https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/boj-o-popelnice-mezi-australany-a-papousky-kakadu-je-nerozhodny-tvrdi-veda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Boj o popelnice mezi Australany a papoušky kakadu je nerozhodný, tvrdí věda

17.9.2022 00:42 (ČTK)
Obyvatelé australského Sydney vedou nesmiřitelný boj s vysoce inteligentními papoušky kakadu. Vymýšlejí stále sofistikovanější metody, jak opeřencům se žlutými chocholkami na hlavě zabránit dostat se do popelnic. Detailně se tímto soubojem zabývá studie zveřejněná v časopise Current Biology.

 

Vědci pod vedením Barbary Klumpové z Institutu Maxe Plancka zdokumentovali 52 technik, jaké lidé vymysleli, aby ptáky odradili od toho, aby se dostali se k odpadkům.

Nejdříve popsali, jak se kakaduové v Sydney a okolí učí jeden od druhého, jak nad lidmi vyzrát. Zatímco do roku 2018 se tato vzájemná "výuka" prokázala na třech předměstích, koncem roku 2019 už na 44 místech.

Ptáci, kteří jsou schopní naučit se tančit v rytmu hudby a v Austrálii jsou považovaní za drzé a hlučné, používají k otevření zobáky a své tělo, jímž se snaží popelnici rozkývat.

Experti sledovali 3283 popelnic. V parku Stanwell, kde bylo nejvíc případů nájezdů papoušků kakadu, našli polovinu popelnic s nějakou pomůckou, která měla zabránit zvednutí víka. Dotázali se 1000 lidí a 172 občanů přiznalo, že popelnice proti papouškům chrání. Není to ale snadné, protože tato zábrana musí zároveň umožnit otevřít popelnici rameni zautomatizovaných popelářských vozů.

Nejprimitivnější obranou byla cihla nebo jiný těžký předmět položený na víko. "Pozorovali jsme, jak papoušci často ty věci strkají pryč. Je to velká zábava, když se na to díváte a když se jim to podaří, máte téměř pocit úlevy," řekl Richard Major z Australského muzea, který se na studii podílel.

Jeden z neúspěšných občanů řekl, že "cihly fungovaly jenom krátce a kakaduové se jenom poučili". Sofistikovanější metoda byla pověsit za paty pár tenisek směrem dolů u pantů víka. Pro kakaduy je těžké víko zvednout proti tlaku pružné obuvi, zatímco popelářský vůz s tím nemá problém. Další možnost - přivázat na víko dvě PET lahve plné vody.

Studie ve vší vážnosti posuzovala, jak se v jednotlivých lokalitách "rozvíjejí" metody bránící otevření poklopů. A zdá se, že lidé se také učí jeden od druhého, protože v sousedství byly vidět tytéž postupy. Pro vědce je tato patová válka o popelnice něco jako sledovat válku ve zbrojení mezi dvěma živočišnými druhy, řekl Major.

"Kakaduové se díky svému velkému mozku a společenskému chování výborně adaptovali na život s člověkem. A myslím, že teď těmi závody ve zbrojení ukazujeme, že se lidé výborně přizpůsobili životu s kakaduy," tvrdí Major. "Jsou to nádherní ptáci, krásní, charismatičtí, ale taky zatraceně otravní," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.9.2022 07:47
Co kdyby papouškům vysadili místo sterilní zeleně jejich oblíbené plodonosné stromy, když se jim "na****i" do domova? To by pak nemuseli řešit popelnice s jedlými odpadky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.9.2022 08:00 Reaguje na Karel Zvářal
Částečně by to pomohlo, ale úplně by je to neodradilo. Papoušci jsou stvoření hravá a popelnice je podle nich k hraní stvořená.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.9.2022 08:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pamatuji poctivou práci popelářů s koulením plechových popelnic. Tam by si papouši nevrzli. Ten lehký plast se snadno vyvrátí i v silnějším větru, medvěd, jezevec či mýval si s ním též poradí. Prostě výrobci musí počítat i s touto eventualitou a přidat tam nějakou pojistku/zámek.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.9.2022 18:29 Reaguje na Karel Zvářal
Ty plechové popelnice časem korodovaly, takže je vystřídal plast. Jenže autoři nepočítali s tím, že se občas najde nějaký debil, který tu popelnici zapálí. V Ostravě to bývá párkrát do roka. A ta pojistka by fakt pomohla.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.9.2022 19:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na některých kontejnerech cuplík se zámkem je, ale dost lidí to víko nevrátí zpět, takže když kolem půjde metráková bachna se selaty, je schopna tu lodnu převrátit a přebrat. Stejně jako kontejner s nezajištěným víkem.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

17.9.2022 09:51
Co kdyby ti pitomci přestali dávat jídlo do popelnic ale na volně přístupná krmítka.? Místo toho vyhazují miliony na "vědce".
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

18.9.2022 08:43 Reaguje na Josef Mozek
tys to rozsekl, šohaju Mozku...!!! volně přístupná krmítka !!! a co myslíš že by tam lidi jako házeli ? to by teda musel být smrad !!! a kdo by ta krmítka jako čistil ??? ve velkoobchodech prošlé jídlo raději znehodnotí aby jim ho z kon%tasů nevybrali somráci a všichni ti pomatení aktivisté co se živí zbytkama a mají to za životní styl a ty bys zaváděl krmelce u popelnic !!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist