vše, finance i kapacity lidské i výrobní. Proto to není Křetínského sázka, to je zdravý rozum.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.4.2023 07:32 Reaguje na Slavomil Vinkler
Souhlas a takových Křetínských by bylo zapotřebí ve vládě ČR jako soli. Zatím je tam spolek zoufale neodborných lidí.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2023 09:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdyby Křetínský pracoval pro stát, určitě by se stát hodně posunul. Ale on se bude chovat jako každý druhý čecháček a práci v politice využije k růstu svých firem, stát ho nezajímá a lidi taky ne. A pokud čr zkrachuje, přesune se jinam.
Souhlasím s vámí v tom, že máme ve vládě spolek zoufalých lidí, ale bohužel už je to tak minimálně 25 let.
Je to obraz voličů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.4.2023 11:18 Reaguje na Michal Uhrovič
Bať, bať, hlupy volič si po plyšákovi nezvolil Archanděla Gabriela s plamenným mečem, který by vypráskal komáry, estébáky a vexláky a do vedení státu nedal Mirka Dušína, který by vedl superpoctivou vládu k zářným zítřkům.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.4.2023 11:33 Reaguje na Michal Uhrovič
Vítejte v realitě: podnikatelé podnikají za účelem zisku a ne za účelem charitativní činnosti pro stát. Mimochodem jeho byznys je v různých evropských zemích z nichž ČR je jedna z těch nejméně významných.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2023 12:21 Reaguje na Emil Novák
Kdo tady píše o charitativní činnosti pro stát?
Píšu o tom, že politici se mají starat o svou zemi a ne o svoje pohodlí a svoje majetky.
Komentuji pouze názor na Křetinského jako politika. Nic víc.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.4.2023 12:36 Reaguje na Michal Uhrovič
Křetínský není politik ale podnikatel.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2023 13:08 Reaguje na Emil Novák
ano pane, je to tak.
Zkuste si přečíst příspěvek, kde pan Vinkler píše o tom, že by naše vláda potřebovala lidi jako pan Křetínský. A já se nad totou myšlenkou zamýšlím, jak by to dopadlo. Nic víc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 08:46 Reaguje na Michal Uhrovič
Už dopadlo, Babiš nebude asi o moc lepší.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

11.4.2023 12:26 Reaguje na Michal Uhrovič
Křetínský vydělává hlavně v zahraničí, zejména na Slovensku (vlastní obě slovenské JE) a Německu, kde vlastní LEAG - ten je na instalovaný výkon větší, než ČEZ.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2023 12:29 Reaguje na Daniel Višňovský
a co z toho?
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.4.2023 12:41 Reaguje na Daniel Višňovský
V obou slovenských JE má EPH podíl 33 % a Křetínský vlastní v EPH 50 %. Tvrzení že Křetínský vlastní obě slovenské JE je tedy velmi nadnesené, ve skutečnosti mu v nich patří 16,5% podíl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 08:52 Reaguje na Michal Uhrovič
Měli jsme takového superpodnikatele ve vládě OSM let a stát se skutečně hodně posunul. S inflací, nárůstem státního dluhu a propadem HDP patříme dnes mezi evropskou špičku.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

15.4.2023 13:13 Reaguje na Michal Uhrovič
Když jeden z kretinskeho poradců řídil stát, tak to většině lidí nevyhovovalo.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

11.4.2023 12:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Větším problémem je, kdo vládne Evropě. Masochismus představitelů EU hraničí s vlastizradou.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2023 12:23 Reaguje na Vladimír Hošek
Evropani zaslepeni konzumem si zvolí do EU parlamentu klidně Putina, aby bylo levně co kupovat a hlavně nemakat rukama.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 08:48 Reaguje na Michal Uhrovič
Evropané se odstřihli od Putinovských, "levných" energií, takže je to blbost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 08:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Velmi podobný jedinec jako Křetínský pracoval cha cha "pro stát" přímo dvě volební období a výsledek je nadmíru tragický. Stát se nedá řídit jako firma (to pochopili už za Mussoliniho) a politika je správa věcí veřejných, nikoliv hrabání pod sebe.
Babiš to evidentně nepochopil a já si vůbec nejsem jistý, že zrovna Křetínský by byl výrazně lepší.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.4.2023 07:48
No, jestli má být probíraná osoba hyenou, tak ti, co to zastávají, jsou asi jepice či lumíci, jiné přirovnání mě nenapadá. Fosil budeme ještě dlouho potřebovat, do doby, než se postaví další bloky JE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 08:39 Reaguje na Karel Zvářal
Uhlí u nás budeme potřebovat jen do doby, než dojde. Což není tak vzdálená budoucnost. Pak ať se děje Vůle Boží.
Velmi se obávám toho, že naše politická sféra není ve stavu, kdy by byla schopna rozhodnout takovou stavbu.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.4.2023 09:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Otázka je, kterýžeto okamžik je ten, který lze označit jako "uhlí došlo"
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.4.2023 08:41
Je divné, že někdo může úspěšného podnikatele, který nám nabízí produkt o který je zájem a který se EU snaží sehnat po celém světě, hanlivými názvy.
Předpokládám, že chyba je na druhé straně. Nejen u dané organizace, ale i u evropských politiků a třeba i finančních institucí - kteří předpovídali jak se celá oblast OZE stane zdrojem prosperity. A zatím ji musí udržovat nad vodou masivními dotacemi a konkurenční zdroje trestat novými a novými sankcemi.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2023 09:45 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
va

vaber

11.4.2023 09:31
Bloomberg ví velice dobře ,jak narostl majetek jiných energetických a těžařských firem v USA ,které byly před krizí na pokraji krachu,
díky energetické krizi, která byla pečlivě připravena a uměle vyvolána,
to tak bývá ,toho špatného jako odstrašující příklad , media musí určit,
a davy začnou křičet, upalte ho, to on způsobil vše zlo,
funguje to jak ve středověku ,
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2023 09:47 Reaguje na vaber
EU si nechává srát na hlavu od USA i Asie a nic s tím nezmůže, protože už nemáme v EU žádné elity, které by to tu chtěli a uměli řídit. Briti si ani sklizeň bez brigádníků z jiných států neumí sklidit.
Když jsem viděl Macrona v Číně, bylo mě stydno, že je to jeden z lídrů EU.
Odpovědět
va

vaber

11.4.2023 16:01 Reaguje na Michal Uhrovič
Uršula a Macron , jejich vedení pocitují všichni obyčejní lidé v Evropě,
ale kdyby si někdo troufnul jim odporovat, tak bude označen za zrádce a zničen ,to je demokracie EU
samozřejmě ti dva nic nevymýšlí, na to nemají, dostávají rady od strýčka
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 08:41 Reaguje na vaber
Totální pitomost, tyhle dva kritizuje každý kdo má do zádele díru a kdo byl kdy cha cha "zničen"?? A kdo je kvůli tomu za zrádce? Asi vůbec nechápete, co znamená pojem demokracie.
Odpovědět
va

vaber

12.4.2023 09:11 Reaguje na Pavel Hanzl
ty nechápeš vůbec nic a tvoje názory jsou fašistické a rasistické ,to je tvoje chápání demokracie, už jsem ti to psal,
jsi neobyčejně opožděný starý hňup ,
dnes je nadpis na Seznamu ,,Macron se vyjádřil pro menší závislost EU na USA,,
a hned byl ,,demokraty označen,, za zrádce,
jako bych to přivolal
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.4.2023 09:45 Reaguje na vaber
Křivé obvinění jest závažným zločinem. podle §40/2009 TZ.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 18:52 Reaguje na vaber
Kdybys trulo věděl, co je to svoboda slova, tak bys mohl pochopit, že nazvat někoho zrádcem je zcela normální, pokud máte k tomu tvrzení podklad.
A ten je jasný. EU bez USA nemá šanci obhájit svoji existenci proti Rusku. Taky díky takovým blbům, jako jsi ty.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

12.4.2023 09:43 Reaguje na vaber
Jakoužeto umělou hmotou byla energetická krize vyvolána? Bakelitem, nebo snad PVC???
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.4.2023 09:44
Pan podnikatel moc dobře ví a vidí, jací jsou libři EU a našeho státu. A jen využívá neschopnosti cokoliv rozumného prosadit a dotáhnout do konce. Využívá nesmysl grenDeal koncepce, která nefunguje ani na papíře.
Jeho odpadové podnikání je založeno na úplatných úřednících a politiků.
A vo tom to je..
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.4.2023 14:36
Křetínský neni jediný, který rozpoznal v uhlí jedno z nejvýdělečnějších podnikání, možná bude brzy plno zájemců o UE např. z řad těch, kteří již od dubna nebudou mít zisky z JE. P. Křetínskému (jako Babišovi) se dá jen přát zdraví, doporučit omezení heliskiingu, jízdy rychlými auty apod., přece jen ... platí daně doma. 
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nadace-prince-williama-investuje-do-banky-napojene-na-fosilni-paliva
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

11.4.2023 22:16 Reaguje na Jarka O.
Kretinsky neplatí daně v CR.....také není proč.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.4.2023 19:18
Proč "fosilní hyena"? Po energii z fosilních paliv je poptávka a on ji uspokojuje. To pekař by pak měl být moučná hyena?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.4.2023 08:44 Reaguje na Jiří Svoboda
Možná hyenou nazvou i dealera, který uspokojuje poptávku po heroinu, čort znajet.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist